De visualisatie van Howmuch.net laat zien welke landen de meeste wijn exporteren. De eerste 9 zijn te verwachten met Frankrijk, Italië, Spanje, Australië, Chili, V.S. , Nieuw-Zeeland, Duitsland en Portugal. Vervolgens komen de UK met 837 miljoen aan wijnexport en Nederland met 393 miljoen.
Italië is (opnieuw) de grootste wijnproducent ter wereld. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de internationale wijnorganisatie OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin). Na een moeilijk 2017 lijkt de Italiaanse wijnproductie zich dus te herstellen.
De sterspelers, de landen met de hoogste wijnproductie, zijn: Italië, Frankrijk en Spanje. Samen zijn ze goed voor 51% van de totale wereldwijde wijnproductie.
Op nummer 1 staat Italië met bijna 55 miljoen hectoliter geproduceerde wijn per jaar. Bijna een derde van de Europese wijnen komt uit Italië. Het klimaat van het land is erg geschikt voor wijnbouw, waardoor overal in het land wijn wordt geproduceerd.
Cabernet sauvignon: de meest aangeplante druif ter wereld.
Duitsland heeft de hoogste omzet voor totaal mousserende wijn € 1.34 biljoen, maar in Duitsland wordt niet veel Champagne of Prosecco gedronken. In Italië en Duitsland worden mousserende wijnen ongewoon veel in promotie verkocht.
De meeste wijn wordt geproduceerd in Zuid-Limburg: met meer dan 90 hectare het grootste wijnbouwgebied van Nederland. Daarnaast zorgt de Achterhoek met 38 hectare ook voor een groot aandeel van de productie. De Betuwe, de Veluwe en de omgeving van Groesbeek zijn elk goed voor 12 tot 15 hectare wijnbouw.
Wijnbouw is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het Nabije Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In die laatste regio claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn met een wijnbouwtraditie die 7000 jaar teruggaat!
De EU-regels bepalen ook de minimumtarieven voor de accijns. Het staat elk EU-land (In dit geval de 27 EU-lidstaten) vrij om hogere tarieven vast te stellen. De accijns is meestal afhankelijk van de hoeveelheid, uitgedrukt in kilogram, hectoliter of het alcohol percentage.
Nederland heeft vorig jaar 415 miljoen liter wijn geïmporteerd. De meeste van onze wijn komt al jaren uit Frankrijk en Duitsland, maar deze landen verliezen ook al enige tijd terrein. Ten gunste van bijvoorbeeld Italië. Onze wijnimport uit Italië steeg vorig jaar dan ook zo'n 11 procent tot een kleine 50 miljoen liter.
Wijndruiven werden in 2017 op 157 hectare Nederlandse landbouwgrond verbouwd, 2 hectare meer dan in 2016. Tussen 2003 en 2017 nam het areaal met gemiddeld 9 hectare per jaar toe. De oppervlakte grond met wijndruiven steeg van 35 hectare in 2003 naar 165 hectare in het topjaar 2011.
5) Hoeveel liter wijn verbruikt de wereld per jaar? Een absoluut verbluffende 24,7 miljard liter is het juiste antwoord, wat neerkomt op bijna 33.000.000.000 flessen van 75 cl.
De grootste wijngaarden bevinden zich in Frankrijk, met gemiddeld 10,5 hectare. In totaal gaat het om 76.453 wijnboeren. Met 183.717 hectare en gemiddeld 20 are telt Roemenië bijna 855.000 wijngaarden, meer dan een derde van alle wijngaarden in de EU.
Geografische ligging
In het noorden vindt men wijnbouw in de landen rond de Middellandse Zee (Italiaanse wijn, Franse wijn en Spaanse wijn), in het Rijndal, het Moezeldal (Duitse wijn), in Midden-Europa, de Balkan, Noord-Afrika en Noord-Amerika.
Met ruim 16 hectare aan wijngaarden is de Achterhoek de grootste wijnstreek van Nederland.
In bergachtige gebieden vind je vaak wijngaarden op steile hellingen, wat voor een goede drainage van het regenwater zorgt. Daardoor blijven de wijnstokken nooit in het water staan, wat een positief effect heeft op de kwaliteit van de druiven.
Daardoor is de champagne zelf goedkoper. De champagne uit Italië die op deze wijze wordt gemaakt is de bekende Prosecco.
Een wijn mag lichtjes sprankelen zonder daarom een schuimwijn te zijn. De Europese wijnwetgeving maakt duidelijk onderscheid tussen mousserende wijn en licht sprankelende wijn. Volgens de EU-regelgeving moet de koolstofdioxidedruk van een licht sprankelende wijn tussen 1 bar en maximaal 2,5 bar liggen.
Prosecco is zowel de naam van een Italiaanse mousserende wijn als van de witte druivensoort waar deze wijn van gemaakt wordt.
Cabernet Sauvignon en Merlot zijn de meest geproduceerde druivensoorten ter wereld en daarmee is er sinds 2000 langzamerhand een kanteling ontstaan in de verschillende druivensoorten die verbouwd worden.
Airén: de meest aangeplante witte druif ter wereld.
Het Wine Economics Research Centre in Australië legde cijfers uit 1990, 2000 en 2010 van 1271 druivenrassen in 44 wijnlanden naast elkaar. De aanwezigheid van arién en trebbiano (ugni blanc), die beide voor een groot deel in brandy verdwijnen, loopt terug, evenals die van grenache (garnacha).