Vooralsnog toont het aantal mensen dat de hypotheek niet kan betalen een dalende lijn. Eind april dit jaar hadden volgens de Hypotheekbarometer van het BKR ongeveer 35.000 Nederlanders een betalingsachterstand van meer dan drie maanden op hun hypotheek voor de eigen woning.
Als u de hypotheek niet meer kunt betalen, kan de bank uw woning gedwongen verkopen. Dit heet parate executie. Voor een gedwongen verkoop rekent de bank extra kosten. Deze kosten moet u betalen.
Het gemiddelde hypotheekbedrag in Nederland is het afgelopen kwartaal gestegen van 312.000 euro naar 336.000 euro, meldt De Hypotheker. De sterkste stijging van de gemiddelde hypotheek vind je in de provincies Noord-Holland, Zeeland en Limburg.
Dit zijn meestal 30 dagen. - Wanneer je na de termijn nog niet hebt betaald, ontvang je een aanmaning. Het kan voorkomen dat de hypotheekaanbieder hiervoor kosten in rekening brengt. - Als je de aanmaning ook niet betaalt, kan de bank je hypotheek opeisen.
De totale hypotheekschuld is afgelopen jaar opgelopen tot net boven de 750 miljard euro. Sinds 2010 is de totale hypotheekschuld met ongeveer 16 procent gestegen. Dat is voornamelijk het gevolg van een groei bij niet-bancaire aanbieders.
Als we uitgaan van een gemiddelde woningprijs van € 400.000, moet u om en nabij de € 75.000 bruto per jaar verdienen. Dat is een flink inkomen voor een alleenstaande koper. Als u samen koopt, moet u zorgen dat u dit bedrag samen per maand verdient. Het is echter ook mogelijk om samen een huis te kopen op één salaris.
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
Hoe het in de Tweede Wereldoorlog toeging, die kennis ontberen zij, maar als nu bij ons door oorlogsgeweld een koophuis wordt verwoest, blijven de hypotheekverplichtingen in stand. ,,In het algemeen geldt dat die blijven doorlopen”, aldus de VvZ-woordvoerder.
Het recht van hypotheek houdt in dat de bank van u het recht krijgt om uw woning op te eisen en te verkopen als u niet aan uw verplichtingen voldoet. Voldoet u de maandlasten niet volgens afspraak? Dan kan de bank door het recht van hypotheek uw huis opeisen zonder dat daarvoor een gang naar de rechter nodig is.
Registratie betalingsachterstand
Als je 3 maandbedragen achterloopt met de betaling van je hypotheek of je restschuld, geeft je hypotheekaanbieder dat aan ons door. Voor een hypotheek voor een 2e huis of ander pand geldt dat de achterstand wordt gemeld na 2 maanden.
Hypothecaire lening: geen maximumleeftijd in de wet
Het is niet zo dat de wet een maximumleeftijd voorziet voor het afsluiten van een hypothecaire lening. In theorie kan je dus op eender welke leeftijd een hypothecaire lening afsluiten.
Bij de maandlasten van een annuïteitenhypotheek van 1.200 euro komt de hypotheek uit op 355.000 euro, waarbij is gerekend met een hypotheekrente van 2,2 procent voor 20 jaar vast. Dit is het gemiddelde tarief voor hypotheken zonder NHG-verzekering.
8 op de 10 huishoudens hebben woning met overwaarde
Bij bijna 8 op de 10 huishoudens met een eigen woning was de waarde van deze woning in 2020 hoger dan de hypotheekschuld. In 2014 had iets meer dan de helft van de woningbezitters een woning met overwaarde. Deze toename komt vooral door de gestegen huizenprijzen.
Kan ik door de gevolgen van het coronavirus mijn hypotheek tijdelijk stopzetten? Als je denkt dat je de hypotheek niet meer kunt betalen, bieden we je de Betaalpauze op maat. Hierbij hoef je de maandlasten van je hypotheek tijdelijk niet te betalen. De termijn stemmen we samen met je af op jouw persoonlijke situatie.
Er zit in principe geen maximumleeftijd aan een hypotheek. Echter spelen er wel wat meer dingen bij het bepalen van je hypotheeklening. Immers, hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen de 30 jaar overlijdt, en de hypotheek niet meer terug kan betalen.
De restschuld wordt mogelijk kwijtgescholden, omdat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt. Je financiert de restschuld mee met de hypotheek voor de nieuwe woning. Je betaalt de restschuld met een lening (Let op: geld lenen kost geld).
Een hypotheeknemer is juist degene die de woning als onderpand aanvaardt (de hypotheekinstelling of geldgever). De hypotheeknemer is degene die de lening verstrekt (de bank of financieringsmaatschappij) en daarvoor hypotheek als onderpand laat vestigen op de woning.
Hoewel de kans klein is, kan een bank failliet gaan. Bijvoorbeeld door een bankrun. Bij zo'n 'stormloop op de bank' nemen rekeninghouders massaal hun spaargeld op of boeken ze hun geld over naar een andere bank.
Bij een opgelopen achterstand op de hypotheek heeft de bank in beginsel het recht van parate executie om het huis te verkopen. Een bank mag niet overgaan tot executieverkoop van het huis wanneer dit misbruik van recht oplevert.
Door de afbouw van Wet Hillen zeggen sommige mensen dat versneld aflossen minder aantrekkelijk wordt en dat het slim is om een deel van je hypotheekschuld te behouden. Maar het volledig aflossen van je hypotheek is in bijna alle gevallen voordeliger dan een stuk hypotheek behouden. Geld lenen kost immers geld.
De prijs was in 1945 natuurlijk wel veel vriendelijker. Een woning kostte gemiddeld veel minder dan een ton. Tegenwoordig is dat nog minder dan de prijs die je neerlegt voor een starterswoning in de stad.
De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.
Kopen blijkt lastig, ook voor Korten. De kans op een huis is in veel gemeentes namelijk nihil voor alleenstaande starters met een modaal salaris (dat is rond de 38.000 euro) en zonder enorme spaarrekening of vermogende ouders, aldus Kassa. Korten verdient 42.000 euro bruto per jaar.
Starters: “Vraag me af of ik überhaupt nog een huis kan kopen” Uit dezelfde enquête bleek dat 8 op de 10 starters (78%) twijfelt of ze überhaupt ooit nog een huis kunnen kopen. “Dat is een ontzettend somber beeld”, zegt Marga Lankreijer-Kos van Independer.
Er is ook steeds minder keuze, wat de prijzen opdrijft. Daarnaast loopt de woningproductie juist achter. Er zouden jaarlijks 90.000 nieuwbouwwoningen bij moeten komen om de achterstand in te halen. De afgelopen jaren zijn de hypotheekregels strenger geworden.