Personeel in dienst als federatie of club? Hou rekening met het recht op arbeidsvrijstelling voor oudere werknemers. Een gemiddelde arbeidsduur is 38u per week. In paritair comité 329 hebben werknemers vanaf 45 jaar recht op arbeidsvrijstellingsdagen (de zogenaamde “AV dagen” 45+, 50+ en 55+).
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.
Medewerkers die meer dan 38 uur per week presteren hebben recht op inhaalrustdagen, ook bekend als ADV-dagen. Een medewerker die 40 uur per week werkt en dus 8 uur per maand meer werkt, heeft recht op 12 betaalde dagen inhaalrust op jaarbasis. Deze dagen moeten voor het einde van het jaar worden opgenomen.
Een medewerker bouwt arbeidsduurverkorting op door meer uren te werken dan in het arbeidscontract is vastgelegd. Om een voorbeeld te geven: stel een medewerker heeft 38 vaste uren in het contract staan, maar werkt in werkelijkheid 40 uur per week, dan bouwt de medewerker 2 ADV-uren per week op.
Werknemers met een 40-urige werkweek hebben op grond van de cao recht op 20,9 ADV-dagen.
De waarde van een roostervrije dag is 0,45% van het loon. Dit percentage is als volgt berekend: er zijn 260 werkbare dagen in een jaar.
Bij bedienden zijn ADV-dagen doorgaans betaald. Bij arbeiders kies je betaalde ADV-dagen en vermindering van het uurloon (ook perequatie genoemd), of onbetaalde ADV-dagen en behoud van het uurloon.
ADV is inbegrepen in de arbeidsduur: een 40-urige werkweek waarbij 4 uur ADV wordt opgebouwd wordt gezien als een contractduur van 36 uur per week.
Ziek op een ADV-dag? Is een werknemer ziek op een ingeroosterde ADV-dag, dan vervalt deze. Hetzelfde geldt als een werknemer bijvoorbeeld in het weekend ziek zou worden. Deze dag wordt ook niet later nog gecompenseerd.
Moet de werkgever opgenomen vrije uren eerst van het ADV-tegoed afboeken voordat het vakantietegoed wordt aangesproken? Inderdaad, oordeelt de kantonrechter.
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.
Dat hoeft niet noodzakelijk in het arbeidsreglement, ook een policy kan daartoe volstaan. Een werkgever kan bijgevolg rechtsgeldig bepalen dat een werknemer gradueel ADV-dagen verwerft a rato van één dag per maand. Een werkgever kan zelfs nog verder gaan en ook bepalen dat men elke maand één ADV-dag moet opnemen (bijv.
Voorbeeld: Antoine werkte 4/5 tijdens de eerste zes maanden van 2019. In zijn onderneming is het zo dat voltijdse werknemers 39 uur per week presteren in plaats van de gebruikelijke 38 uur. In plaats daarvan hebben ze recht op 6 dagen arbeidsduurvermindering (ADV) per jaar.
Verjaringstermijn adv-dagen
Werknemers mogen hun wettelijke vakantiedagen nog tot een half jaar na het jaar van opbouw opnemen (tool). Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt zelfs een verjaringstermijn van vijf jaar. Op adv-dagen zijn deze wettelijke vervaltermijn en verjaringstermijn niet van toepassing.
Adv-dagen: een soort extra verlof
Arbeidsduurverkorting bouw je op door meer uren te werken dan in je contract staat. Als je bijvoorbeeld een contract hebt voor 38 uur per week, maar je werkt 40 uur per week, dan bouw je elke week 2 adv-uren op.
Men kan zelfs een rooster van 32 uur per week, zoals bij de abonnee, nemen. Opdat het dan op exact 4/5 zou neerkomen, bepaalt men de adv-compensatie als volgt: (32 - 30,4) x 48 = 76,8 uur per jaar. Omgerekend in dagen zijn er dat negen van acht uur (plus nog 4,8 uur).
Motorvoertuigen. De cao schrijft voor dat een werkgever maximaal 3 collectieve vakantiedagen mag vaststellen na overleg met OR/PVT/werknemersdelegatie (art. 76). In deze cao is niet concreet bepaald hoe de ADV-tijd vastgelegd moet worden (door werkgever of werknemer).
Arbeiders krijgen het loon voor vakantie uitbetaald door de vakantiekas, ongeacht of zij hun vakantiedagen opnemen of niet. Maar ook voor hen ben je verplicht al de wettelijke vakantie tussen 1 januari en 31 december van het vakantiejaar toe te kennen.
Het aantal ziektedagen dat aangemerkt mag worden als vakantiedagen is beperkt tot deze bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer u 40 uur per week werkt en per jaar recht heeft op 25 vakantiedagen dan heeft u dus 5 bovenwettelijke vakantiedagen en mogen alleen deze 5 vakantiedagen worden verrekend met ziektedagen.
In principe telt een normale werkweek 38 uren, al kiezen sommige bedrijven wel voor een 40 uren contract. Ze compenseren dit dan met 12 extra vakantiedagen, waardoor het weekgemiddelde (bekeken over een jaar) toch weer op 38 uren komt. Hoeveel uren mag je dan per week werken? Per dag ligt de maximumgrens op 9 uur.
Volgens de instructies van de RVA moet een werknemer gedurende het jaar en uiterlijk in december alle wettelijke vakantiedagen opnemen waarop hij recht heeft. Doet hij dat niet, dan kunnen er voor het saldo van die verlofdagen geen uitkeringen als tijdelijk werkloze worden toegekend.
wanneer je een 40 uren contract hebt, werk je dus 8 uur per maand méér en heb je bijgevolg recht op 12 betaalde ADV-dagen per jaar. Deze dagen moeten voor het einde van het jaar opgenomen worden en kunnen onmogelijk overgezet worden naar het nieuwe jaar.
De “rimpeldagen” werden in de jaren '90 afgedwongen door de Witte Woede. Het is een maatregel die het voor oudere werknemers in de zorgsector mogelijk moet maken om aan de slag te blijven. Vanaf 45 jaar heb je recht op één extra dag verlof per maand, vanaf 50 jaar op twee dagen en vanaf 55 jaar op drie dagen.
Wanneer je voltijdse medewerker effectief 40 uur per week presteert, ben je verplicht om je medewerker 12 inhaalrustdagen (ADV-dagen) te geven. Werkt je medewerker 39 uur per week? Dan geef je 6 rustdagen. Je werknemer mag werken tussen 6 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds.
U moet minstens 12 uur per week werken of minstens een derde van het aantal uren van een voltijdse baan in een gelijkaardige functie. U bent toelaatbaar als vrijwillig deeltijdse werknemer. Dat betekent dat u voldoende (halve) arbeidsdagen en gelijkgestelde dagen bewijst.