Ook het koningschap werd afgeschaft en koning Lodewijk XVI belandde samen met zijn vrouw onder de guillotine. Na de periode van het Directiore (1795-1799) waarin een vijfkoppig bestuur het land bestuurde greep uiteindelijk Napoleon Bonaparte de macht.
Louis XVI (Louis Seize, Lodewijk de Zestiende) was de laatste koning van Frankrijk, voor de val van de monarchie en de installatie van de republiek. Zijn volledige naam is Louis-Auguste (23 augustus 1754 - 21 januari 1793) en als burger, tijdens de laatste 4 maanden voor zijn executie, noemde men hem Louis Capet.
Lodewijk XIV overleed in 1715 op 76-jarige leeftijd na een koningschap van 72 jaar. Hij werd opgevolgd door zijn achterkleinzoon Lodewijk XV, daar eerder zijn zoon en kleinzoon waren overleden en de Spaanse tak van het Huis Bourbon was uitgesloten van successie.
Louis XV (Louis Quinze, Lodewijk de Vijftiende) was koning van Frankrijk van 1 september 1715 tot aan zijn dood op 10 mei 1774. Hij wordt geboren op 15 februari 1710 en, hoewel hij niet bijzonder geliefd is, wordt hij bekend als Louis le Bien-Aimé (Lodewijk de Geliefde).
Op zijn sterfbed zou hij zijn kleinzoon op het hart hebben gedrukt vooral niet zo veel oorlog te voeren als hij had gedaan. Lodewijk XIV ligt begraven in de kathedraal van Saint-Denis, net als andere Franse koningen.
Ten tijde van Lodewijk XIV was er bijna geen hygiëne, toiletten bestonden niet en baden was voor velen een uitzonderlijk gebeuren. De tienduizenden hovelingen moesten dus creatief hun behoeftes doen, en verbruikten veel parfum...
Lodewijk XVI raakte al zijn titels kwijt en moest zich in december 1792 als burger Louis Capet verantwoorden tegenover de Nationale Conventie. Hij werd beschuldigd van samenzwering tegen de algemene veiligheid van de staat. Op 16 en 17 januari 1793 stemde de Nationale Conventie voor de oplegging van de doodstraf.
Lodewijk XIV was de enige zoon van de Franse koning Lodewijk XIII en werd dus de koning van Frankrijk na het overlijden van zijn vader. Dit was echter al op vijf jarige leeftijd. Om deze reden kwam de bestuurlijke macht van het land eerst een aantal jaar in de handen van kardinaal Mazarin.
Lodewijk XVI werd met zijn familie opgesloten en berecht door de Nationale Conventie, die hem schuldig bevond en de doodstraf oplegde. Op 21 januari 1793 werd hij, als enige koning van Frankrijk in de geschiedenis, geguillotineerd.
Als de revolutionairen Marie-Antoinette aanklagen voor incest en hoogverraad, heeft ze niets meer te verliezen. Het volk haat haar, haar kinderen zijn met geweld bij haar weggehaald en haar man vond de dood onder de guillotine.
Lodewijk XVI trouwt op 16 mei 1770 met Marie-Antoinette, aartshertogin van Oostenrijk en dochter van keizer Frans I en Maria Theresia van Oostenrijk. Uit dit huwelijk worden vier kinderen geboren: Marie-Thèrése-Charlotte, Lodewijk Jozef Frans Xavier van Bourbon, Lodewijk Karel en Sophie-Beatrix Hélène.
In Frankrijk is koning Lodewijk XVI de baas. Hij zegt dat hij zijn macht van God heeft gekregen. Het volk moet naar hem luisteren. Geleerden vinden dat het volk meer heeft aan kennis.
De Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) was met ruim zeventig regeringsjaren een van de langstzittende koningen uit de geschiedenis van de Europese monarchie. Hij werd bekend als de 'Zonnekoning', als het lichtende middelpunt van de wereld.
Maximilien-François-Marie-Isidore de Robespierre (Arras, 6 mei 1758 – Parijs, 28 juli 1794 of de 10e Thermidor van het jaar II) was een Frans advocaat, staatsman en lid van de Nationale Conventie en van het Comité de salut public tijdens de Franse Revolutie.
In Frankrijk lag de macht in die tijd bij de zonnekoning, oftewel Lodewijk XIV. Van 1643 tot 1715 was hij de absolute vorst van Frankrijk. Dit wil zeggen dat hij het alleen recht had en alle beslissingen zelf mocht nemen. Hij stond boven de wet en verminderde de macht van steden en de mensen van adel.
Lodewijk XIV heeft een groot respect voor kardinaal Mazarin, die hem zijn politieke opvoeding heeft gegeven. Vooral voor het feit dat Mazarin de opstand van de adel tussen 1648-1653 weet te onderdrukken. Deze opstand stond ook wel bekend als La Fronde. Deze opstand blijft Lodewijk XIV zijn gehele leven bij.
6. Napoleon in Versailles. Van 1804 tot 1814 was Versailles een van de plekken waar de keizer woonde. Napoleon liet vooral het Grand Trianon verbouwen totdat het goed bij zijn smaak en wensen paste.
Zonnekoning speelde de zon
Nadat de Franse koning Lodewijk XIV de rol van de zon had gespeeld in het Ballet de la Nuit van Jean-Baptiste Lully, koos hij de zon als zijn symbool. De koning was dol op ballet en werkte tijdens zijn leven mee aan 40 balletten – bijna net zo veel als een professionele danser.
Oostenrijk trouwt met Frankrijk
Destijds was Marie-Antoinette 14 jaar, en haar huwelijk met de 16-jarige prins Lodewijk moest de twee machtigste families van Europa samensmeden: de Habsburgers van Oostenrijk en het Franse huis Bourbon. Maar tijdens de huwelijksnacht ging er iets mis tussen het jonge paar.
Koning Lodewijk XVI wordt in Parijs onthoofd (1793)
Die terechtstelling wordt door duizenden mensen bijgewoond. Lodewijk XVI regeerde vanaf 1774. Vier jaar eerder was hij getrouwd met Marie-Antoinette, aartshertogin van Oostenrijk en dochter van keizer Frans I en Maria Theresia van Oostenrijk.
Lodewijk XVI werd in januari 1793 naar de guillotine gestuurd, Marie Antoinette negen maanden later. Madame Elisabeth onderging in mei 1794 hetzelfde lot. De aanklacht tegen haar luidde onder meer het helpen van de koning tijdens zijn vlucht.
Het kasteel van Versailles, jachtpaviljoen van Lodewijk de 13e en Anna van Oostenrijk, werd halverwege de 17de eeuw tot een kasteel omgevormd door Le Vau. Het kasteel van Versailles, residentie van de Franse koningen Lodewijk de 14e tot Lodewijk de 16e, werd van zijn bezittingen onteigend tijdens de Franse Revolutie.
Het was ontworpen om in alle pracht en praal niet alleen de koninklijke familie te huisvesten, maar ook de maîtresses van de koning. Van de duizenden kamers waren er vele klein en koud, en vooral het sanitair liet veel te wensen over, zodat het paleis in de zomer verschrikkelijk stonk.
Van het paleis van Versailles wordt wel gezegd dat het in de tijd van Lodewijk XIV zijn eigen parfum had. Eind 17e eeuw kwam een walm van urine, reukwater en zweet de bezoekers tegemoet, af en toe met een beetje poep vermengd. Wie niet meer wist waar hij was, hoefde alleen maar even diep in te ademen.