Kinderen onder de 18 kunnen echter NOOIT een auto op naam zetten. Dus als 17-jarige zul je zowel jouw auto als jouw autoverzekering op naam van je ouders moeten laten zetten. Als een autoverzekeraar dit accepteert, ontvang je een uitzonderlijk lage maandpremie.
Nee, ook dan kan het niet. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je namelijk aangeven wie de regelmatige bestuurder is. De premie wordt vervolgens bepaald aan de hand van de gegevens van deze bestuurder. Verzekeraars kijken dus alsnog naar jouw leeftijd en aantal schadevrije jaren.
Auto moet verzekerd worden op naam van regelmatige bestuurder. Je bent verplicht een auto te verzekeren op naam van degene die er het meeste in rijdt. Doe je dat niet en zet je de verzekering op naam van je vader of moeder? Dan pleeg je fraude.
De premie van een autoverzekering voor jongeren tot 24 jaar is erg hoog. Men probeert een hoge premie soms te voorkomen door de auto op naam van de ouders te zetten en te verzekeren. Als ouder mag je bij de meeste verzekeraars echter geen autoverzekering afsluiten voor je kind.
Het op naam zetten van een auto moet altijd persoonlijk gebeuren, je kunt dit dus niet door iemand anders laten doen. Daarnaast moet je ook minimaal 18 jaar zijn en een Nederlandse identiteit hebben om een auto op naam te laten zetten.
Bij overname van een ouder moet je bijvoorbeeld je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouder, de manuele inschrijving bij de DIV regelen… Het kan een maand of langer duren voordat alles wettelijk in orde is.
Het kenteken van de auto staat op naam van de eigenaar van de auto, de kentekenhouder genaamd. De eigenaar van de auto is degene die ook als verzekeringnemer de autoverzekering aanvraagt. De regelmatig bestuurder kan vervolgens iemand anders zijn.
Schadevrije jaren opbouwen via ouders is niet mogelijk
Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan dus op die naam. Schadevrije jaren kun je dus niet overdragen aan iemand anders, ook niet aan je zoon of dochter.
Als je een auto hebt, moet je zelf een autoverzekering afsluiten. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Bij een autoverzekering kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven. Dit is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Dit is vaak de verzekeringsnemer, maar kan ook jouw partner zijn. Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten.
Of je nou twee, drie of meer auto's hebt: als de auto's op jouw naam staan, mag je ze ook allemaal op jouw naam verzekeren. Heb je maar liefst 3 auto's op jouw naam staan?Dan kun je deze dus ook alle drie op 1 naam verzekeren.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft.In principe geldt er geen limiet.
Geen probleem! Een autoverzekering is over het algemeen objectgebonden en niet persoonsgebonden. Mocht uw kennis of familielid betrokken raken bij een schade met uw auto, dan vergoedt de verzekeraar in de meeste gevallen de schade.
Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag en kan helaas niet. Een autoverzekering moet namelijk op naam staan van de regelmatige bestuurder van de auto. Als je kind het meeste in de auto rijdt, moet hij of zij dus zelf een autoverzekering afsluiten.
“Als de moeder een auto koopt en deze uit vrijgevigheid aan haar kind geeft, is sprake van een schenking”, legt Bruel uit. “Dat is ook het geval als de moeder het geld overmaakt naar haar kind, waarmee het kind de auto op zijn of haar naam laat zetten.
Als je een tijd geen auto hebt en daarmee geen verzekering op je naam hebt staan, kan het zijn dat de schadevrije jaren vervallen. Schadevrije jaren vervallen één tot vijf jaar nadat er geen autoverzekering meer op je naam staat.
Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar.Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar. De royementsverklaring is een schriftelijke document waarmee jij je schadevrije jaren kunt bewijzen.
Omdat dit verschillende beleid van verzekeraars tot onwenselijke situaties bij onder meer overlijden (zoals bij u) kon leiden, is er sinds 1 januari van dit jaar een nieuwe regeling. Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de partner die achterblijft.
Bij elke schade die je claimt, verlies je 5 schadevrije jaren. Je krijgt echter slechts 1 schadevrij jaar per jaar, mits je geen schade claimt. Na een terugval kost het dus 5 jaar voordat je weer op hetzelfde aantal jaren zit.
In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te laten registreren. Zonder kenteken op naam kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Daarom is het niet mogelijk om zelfstandig een auto te kopen en er in te rijden als je pas 17 jaar bent.
Als je de schadevrije jaren aan een ander wil overdragen, kan dat met een afstandsverklaring. Dit is een schriftelijke verklaring die je inlevert bij de verzekeraar. De verzekeraar haalt dan de schadevrije jaren van jouw naam af en zet deze op de naam van de ander.
Een persoon die een auto koopt, is doorgaans eigenaar en bezitter van de auto. Toch is het niet altijd helder wie de eigenaar is van een goed. Juridisch gezien is de bezitter diegene die een zaak of goed voor zichzelf houdt. De houder is diegene die een zaak of goed voor een ander houdt.
Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II). Ook heb je een geldige legitimatie nodig.
Als hoofdbestuurder ben je degene die het meeste in de auto rijdt. De eigenaar is degene op wiens naam de auto en verzekering staan. Maar hoe is je auto dan verzekerd? En is je auto verzekerd of de bestuurder?