Omdat wandelschoenen veel te verduren hebben tijdens het dragen van de schoenen tijdens het wandelen, is het te begrijpen dat hier ook goed schoen onderhoud voor uitgevoerd moet worden. Uw wandelschoenen verzolen bij een echte schoenmaker kunt u gemakkelijk en snel realiseren vanuit huis, door heel Nederland.
Kosten schoenen verzolen
De prijs voor een nieuwe zool start vanaf 25 euro echter is deze gemiddeld rond de 30 tot 40 euro afhankelijk van het type schoen en zool.
Er bestaat geen algemene levensduur voor wandelschoenen, maar als ze 1.500 km op de teller hebben staan, is er meestal wel actie nodig. Bedenk ook: loop je vaak op harde ondergronden, dan slijten de zolen wat sneller dan wanneer je vooral in de duinen wandelt. Ook zware bepakking kan slijtage in de hand werken.
Wil je toch iets meer stevigheid rondom je voet en enkel, maar nog wel de flexibiliteit in de zool ervaren, dan is de AB schoen aan te raden. Deze valt tussen de categorieën A en B in. Hiermee kun je prima lange afstanden wandelen of een meerdaagse trekking doen.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Je tenen mogen de voorkant nooit raken (test dit bij het afdalen op het parcours in de winkel) en de schoenen moeten nergens knellen. Het is belangrijk dat je hiel goed gefixeerd zit in de schoen. Houd er rekening mee dat je wandelschoenen vaak een maat groter zijn dan je gewone schoenen.
Het slijten van de wandelschoenen wordt door meerdere factoren bepaald. Allereerst toch door het aantal gelopen kilometers. Daar komt ook de norm van 1500 tot 2000 km tot vervanging vandaan.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein. Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.
Wandelschoenen inlopen is belangrijk
Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen 'inlopen'. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen.
Wandelschoenen aanschaffen doe je niet zomaar. Een beetje wandelschoen kost al gauw 160 tot 200 euro en een verkeerde keuze kan pijnlijke gevolgen hebben. Wees slim en ga naar speciaalzaken waar je gedegen advies kan verwachten. Ga bij voorkeur naar een buitensportwinkel waaraan ook een podoloog is verbonden.
Het dragen van wandelschoenen is gezond. Door de demping van een wandelschoen worden je gewrichten, pezen en spieren minder belast dan wanneer je op andere type schoenen loopt, terwijl je wel voldoende steun krijgt om in onverhard terrein niet je enkel te verzwikken of je knieën over te belasten.
In grote lijnen valt het merk Meindl wandelschoenen net wat ruimer en breder dan de gemiddelde schoen. Heb jij dus een iets bredere voet, of houd je van ruimte bij de tenen? Dan zijn de Meindl wandelschoenen wellicht wat voor jou. Het is belangrijk om de juiste schoenmaat te bestellen, helemaal tijdens het wandelen.
Meindl is een van de weinige schoenenfabrieken met een goede productie in Duitsland. In de Meindl fabriek in Kirchanschöring in Beieren, werken meer dan 200 collega's bij het maken van wandelschoenen - goede goed wandelschoenen!
Vibram is een fabrikant van schoenzolen die voorop loopt met de ontwikkeling van nieuwe rubber en kunststof legeringen. Elke Vibram zool is ontworpen met de volgende eigenschappen: maximale performance, soepelheid, grip, loopcomfort en zeer slijtvast.
Tip 1: Goed passende en ingelopen wandelschoenen
Blaren ontstaan vooral door wrijving, dus het is van belang dat je voeten zo min mogelijk schuiven. Vermijd daarom te ruime schoenen. Tegelijkertijd moet je enige ruimte overhouden voor je tenen, want te krappe schoenen veroorzaken ook blaren.
Ga naar een gespecialiseerde winkel om je nieuwe wandelschoenen te kopen. Daar zit kennis. Ze hebben een ruim assortiment en helpen je met de juiste schoen te vinden. Een wandelschoen moet je echt passen.
Een keuze voor een duurder óf juist voordeliger paar schoenen - want beiden zijn dus hartstikke prima! Bij wandelschoenen worden de grootste prijsverschillen veroorzaakt door de hoogte van de schoen, de categorie, het materiaal, de pasvorm, hoe de schoen geproduceerd is en de mate van duurzaamheid.
Kiezen volgens het bergschoenen- ABC
Met A-schoenen bedoeld voor wandelen in de stad en op goede paden in het bos, en D voor het zware alpinistenwerk buiten de paden en over gletsjers en sneeuw. De middenmoters, B en B/C zijn bedoeld voor echte bergpaadjes en zullen voor de meeste bergwandelaars voldoen.
Hoge wandelschoenen bieden veel steun en voorkomen dat je enkels omslaan in de bergen en heuvels. Op vlak terrein zorgen ze echter voor dat de voorwaartse beweging van het scheenbeen wordt beperkt, waardoor ze in combinatie met het iets zwaardere gewicht voor vlak terrein minder comfortabel zijn dan een lage schoen.
LOWA hanteert een garantietermijn van 24 maanden, die geldt op materiaal- en productiefouten. Alle andere gevallen zoals ondeugdelijk gebruik en gebreken als gevolg van nalatig onderhoud vallen niet onder de garantie, maar kunnen in veel gevallen wel gerepareerd worden.
Uiteraard is dit voor een gedeelte totaal afhankelijk van smaak en voorkeur, maar een aantal goede duurzame merken die werken volgens eerlijke regels zijn: Durea schoenen, Gijs, Xsensible Schoenen en Magnanni. Deze schoenen worden geproduceerd onder eerlijke omstandigheden in Nederland en Spanje.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.