Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 juni en wordt deze dag zomerpunt genoemd. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd; daar valt de langste dag omstreeks 21 december. Dit artikel beschrijft de langste dag verder vanuit het gezichtspunt van het noordelijk halfrond.
Augustus 1947 is ook de recordmaand met 24 mooie dagen.
Varia. In verband met de omschakeling van de zomertijd naar de wintertijd op de laatste zondag van deze maand duurt oktober in de Europese Unie een uur langer dan de andere maanden van 31 dagen. Hiermee is oktober de langste maand van het jaar.
Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 december en wordt hij winterpunt genoemd. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd; daar valt de kortste dag omstreeks 21 juni. Dit artikel beschrijft de kortste dag verder vanuit het gezichtspunt van het noordelijk halfrond.
Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus).
Later werd januari de eerste maand van het jaar. Genoemd naar Janus, de god van doorgangen, poorten en in- en uitgangen, ook in de tijd. Algemener werd Janus wel gezien als god van alle begin, en van de overgang van oud naar nieuw.
De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31).
Sprokkelmaand is Oudnederlands
Zo noemden we de tweede maand in het jaar 'sprokkelmaand'. Over hoe dat woord ontstaan is, bestaan verschillende theorieën. Zo vierden de Germanen in de Romeinse tijd 'onzedelijke' en 'smerige' vruchtbaarheidsfeesten in februari.
Een jaar heeft dus 12 maanden. De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft.
De maand februari, bekend voor: dikke truien, Valentijn, tournée minérale, diëten, carnaval en de Elfstedentocht. Februari wordt onderverdeeld als één van de drie wintermaanden. We horen vaak: “als de dagen lengen, gaan de nachten strengen“. Iedereen is de winter beu en verlangt naar de lente.
Numa Pompilius voegt twee maanden aan het jaar toe: januari en februari. De maand januari vernoemen de Romeinen naar de Romeinse god Janus. Deze god van het nieuwe begin heeft twee gezichten en kijkt twee richtingen uit.
Antwoord: De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). De lengte van een maand is gebaseerd op de omlooptijd van de maan.
In navolging van Julius Caesar hernoemde diens achterneef en opvolger Octavianus, de latere keizer Augustus, de maand sextilis tot augustus. Tevens verlengde hij die maand met één dag naar 31 dagen. Hij zou niet hebben willen onderdoen voor zijn voorganger, wiens maand juli ook 31 dagen telde.
De meeste maanden in onze kalender hebben 30 of 31 dagen, maar februari heeft slechts 28 dagen, en in een schrikkeljaar 29. Dat heeft te maken met de stand van de zon, de winter en de ego's van een paar Romeinse keizers.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal komt de zomer van 2023 in de top-10 van warmste zomers sinds 1901.
De Aarde heeft 365 dagen en afgerond 6 uur nodig (365 14 dag) om een baan rond de Zon te beschrijven. Door elke 4 jaar een datum tussen te voegen, loopt de kalender weer in de pas met de aarde. Die datum is 29 februari, de schrikkeldag.
De meeste maanden in onze kalender hebben 30 of 31 dagen, maar februari heeft slechts 28 dagen, en in een schrikkeljaar 29.
De woorden maan en maand zijn etymologisch verwant. Oorspronkelijk was een maand niet een twaalfde van een zonnejaar maar een deel van een maanjaar. Uit opgegraven kerfstokken is gebleken dat men al tijdens het Paleolithicum het tellen van de dagen in verband bracht met de maanfasen.
Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen.
Maart staat ook wel bekend als de 'zaaimaand'. En dat is niet voor niets: hoewel het buiten nog aardig koud kan zijn, mogen er binnen namelijk al best veel gewassen worden voorgezaaid. Gewassen binnen voorzaaien is behalve leuk ook nog eens heel slim. Waarom?
De schrikkeldag van de moderne gregoriaanse kalender is 29 februari. Deze dag wordt aan bepaalde jaren toegevoegd omdat een tropisch jaar niet precies 365 dagen is, maar 365,2421875 dagen; dus ongeveer 365 en een kwart dag.
Vanwege de vele feestdagen wordt deze maand in Nederland en België informeel ook wel de feestmaand genoemd. De naam komt van het Latijnse woord voor 'tien', decem. December was oorspronkelijk namelijk de tiende maand van het jaar, omdat tot 153 v. Chr.
Onder de maancyclus verstaan we de periode die de maan nodig heeft om in zijn geheel om de aarde heen te draaien. En daar doet de maan ongeveer 29,5 dagen over – vandaar ook de term 'maand'. Al draaiend rondom de aarde, reflecteert de maan het licht van de zon.
Januari (ook wel: louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde.
De Egyptenaren bepaalden hoe lang een jaar duurde
De cyclus van de maan werd gebruikt om de hoeveelheid maanden per jaar vast te stellen. In een jaar voltooide de maan iets meer dan 12 cycli (van 29 of 30 dagen). De kalender bestond daarom uit twaalf maanden van 30 dagen en vijf losse dagen aan het eind van het jaar.