Een goede ergonomie op kantoor kan helpen om werknemers gelukkiger, gezonder en productiever te houden. Aan de andere kant kan een slechte ergonomie op kantoor blijvende pijn veroorzaken, de mentale en emotionele gezondheid verminderen en de productiviteit van de werknemers verminderen.
Klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten
Lang werken in een ongezonde werkhouding kan leiden tot statische belasting van de spieren. Het gevolg is een minder goede doorbloeding. Na verloop van tijd kan dit leiden tot klachten aan spieren en pezen.
Een ergonomische werkplek zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om je werkhouding af te wisselen. Daarnaast valt of staat een gezonde werkplek met een goede bureaustoel. Een ergonomische instelbare bureaustoel voorkomt en verhelpt nek-, rug-, schouder, elleboog- en polsklachten.
Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een ergonomische werkplek voor uw medewerkers. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de werkplek aan bepaalde eisen voldoet. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste verplichtingen: - Zorg voor een goed aangepaste stoel en bureau.
In de Arbowet staan geen expliciete voorschriften voor staand werk. Maar elke werkgever moet de werkplek wel zo inrichten dat deze voldoet aan de ergonomische beginselen, waarbij er een afweging gemaakt dient te zijn tussen welke activiteiten staand dan wel zittend uitgevoerd worden.
De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Dit wordt de 'zorgplicht' van de werkgever genoemd.
In artikel 5.4 van het arbeidsomstandighedenbesluit staat dat “tenzij dit redelijkerwijs niet kan worden gevergd, worden werkplekken ingericht volgens de ergonomische beginselen.” Dit betekent dat gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken zo ontworpen moeten zijn dat ze de veiligheid, de gezondheid, het comfort ...
Iedere werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Dit wordt de zorgplicht genoemd en staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Deze wet verplicht werkgevers om werkplekken zo veel mogelijk in te richten naar de persoonlijke behoeften van iedere werknemer.
In werksituaties besteedt ergonomie vooral aandacht aan tillen, trekken of duwen en aan de (hulp) middelen die dit mogelijk maken. Ook een correcte werkhouding tijdens zitten, de juiste bureauhoogte en pauzes van herhalende bewegingen horen hierbij.
Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten of staan, maar wissel af tussen staand werken, zittend werken en beweging. Wissel zware werktaken af met lichte werktaken. Voorkom onnodig bukken. Zorg voor een ontspannen werkhouding.
Ergonomisch werken verlaagt de kans op fysieke klachten; Het ziekteverzuim daalt waardoor de productiviteit stijgt; Een veilige werkomgeving wordt samen gecreëerd, omdat er ruimte is voor feedback krijgen en geven; Het zorgt voor meer werkplezier wat ook een bijdrage levert aan de productiviteit.
Ergonomie, een juiste werkhouding en mentale en lichamelijke herstelmomenten zijn voor veel beroepsgroepen een belangrijk onderdeel van het functioneren. De combinatie van ergonomie en werk is dus belangrijk. Ergonomie komt als begrip vaak voor in de werkomgeving en met name met het werken achter een beeldscherm.
Fysieke ergonomie heeft bijvoorbeeld betrekking op werkhouding, werkplekinrichting en het voorkomen van repeterende bewegingen. Cognitieve ergonomie gaat in op mentale processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de interactie tussen mens en systemen, perceptie en motorische reacties.
De Arbowet, oftewel de Arbeidsomstandighedenwet, biedt voorschriften hoe men veilig en verantwoord dient te werken en waar de werkplek hiertoe aan moet voldoen. Deze voorschriften zijn dwingend (men moet zich eraan houden), maar wel vrij algemeen.
Niet alleen de werkplek is van belang, ook moet er voldoende beweegruimte zijn. Maar hoeveel vierkante meter heb je nodig per medewerker? Dat is minimaal 4 vierkante meter per medewerker. Daarnaast moet er voor een plat beeldscherm 1 vierkante meter ruimte zijn.
Tenminste 7m2 kantoorruimte per persoon is een advies. Het belangrijkste is dat je veilig en prettig kunt werken. Er is dus geen wettelijke ondergrens in het aantal vierkante meter per persoon.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit twee uur achtereen achter het beeldscherm gewerkt mag worden, onderbroken door "pauzes" van tenminste 10 minuten, die met andere bezigheden gevuld dienen te zijn.
Wat zijn typische ergonomische klachten? In het algemeen zijn aspecifieke rugklachten, nekklachten, hoofdpijnklachten en stuitklachten de meest bekende klachten die ontstaan door niet ergonomisch werken.