1. Spathiphyllum. Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Je hebt misschien gehoord van kamerplanten waarvan bekend is dat ze vocht uit de lucht opnemen. Tropische planten genaamd epifyten zoals Engelse klimop, Peace Lily, Reed Palm, Boston-varens en Tillandsia zijn planten die al hun water uit de lucht halen in plaats van wortels.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Laat een ventilator draaien om het vochtgehalte in een vochtige ruimte te verminderen. Het in beweging houden van de lucht vermindert waterdamp. Gebruik een raamventilator om de ventilatie te verbeteren als de kamer een raam heeft dat plaats biedt aan een raam.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
"Ik zou denken aan rond de tien planten in je huis. Een goede luchtzuiverende in je slaapkamer en in de woonkamer twee grote planten met wat stekjes hier en daar. Het maakt je interieur af en het mooi om te zien hoe de natuur werkt."
Alle kamerplanten geven extra zuurstof af, maar lang niet alle planten zuiveren schadelijke stoffen uit de lucht. Er zijn een aantal planten waarbij wetenschappelijk bewezen is dat ze bijdragen aan een schonere, gezuiverde lucht in huis.
Er zijn zo'n honderd planten per vierkante meter nodig om de hoeveelheid VOS zo te laten dalen dat de luchtkwaliteit merkbaar beter wordt. In een klein appartement van vijftig vierkante meter zouden dus vijfduizend planten moeten staan, een waar oerwoud.
Vaak worden vochtproblemen in huis veroorzaakt door slechte ventilatie. Een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden zo'n 10 liter vocht wat natuurlijk erg veel is. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vocht in huis: Optrekkend of opstijgend vocht via funderingen, kruipruimten en spouwmuren.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Een hoge luchtvochtigheid in huis kan meerdere oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn: Gebrekkige ventilatie: condensatievocht wordt veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. De waterdamp in huis kan nergens naar toe en condenseert tegen muren en ramen.
Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid. Daarnaast is een vochtig huis een paradijs voor de huisstofmijt, wat weer kan leiden tot astma. Een te vochtig huis kan ook zorgen voor schimmelvorming in meubels en een algeheel muffe lucht.
De eenvoudigste manier om vocht in huis te herkennen is je muren inspecteren op mogelijke schade. Die schade merk je vooral aan: Loskomende plinten. Donkere bepleistering die loskomt van metselwerk.
Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.
Aloë vera staat vooral bekend als geneeskrachtige plant en wordt veel gebruikt in verzorgings- en geneesproducten. Dit is een echte topplant, want hij is ook luchtzuiverend en heeft weinig onderhoud nodig. Je hoeft de plant maar eens in de twee weken een klein beetje water te geven.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.