KRACHTTRAINING. Je moet minstens drie dagen per week met gewichten trainen. Het onderzoek zegt dat op zijn minst minimaal twee dagen per week training nodig is om spiergroei te stimuleren. Hoe je je trainingen structureert en hoeveel dagen je aan krachttraining besteedt, hangt af van je huidige fitnessniveau.
'Voor het beste resultaat train je elke spiergroep twee keer per week,' volgens onderzoek in Sports Medicine. Wetenschappers analyseerden 10 eerdere onderzoeken die spiergroei vergeleken bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijdsbestek van een paar maanden.
Verwacht echter niet te snel te veel vooruitgang bij twee keer per week sporten. 3x per week sporten is ideaal voor de gewone mens die ook dagelijks werkt. Afvallen of spiermassa opbouwen zou goed mogelijk moeten zijn. Daarnaast is drie dagen ook perfect om voldoende te kunnen rusten en de spieren te laten herstellen.
Minimaal één rustdag. Of je nu een beginner, halfgevorderde of gevorderde bent: in alle gevallen is het belangrijk dat je wekelijks minimaal één rustdag houdt om je lichaam helemaal te laten herstellen. Elke dag krachttraining doen kan dus niet, maar je zou wel zes dagen per week aan krachttraining kunnen doen.
Belastbaarheid zegt iets over hoe goed je herstel en hangt vooral af van je leefstijlfactoren. We zien dat de optimale trainingsfrequentie voor complete beginners 1x per week is. Dit heeft te maken met dat ze veel spierschade ervaren wanneer ze aan krachttraining doen. Ze zijn dan langer bezig met herstellen.
Je moet elke dag trainen
Voor optimale spiergroei hebben je spieren 48 uur rust nodig. Dus je kan 3x per week een full body schema doen, of 6x per week een split schema doen. Zolang je de desbetreffende spiergroep maar genoeg rust geeft, kun jij zo vaak naar de sportschool als je wil.
Een krachttraining sessie hoort kort te zijn en zeker niet langer te duren dan ongeveer 90 minuten. Liefst zelfs maar rond de 45 a 60 minuten. Want hoe langer je traint, des te meer spierafbrekend cortisol in je bloed circuleert en des te meer hersteltijd je lichaam nodig heeft.
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research, concludeerde dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat er significante verbeteringen te zien zijn in de spiermassa. Dus als je consistent bent met je training, begin je al na vier weken spieren op te bouwen.
Moet je het proberen? Of twee keer per dag trainen iets voor jou is hangt af van je doelen, zegt Donavanik. “Als je meer vet wilt verbranden en cardio in je schema wilt implementeren, ben je beter af met twee keer trainen dan wanneer je ambities hebt voor spiermassa.
Wil je spieren opbouwen, dan kun je het beste een trainingsduur van 60 tot 90 minuten aanhouden. Niet langer! Want als je te lang traint, komt er een stofje vrij in je spieren die ervoor zorgt dat je spieropbouw juist uitblijft. Niet té enthousiast van start gaan dus!
Voor resultaat: Train minimaal 1x per week. Doe Full body trainingen. Train liever 2x per week.
Sporten voor beginners tip: om je conditie te verbeteren en/of spierkracht of spiermassa op te bouwen, raden we twee trainingen per week aan. Rust is van net zo'n groot belang als je training zelf. Er wordt aangeraden om minimaal één dag rust tussen je workouts te plannen.
Als je 3 keer per week krachttraining doet, kan je echt wel spiermassa kweken en trainen voor een strak lichaam. En als je 3 keer per week intens sport, welke sport dan ook, dan zet je sowieso je metabolisme flink aan het werk om extra calorieën te verbranden.
Maar is dagelijks sporten eigenlijk wel gezond? Volgens sportarts Kris Peeters is het kiezen voor een sportieve levensstijl een goede zaak. Toch betekent dit niet dat je iedere dag moet gaan sporten. Volgens hem is 3 à 4 keer per week sporten ideaal.
30 tot 60 minuten krachttraining per week lijkt de optimale dosis.
Met behulp van krachttraining is het mogelijk om veel calorieën te verbranden. Veel mensen denken dat cardiotraining effectiever is om calorieën te verbranden, maar deze gedachtegang is echter niet geheel juist. Een beter alternatief om af te vallen is namelijk krachttraining.
4 keer per week aan krachttraining doen in combinatie met cardio fitness heeft zeker voordelen voor vrouwen. Je verbrand niet alleen meer calorieën, maar je geeft ook je vetverbranding een extra boost. Daarnaast zal je spieropbouw sneller en beter gaan dan waar neer je 2 tot 3 keer per week traint.
Sporten in de ochtend of avond beter: krachttraining
Uit onderzoek is wel gebleken dat je lichaam tussen 14.00 en 18.00 piekt in energie en je lichaam gedurende deze uren de beste hormonen produceert voor spieropbouw.
Wanneer je drie keer per week een uur stevig gaat trainen, raak je in een week dus 3 x 630 = 1890 calorieën kwijt. Gedeeld door 7 dagen, kom je dan uit op 270 calorieën per dag. Als je een halve kilo per week genoeg vindt om te afvallen (wij adviseren 0,5 tot max.
Als je wil afvallen, wordt geadviseerd minimaal 2 keer per week te gaan sporten, maar vanaf 3 keer per week zul je pas echt resultaten gaan zien. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe actief je voorheen was.
Afvallen met sport
Krachttraining is de beste manier om af te vallen. Met krachttraining verbrandt je ongeveer 630 calorieën per uur. Laten we zeggen dat je drie keer per week twee uur naar het krachthonk induikt. Dan verbrandt je dus 3.780 calorieën.
Spieren hebben gemiddeld tussen de 48 en 96 uur nodig om bij te komen en klaar te zijn voor een nieuwe sessie. Heb je inmiddels al meer ervaring met krachttraining? Dan heb je, afhankelijk van je fitheid, genoeg aan 48 uur rust.
Het is goed om te weten dat na 40-50 minuten in de sportschool het meest bevorderlijk is voor het stimuleren van spiergroei. Train je langer dan een 60 minuten krijg je een grotere kans op spierafbraak of nog erger grotere kans op blessures.