De meeste patiënten met een gescheurde knieband kunnen ondanks de pijn wel lopen, maar vooral in het begin gaat dat heel moeizaam. Als de knie erg dik wordt, zit er meestal ook een bloeding in de knie. Dit kan wijzen op bijkomend letsel, zoals kraakbeenletsel of meniscusletsel.
Genezing duurt meestal 2 weken. Wanneer de binnenste knieband is ingescheurd maar niet is afgescheurd dient de behandeling te bestaan uit een brace en uit begeleiding door een sportfysiotherapeut.
Conservatieve behandeling
Er is meestal geen behandeling van een fysiotherapeut of behandeling met een brace nodig. Het letsel geneest vaak spontaan na 2 weken. Soms kan een behandeling bij de sportfysiotherapeut nodig zijn om het herstel naar het oude sportniveau te versnellen.
Het onderbeen draait dan ver naar buiten, of wordt heel hard naar voren gedrukt. Meestal voelde of hoorde u iets knappen als de knieband is gescheurd. U heeft pijn aan de knie en de knie is meestal dik en blauw. Als de voorste kruisband gescheurd is, kan u niet meer goed op uw been staan.
Overbelaste of verrekte kniebanden kenmerken zich door een stekende pijn aan de binnen- of de buitenkant van de knie. Deze pijn is voornamelijk aanwezig tijdens of na belasting door lopen of sporten en neemt af in rust. Ook 's nachts kunnen pijnklachten aanwezig zijn wanneer de knieën op elkaar liggen.
Direct na het ontstaan van de gescheurde voorste kruisband is de knie vaak pijnlijk en gezwollen en is het been vaak minder goed belastbaar is. Het lichamelijk onderzoek is dan niet goed uit te voeren. Niet zelden wordt hierdoor de diagnose vlak na het ontstaan van het letsel in eerste instantie over het hoofd gezien.
Röntgenonderzoek: afhankelijk van de bevindingen bij de anamnese en het lichamelijk onderzoek wordt bepaald of er een röntgenfoto van de knie nodig is. Op zo'n foto kan een botafwijking (bijvoorbeeld een breuk) te zien zijn. Een foto maakt aandoeningen aan de meniscus, knieband en het kraakbeen niet zichtbaar.
Personen met deze blessure voelen typisch pijn aan de buitenzijde van de knie. Ook kan de pijn geprovoceerd worden door lokale druk op de laterale band. Bij een acute scheur kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident.
Door zo lang mogelijk op één been te staan met de knie licht gebogen, train je de stabiliteit van je knie. Door dit op een instabiele ondergrond (zoals een trampoline of zachte mat) te doen, maak je de oefening effectiever. Herhaal het op één been staan net zolang totdat je merkt dat je been erg begint te trillen.
Fietsen, zwemmen, hardlopen op gelijke ondergrond, roeien, schaatsen, langlaufen en skiën zijn vaak nog wel goed mogelijk. De belangrijkste reden om een voorste kruisband letsel operatief te behandelen is functionele instabiliteit bij de activiteiten van het dagelijkse leven.
Als je pijn aan de binnenkant van je knie hebt is het belangrijk om te weten of er zwelling is of niet. Zwelling ontstaat in de knie als er structuren, die binnen het gewrichtskapsel liggen, zijn geïrriteerd of beschadigd. Dat kan zijn kraakbeen, bot, kapsel, meniscus, kruisband of een combinatie daarvan.
Beweging te verbeteren bij een overstrekte knieband
Dit kan beginnen met “passieve” bewegingen, die uw fysiotherapeut voor u uitvoert door uw been en kniegewricht zachtjes te bewegen, en verdergaan met actieve oefeningen en rekkingen die u zelf doet.
Wat merk ik bij een gekneusde of verrekte knie? De knie kan dik en blauw worden. De knie wordt langzaam dikker. Dit komt omdat er langzaam vocht in de knie komt.
Als u vaak op uw knieën zit of valt, kunt u een slijmbeursontsteking in de knie krijgen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld stratenmakers en stoffeerders. Het komt ook voor bij sporten, zoals judo en worstelen. Pijn aan de buitenzijde van uw knie tijdens of na het sporten kan een lopersknie zijn.
Na een VKB reconstructie ben je na 6 maanden weer aan het sporten op je oude niveau. Dat kan, maar dat hoeft niet. Over het algemeen zal het tussen de 9 en 12 maanden duren voordat je weer volledig wedstrijd fit bent voor spelsporten. Andere sporten zoals fietsen, hardlopen en tennis kun je al eerder doen.
Een scheurtje in de buitenkant van de meniscus kan zelf genezen doordat hier een goede bloedvoorziening is. Als de scheur zich meer aan de binnenkant bevindt, is de kans op genezing kleiner en is de kans op een hechting of verwijdering van een deel van de meniscus groter.
De pijn bevindt zich meestal aan de kant van uw beschadigde meniscus. Bij een plotselinge scheur is de knie pijnlijk aan de binnen- of buitenzijde. Ook ontstaat er zwelling van de knie. Na enige tijd kan de knie pijnklachten geven.
Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de knie ontstaat een zwelling voor op de knieschijf. De zwelling kan rood en warm worden en pijn doen. U kunt dan moeilijk lopen. Als de zwelling er na een paar weken nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking.
MRI is heel geschikt om harde en zachte delen van uw knie te zien, zoals kraakbeen (meniscus) en bot, maar ook spieren, kniebanden en pezen. Een MRI werkt met radiogolven en een magneet. Met de radiogolven en een sterke magneet worden signalen in uw lichaam opgewekt.
Voetballen na een kruisbandblessure
Je zult je spieren goed moeten trainen, zodat zij de speling in de knie kunnen opvangen. Maar door de draai-instabiliteit lukt dat je spieren lang niet altijd. Pas na 6 tot 10 weken zul je een beetje de oude zijn. Maar let op: dan kun je nog niet voetballen.
Ook sporters kunnen soms zonder kruisband door het leven, maar het is dan essentieel dat je tijdens het sporten geen instabiliteit ervaart. Als je tijdens het sporten of in het dagelijks leven instabiliteit in je knie hebt, kan dit het kraakbeen van de knie beschadigen.
Meestal geneest de knie vanzelf. Na een paar maanden kunt u vaak alles weer. Misschien heeft u na 4 of 5 weken nog steeds erg veel last van uw knie bij uw werk of sport. Dan kunt u proberen of oefentherapie helpt.
Een van de voornaamste testen voor meniscusscheuren is de McMurray test. Je dokter zal je knie buigen, dan strekken en draaien. Dit veroorzaakt druk op een gescheurde meniscus. Indien je een meniscusscheur hebt, zal deze beweging een klikkend geluid veroorzaken.