Verse worst (± 500 gr) | Vers Vlees Natuurlijk!
Doe wat boter in de pan en zet de warmtebron weer aan (op matig). Wanneer de boter gesmolten is en een beetje schuim is ontstaan mag de worst in de pan. Bak de worst een minuut of 2 aan een zijde en draai hem vervolgens om. Niet in de worst prikken!!
De barbecue is niet compleet zonder een lekker worstje of twee, drie. Maar hoe voorkom je nou, dat de worst zwart van buiten is en rauw aan de binnenkant? Het makkelijkste is om de worsten van te voren even wellen (een paar minuten in heet water, dat van de kook af is, leggen), dan kan het vlees alvast garen.
Een braadworst (Duits: Bratwurst) is een soort worst gemaakt van varkens-, rund- of kalfsvlees. Een braadworst is geschikt om in een pan te braden of op een barbecue te grillen. Braadworsten worden opgestopt in schoongemaakte dierlijke darmen, onder meer van varkens en schapen.
Smelt margarine tot deze iets bruin begint te kleuren en schroei de verse worst aan beide kanten dicht. Pas wel op dat u de boter niet te heet laat worden, want dan kan het vel van de worst knappen! Doe het deksel half op de pan en laat de worst zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen. Wilt u er ook een lekkere jus bij?
Om dit te vermijden en om alle smaken en sappen te bewaren, kan je de worst op voorhand even in lauwe melk laten weken. Of leg de worst in een lauwe pan met boter en laat de temperatuur langzaam stijgen. Als je de worst in een hete pan met olie zou leggen, is er een veel grotere kans dat het vel barst.
Dit klinkt wellicht superranzig en dat zou het ook zeker zijn als deze worst zo dik en vet zou zijn als de braadworst uit het schap van je geliefde supermarkt, maar de braadworst uit Thuringen is met z'n 24% vet de minst vette braadworst van Duitsland.
Er zitten 226 kilocalorieën in 1 stukje (100 gram) varkensworst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'varkensworst'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Feitelijk is er geen verschil tussen de worsten. Het zijn gewoon verse worsten. Het vlees wordt als gehakt gemalen, gekruid en in een darm gedrukt, de uiteindjes van de darm worden dichtgedraaid en de worst wordt gebakken.
Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te vaak te eten.
Een normale maat verse worst heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten. Kleinere worsten (saucijsjes) zoals chipolata worstjes, merquez worstjes, runderworstjes of lamsworstjes, hebben een kooktijd van zo'n 3-5 minuten.
Wist-je-datje: Waarom worst krom is
Dit komt doordat de darm bij het dier in kwestie ook opgerold in de buik ligt. Vul je deze lege darm weer met worstdeeg, dan neem 't zijn natuurlijke vorm weer aan, inclusief alle bochten om in de buik te passen. Wil je ook lekker worstjes bestellen?
Onze verse worst kruiden bestaan onder uit komijn, knoflook, anijs, zwarte peper en nootmuskaat.
Hoeveelheid per persoon
Eén saucijs per persoon, of een grote en lange braadworst voor vier personen.
Hoe lang kun je Braadworst bewaren? Gebakken en rauwe braadworst kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Bij rauwe worst moet je de worst wel goed afdekken, en dat is bij de gebakken versie ook beter. In de vriezer blijft reeds gebakken braadworst nog drie maanden goed.
Elke rundersaucijs weegt 100 gram. In totaal circa 20 stuks. De saucijsjes zitten in een varkensdarm.
Verse worst is vanouds gemaakt in een lang (opgerold) stuk, waar kleinere stukken worst van gedraaid kunnen worden. Saucijsjes zijn al kleinere porties. De samenstelling van het vlees verschilt in principe niet.
Het is dun en 15-20 cm lang. Het wordt traditioneel gegrild boven een houtskoolvuur en gegeten met mosterd en brood.
De bloedworsten wegen ± 100 gr / worst en zijn verpakt onder beschermde atmosfeer. De bloedworst is te verkrijgen per 6 worsten of per 2 worsten. De witte worst wordt vervaardigd uit mager varkensvlees, brood en kruiden.
De BBQ worst van BBQuality weegt ongeveer 80 gram.
Leg op het scheidingsrekje de worsten. Zet deze in de Airfryer op 180 graden 15 minuten lang. Doe na 7 minuten de groenten erbij in het mandje onder het scheidingsrekje. Bak nog 8 minuten de worsten en de groenten op 180 graden.
Oven voor verwarmen op 200 graden. Leg de worst plat in de ovenschaal, maar zoveel mogelijk los van elkaar. Doe de ovenschaal in de oven en bak de worst gedurende 45 minuten. Halverweg de baktijd de worst met een tang omdraaien.
Braadworst kopen bij Internetslagerij.nl
U kunt op onze webshop zeer gemakkelijk deze overheerlijke Duitse braadworst bestellen. Kies de gewenste hoeveelheid in het bestelmenu en plaats de braadworst in uw winkelmandje. Betalen doet u door middel van een van de vele betaalmogelijkheden, zoals iDEAL, PayPal of AfterPay.