Arbeidsduurverkorting en arbeidstijdverkorting, beter bekent als adv-dagen en atv-dagen. Het zijn uren of dagen die je elke week meer werkt dan dat er in je contract staat. Je spaart op deze manier extra verlof naast je vakantiedagen; een mooi extraatje dus!
En het verschil tussen adv-, atv- en vakantiedagen dan? Het grootste verschil is dat adv- en atv-dagen niet wettelijk zijn vastgelegd, maar vakantiedagen wel. Iedereen krijgt dus vakantiedagen, maar niet iedereen heeft recht op adv of atv.
Bij adv gebruik je de uren voor een kortere werkweek. Bijvoorbeeld elke 2 weken een middag vrij. Of elke maand 1 hele dag. Hoe je de week precies inkort, spreek je met je werkgever af en bepaal je meestal zelf.
De werknemers werken effectief 40 uur per week en hebben recht op 12 ADV-dagen zodat de gemiddelde duur van 38 uur per week over een periode van 12 maanden wordt gerespecteerd. Deze ADV-dagen moeten worden genomen in de loop van een referentieperiode die in principe maximum één jaar bedraagt.
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.
In de praktijk kan een werknemer bijvoorbeeld 40 uur per week werken, maar in zijn of haar contract afspreken om één dag per week korter te werken en dus één dag per week ATV op te bouwen. Aan het einde van het jaar heeft de werknemer dan 52 extra dagen opgebouwd die hij of zij kan opnemen als ATV-dagen.
Bij bedienden zijn ADV-dagen doorgaans betaald. Bij arbeiders kies je betaalde ADV-dagen en vermindering van het uurloon (ook perequatie genoemd), of onbetaalde ADV-dagen en behoud van het uurloon.
Deze dagen is de werknemer onherroepelijk kwijt, ongeacht de reden voor het niet opnemen van deze vakantiedagen. Overdragen van wettelijke vakantiedagen naar het volgende jaar is dan ook een onwettelijke praktijk.
Om de gemiddelde arbeidsduur van 38 uur op jaarbasis te respecteren, is het noodzakelijk om de 12 ADV-dagen op te nemen.
Meestal kan je ADV-dagen of ATV-dagen niet meenemen naar het volgende kalenderjaar en je krijgt het meestal ook niet uitbetaald als je ontslag neemt of ontslagen wordt. Om er zeker van te zijn kun je altijd je cao of bedrijfsregeling checken.
Waarom ADV dagen? ADV werd tientallen jaren geleden ingevoerd voor het creëren van meer werkgelegenheid. Doordat werknemers minder uren of dagen werken, kunnen andere mensen het werk invullen. Destijds werden hierdoor meer banen in de technische sectoren gecreëerd.
Dat hoeft niet noodzakelijk in het arbeidsreglement, ook een policy kan daartoe volstaan. Een werkgever kan bijgevolg rechtsgeldig bepalen dat een werknemer gradueel ADV-dagen verwerft a rato van één dag per maand. Een werkgever kan zelfs nog verder gaan en ook bepalen dat men elke maand één ADV-dag moet opnemen (bijv.
ADV staat voor arbeidsduurvermindering. Als een werknemer extra uren werkt kan hij die op een ander moment inhalen als inhaalrust. Daardoor wordt het aantal gewerkte uren in een jaar verkort. Of deze vrije dagen betaald of onbetaald zijn hangt af van de afspraken binnen je bedrijf.
Pak je arbeidscontract of de cao er dan bij! Daarin staat het als je recht hebt op bovenwettelijke vakantiedagen en om hoeveel dagen het gaat. Als dat er niet in staat, kun je geen aanspraak op de dagen maken. Let op: adv- en atv-dagen zijn géén bovenwettelijke vakantiedagen.
Arbeidsduurverkorting wordt door een medewerker opgebouwd door meer uren te werken dan dat er in het contract is vastgelegd. Wanneer een medewerker een 38-urig contract heeft maar in werkelijkheid 40 uren per week werkt, dan worden er 2 ADV-uren per week opgebouwd.
Wanneer je voltijdse medewerker effectief 40 uur per week presteert, ben je verplicht om je medewerker 12 inhaalrustdagen (ADV-dagen) te geven. Werkt je medewerker 39 uur per week? Dan geef je 6 rustdagen. Je werknemer mag werken tussen 6 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.
Net zoals bij vakantiedagen bepaalt vaak niet de werkgever, maar de werknemer wanneer hij zijn adv-dagen opneemt. Een adv-dag vervalt echter meestal – in tegenstelling tot een vakantiedag – als een werknemer ziek is op een (vaste) adv-dag. Hij mag deze dag dan ook niet op een ander moment opnemen.
In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken.Dit is financieel minder aantrekkelijk dan het te laten uit betalen maar het levert je wel extra vrije tijd op. Het is financieel aantrekkelijker om door te werken maar je betaalt meer belasting over het uitbetaalde vakantie uren.
Meestal is vastgelegd dat de referteperiode loopt van 1 januari tot en met 31 december. Is dit het geval? Dan mag je geen ADV dagen overdragen. Deze ADV dagen moeten, net als wettelijke vakantiedagen, ook voor het einde van het jaar opgenomen worden.
Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Adv staat voor arbeidsduurverkorting. In de jaren tachtig werd deze regeling in het leven geroepen om de werkloosheid te bestrijden. Het idee: door het aantal arbeidsdagen te verkorten, kan het werk verdeeld worden over meerdere personen, waardoor er meer mensen aan het werk blijven.
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.