Medewerkers en cliënten hebben veel contact met elkaar. Hierbij kunnen ziekteverwekkers zich gemakkelijk verspreiden via de handen, kleding en gedeelde materialen. Een goede persoonlijke hygiëne verkleint het infectierisico.
Met hygiënisch werken voorkom je besmetting met ziekmakende micro-organismen. Als zorgverlener moet je altijd hygiënisch te werk gaan. Maar dit is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare, zieke mensen. Hun afweer is minder goed waardoor ze eerder ziek worden dan een gezond persoon.
In vuil en stof kunnen ziekteverwekkers zitten, zoals bacteriën en virussen.Door schoon te maken, haal je ook deze ziekteverwekkers weg.Hierdoor maak je de kans op ziekte kleiner.
Steriel werken is bij bepaalde ingrepen nodig om bijvoorbeeld een wondinfectie of late bacteriemie te voorkomen. De huisarts of verloskundige maakt een inschatting of steriel werken geïndiceerd is. Zowel patiëntgebonden factoren als een bepaald type ingreep kunnen het risico op infectie verhogen.
Hygiënisch werken is op veel plekken heel belangrijk en soms zelfs noodzakelijk. Dit is bijvoorbeeld zeer belangrijk wanneer je werkzaam bent in de voedingsindustrie, zorg of als je een medisch beroep hebt. Door hygiënisch te werken, wordt de kans op verspreiding van virussen en bacteriën verkleint.
Volgens de Van Dale is hygiëne: '(zorg voor) het schoon en netjes zijn'.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
De belangrijkste wet voor de beroepsuitoefening is de Wet BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg), die zorgt dat de kwaliteit hoog is en blijft. In de WGBO (Wet Geneeskundige BehandelOvereenkomst) staan de rechten en plichten van cliënten/patiënten die zorg krijgen.
Slechte hygiëne geeft ons niet alleen een slecht gevoel over onszelf, het kan tot sociaal isolement en depressie leiden. Het is ook nog eens slecht voor onze gezondheid, het kan namelijk in verschillende aandoeningen resulteren. Variërend van uitslag, huid- of urineweginfecties tot darm -en maagproblemen.
Hygiëne is een verzamelnaam voor de dingen die we doen om onszelf en onze omgeving schoon te houden. Elke dag worden wij en de dingen om ons heen vuil. In dit vuil kunnen ook ziekteverwekkers zitten, zoals bacteriën en virussen. Door het vuil weg te halen, worden ook de ziekteverwekkers weggehaald.
Het werken in de zorg geeft voldoening: ''Het bieden van zorg aan een ander die dat nodig heeft, het contact met mensen en het bijdragen aan kwaliteit van leven voor iemand is het mooiste wat er is.'' Velen geven aan dat de dankbaarheid van de cliënt het werk zo leuk maakt.
Ziekteverwekkers die zorgen voor een voedselinfectie zitten vaak in braaksel en poep van mensen of dieren. Deze ziekteverwekkers kunnen in het voedsel komen als bijvoorbeeld iemand zijn of haar handen niet heeft gewassen na WC-bezoek en eten gaat klaarmaken.
Houd je nagels schoon en kort
Lange nagels zijn moeilijker schoon te houden en kunnen handschoenen beschadigen. Gebruik geen nagellak, gelnagels of kunstnagels, daar kunnen bacteriën onder groeien.
hygiënische maatregelen, bijvoorbeeld goed schoonmaken, eten bewaren in afsluitbare bakken of potten. bedrijfsmatige maatregelen, bijvoorbeeld het controleren van binnenkomende producten op (sporen van) plaagdieren.
In een hygiënecode staan praktische werkinstructies om te zorgen voor veilig eten en drinken. Voor alle organisaties en bedrijven geldt dat goede persoonlijke hygiëne, hygiënisch werken en een keuken met goed werkende apparatuur de basis is voor voedselveiligheid. Dit worden 'de basisvoorwaarden' genoemd.
Het Voedingscentrum (eigenaar van de Hygiënecode) heeft de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie en de Hygiënecode voor de woonvormen samengevoegd. Het was voorheen best lastig om te beoordelen welke wetgeving je moest aanhouden.
Veiligheid in de zorg betekent dat de patiënt geen onnodige risico's loopt tijdens een behandeling. Deze risico's kunnen leiden tot bijvoorbeeld het stellen van een foute diagnose of het toedienen van verkeerde medicijnen.
In de herziening van de richtlijn wordt het dragen van nagellak afgeraden. Als motivatie voor deze wijziging noemt de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) dat nagellak een negatief effect heeft op de effectiviteit van de handhygiëne.
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.