Vlissingen. Ook op het strand van Vlissingen beleef je de ultieme mooie zonsondergang in Nederland. In Vlissingen ben je 's zomers verzekerd van flink wat zonuren. Het rustige strand is heerlijk om te zwemmen of te picknicken.
Kilimanjaro, Tanzania
Zonsondergangen zijn in veel delen van Afrika erg kleurrijk en sprookjesachtig. De hemel laat alle tinten rood, geel en oranje zien. Tanzania is daarop geen uitzondering. Vooral in de buurt van de Kilimanjaro word je getrakteerd op zonsondergangen die een lust voor het oog zijn.
Een zonsopkomst of zonsondergang is het mooist in de buurt van water. Over water kun je vaak heel ver kijken. Hier is het meeste te zien van de prachtige oranje zon. Afhankelijk van waar op de wereld je de foto neemt, zie je vanaf de kustlijn de zon helemaal opkomen of ondergaan.
Kies voor een mooie voorgrond: bijvoorbeeld de golven van de zee (hallo cliché!). Of kies een originele voorgrond als een tempel of een bergmassief. Het draait om de zon bij het fotograferen van een zonsondergang. De zon en de lucht moeten correct belicht zijn, de voorgrond mag best wat donker zijn.
Posbank – Veluwezoom
Vooral in augustus – wanneer de heide in bloei staat en helemaal paars kleurt – is de Posbank op haar best. In de ochtend is het hopen op een mooie zonsopkomst met het liefst een beetje nevel, zodat je de sfeer zo goed mogelijk kunt vastleggen.
Sommige kleurtonen en nuances gaan daarom verloren. Bij zonsopgang zijn onze ogen gewend aan het donker. Elke minieme kleurtoon en verschil in lichtsterkte kunnen we dan zien. Daarom observeren we, over het algemeen, zonsopgang beter dan zonsondergang.
Je fotografeert een zonsopkomst of zonsondergang meestal in een landschap. Dit betekent in veel gevallen een iets hoger F-getal en dus een kleiner diafragma om zo veel mogelijk scherp te krijgen op je foto. Denk aan f/8 en soms ook hoger, f/11 is een aardig uitgangspunt.
Hoe dichterbij het ritme van de zon we komen, hoe beter onze energie is, stelt Stevenson. Daarom raadt hij aan om 's avonds om 22.00 uur naar bed te gaan en om 06.00 uur 's ochtends wakker te worden. Je mag een beetje met de tijden smokkelen, maar niet te veel. Volgens Stevenson knappen huid en haar op van goede slaap.
Tijden voor vandaag voor het gouden uurtje zijn tussen 18:43:24 en 19:43:24 gemeten vanuit het midden van Nederland. Van oost naar west Nederland zit ongeveer 10 minuten verschil, gebruik de kaart hieronder om de tijd te bepalen waar u zich bevind.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
Bij ons gaat de zon nooit in het noorden onder, of je nu aan zee bent of niet. Aan zee kan je de zon wel veel makkelijker tot op de horizon volgen, en zie je ze dus wat noordelijker verdwijnen dan als je ze in het binnenland boven de huizen of bomen ziet ondergaan.
Deze rotatiezin zorgt er voor dat de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen. De rotatiesnelheid zorgt dat de aarde in 24h één rotatie maakt. De zon kan in theorie opkomen in het westen indien de aarde in wijzerzin zou draaien. Er zijn wel enkele nuances.
Adembenemende avond bij Amelisweerd
Amelisweerd is misschien wel de mooiste gemeenschappelijke achtertuin van Utrecht. Combineer het relaxen in de zon met een lange (avond)wandeling door dit prachtige gebied.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
De term 'het blauwe uur' komt van het Spaanse 'La hora azul' oftewel 'L'heure bleue' in het Frans en verwijst naar de tijd vlak voordat de zon opkomt of net nadat die is ondergegaan.
1. Nationaal Park Veluwezoom, Gelderland. Het Nationaal Park Veluwezoom is een groot natuurgebied in de provincie Gelderland en één van de mooiste plekken in Nederland. In het park vind je verschillende soorten landschappen, van weelderige bossen tot bloeiende heide en zelfs een zandverstuiving.
Als de zon net opgekomen is in de ochtend of vlak voor zonsondergang kun je de mooiste foto's maken. Als je binnen foto's maakt is het belangrijk om foto's te maken met het licht in je rug. Dat geeft het mooiste effect. In de buitenlucht kan het soms ook mooi zijn om foto's te maken terwijl je tegen de zon in kijkt.
Denk hierbij aan een landhuis een oud klooster of een museum. Een leuk idee is ook een leegstaande kas of oranjerie. Je vind deze vaak rondom kastelen of bijvoorbeeld een landgoed. Ook kunnen jullie informeren bij lokale bed & breakfasts als back-up locatie.
De sluitertijd pas je op het diafragma aan. De ISO waarden laat je zo laag mogelijk ( 100 of 200) om de foto 'schoon'te houden, hoge isowaarden geven immers ruis. Waarschijnlijk wordt de sluitertijd dan te lang om nog uit de hand te kunnen fotograferen, daarom is het statief echt een must.
Gebruik filters voor een goede belichting van de lucht
Met zonsondergang zou je die goed kunnen gebruiken! Denk bijvoorbeeld aan een grijsverloopfilter. Met een grijsverloopfilter verander je de belichting tussen de lucht en de rest van je foto. En op die manier is de balans in je foto vaak stukken beter.
Vaak is de zonsondergang een onderdeel van een landschap. Een klein diafragma, F8 en hoger zorgt ervoor dat alles scherp is. Maar het kan ook zijn dat je een object op de voorgrond fotografeert en de zonsondergang als wazige achtergrond wilt gebruiken. In dat geval kun je kiezen voor een groter diafragma.