Veel gebruikers (meer dan één op de tien) krijgen kleine bloedingen, meestal op de plek van injectie. Ook komen kleine bloeduitstortingen voor. Bij minder dan één op de tien gebruikers treedt roodheid en zwelling van de huid op. Zelden voorkomende bijwerkingen zijn huiduitslag met hevige jeuk en vorming van bultjes.
Gebruik dit middel zo lang het door uw arts is voorgeschreven. Stop niet tenzij uw arts u dit heeft gezegd. Als u de behandeling stopt voordat uw arts dat heeft gezegd, dan heeft u een hogere kans op het ontwikkelen van een bloedstolsel in een bloedvat van uw been of van uw longen.
Hoe lang gaat u door met Fraxiparine? Uw arts bepaalt hoe lang u thuis met het injecteren moet doorgaan. Meestal is dit tot 6 weken na de operatie of blessure.
Trombose is een bloedstolsel dat een bloedvat afsluit. Door fraxiparine te spuiten, kunt u trombose voorkomen. Fraxiparine is een bloedverdunnend medicijn.
Wanneer Fraxiparine® toedienen
Geef uzelf elke dag op hetzelfde tijdstip de injectie. Houd thuis het tijdstip aan waarop u in het ziekenhuis uw eerste injectie kreeg. Kreeg u in het ziekenhuis uw eerste injectie om 14.00 uur, dan dient u ook thuis elke dag om 14.00 uur de Fraxiparine® toe.
Naarmate we ouder worden, wordt de huid dunner en ontstaan er makkelijker blauwe plekken. Maar soms ontstaan er spontaan blauwe plekken zonder dat er ergens tegenaan gestoten is. Dat fenomeen heet actinische purpura, en komt veel voor bij mensen die bloedverdunners innemen, zoals aspirine.
Prik niet rond uw navel. Prik niet steeds op dezelfde plek. Zo voorkomt u blauwe plekken. Prik niet in de omgeving van de wond.
Als je één keer per dag moet injecteren, kun je dit consequent om acht uur 's ochtends doen. Moet je twee injecteren? Zorg dan dat er tussen beide momenten twaalf uur zit, bijvoorbeeld acht uur 's ochtends en acht uur 's avonds.
In de meeste gevallen is dit tot 4 weken na de operatie.
Je kunt het beste niet te veel alcohol drinken als je bloedverdunners gebruikt. Alcohol is van zichzelf een bloedverdunner en zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je bloed stolt.
Om een trombosebeen en longembolie te behandelen en om trombose te voorkomen bij mensen die niet uit bed kunnen komen, dialyse, angina pectoris (hartkramp), na een operatie en na een hartinfarct. En soms bij aderontsteking (tromboflebitis) en bij COVID-19 (corona).
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Volwassenen. Volgens de NHG-Standaard Covid-19 (2021): s.c. 2850 IE 1×/dag zolang de patiënt bedlegerig is (fraxiparine 9500 IE/ml 0,3 ml). Verdubbel de dosering bij een BMI ≥ 40 kg/m 2. Bij een verminderde nierfunctie: geen dosisaanpassing nodig.
U heeft van uw arts injecties (Fraxiparine/ Fraxodi) voorgeschreven gekregen. De injecties worden subcutaan toegediend, dat wil zeggen in het onderhuidse weefsel. Het medicijn wordt vanuit dit weefsel in het bloed opgenomen. Deze injecties kunt u zelf toedienen in het bovenbeen of in de buikwand.
Fraxiparine voorkomt en verhelpt bloedstolsels (bloedproppen) in de bloedvaten om trombose te voorkomen. De werkzame stof in dit medicijn is nadroparine. De arts schrijft het voor bij o.a. bedlegerige mensen, hartkrampen (angina pectoris), na een operatie en na een hartinfarct. Fraxiparine dien je toe met injecties.
In principe maakt u het aantal antistollingsmedicijnen (fraxiparine) op die de arts heeft voorgeschreven. Standaard wordt na heup- en knieprotheseoperaties 5 weken antistollingsmedicatie voorgeschreven.
Fragmin kan bijwerkingen veroorzaken, zoals blauwe plekken, bloedingen, pijn of irritatie op de injectieplaats, hoofdpijn, misselijkheid of allergische reacties. Sommige bijwerkingen kunnen ernstig zijn, zoals een te lage bloeddruk, een te laag aantal bloedplaatjes of een ernstige allergische reactie.
Bij langdurige (bed)rust, bijvoorbeeld na een operatie, ongeval of blessure, stroomt uw bloed trager. Uw kans op trombose wordt dan groter. Maar ook als u lange tijd stil zit, bijvoorbeeld tijdens de studie, kan een trombose ontstaan. Dit kan ook gebeuren bij jonge en sportieve mensen.
De aanwezige luchtbel in de injectiespuit (bij kant-en-klare injectiespuiten) niet verwijderen; deze zorgt ervoor dat alle vloeistof wordt geïnjecteerd.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Jazeker. De antistollingsbehandeling op zichzelf is geen reden om de zon te vermijden. Wel kunnen eventuele extreem hoge temperaturen die daar soms mee gepaard gaan indirect invloed hebben, bijvoorbeeld door veel vochtverlies.
Het klopt dat gember in verband wordt gebracht met het versterken van de werking van bepaalde bloedverdunners.Op deze manier zou gember het risico op bloedingen kunnen verhogen.