November (ook wel: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand) is de elfde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 30 dagen. De naam komt van novem, het Latijnse woord voor "negen". November was oorspronkelijk de negende maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.
JANUARI (JANUARIUS)
Deze God had twee gezichten en was de God van alle begin en voor alles wat een ingang kan zijn, zoals deuren en poorten. Tijdens een kalenderhervorming door Numa Pompilius in 717 v. Chr. is januari als 11e maand aan de kalender toegevoegd.
De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31).
December is de twaalfde maand. Waarom zit in die naam dan decem, het Latijnse woord voor 'tien'? Op de Romeinse kalender was december lange tijd de tiende maand. Daar komt dat decem vandaan.
Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van octo, het Latijnse woord voor acht. Oktober was namelijk volgens de Romeinse kalender oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat volgens deze kalender tot 153 v.
September (ook wel: herfstmaand of fruitmaand) is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen.
Een jaar heeft dus 12 maanden. De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft.
December (ook wel: wintermaand, kerstmaand, donkeremaand) is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. Vanwege de vele feestdagen wordt deze maand in Nederland en België informeel ook wel de feestmaand genoemd.
December is de laatste maand van het jaar.
Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 december en wordt hij winterpunt genoemd. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd; daar valt de kortste dag omstreeks 21 juni. Dit artikel beschrijft de kortste dag verder vanuit het gezichtspunt van het noordelijk halfrond.
Helemaal in seizoen in november zijn kolen (zoals broccoli, witte kool, spruitjes en bloemkool), rode biet, wortelen, selder, knolselder, champignons, witloof, raapjes, uien, pastinaak, prei, aardappelen, pompoen, rucola, schorseneren, aardpeer, artisjok en veldsla.
November ontleent zijn naam 'negende maand' aan de vroegere Romeinse kalender, die van maart tot maart liep.Het Latijnse woord 'novem' betekent namelijk negen. Daarnaast heeft november nog veel bijnamen, die deze maand kenmerken: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand, jachtmaand, loefmaand, zieltjesmaand en nog meer.
Iedereen die geboren is in november, heeft het sterrenbeeld Schorpioen óf het sterrenbeeld Weegschaal. Het ligt er maar net aan op welke dag je geboren bent. Wij leggen uit welk sterrenbeeld jij hebt en welke karaktereigenschappen hierbij horen.
Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse dictator Gaius Julius Caesar.
Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 30 dagen.
Oorspronkelijk kende de Romeinse kalender maar tien maanden en begon het jaar in maart. De laatste maand van het jaar, december, werd gevolgd door een naamloze winterperiode. Deze twee maanden kregen in de zevende eeuw voor Christus de namen januari en februari. Later werd januari de eerste maand van het jaar.
Oktober was volgens de eerste Romeinse kalender de achtste maand van het jaar. Dat was voor dat januari en februari aan de kalender toegevoegd werden. Omdat oktober de achtste maand was is de naam van deze maand vernoemd naar het cijfer acht. 'Octo' is het Latijnse woord voor dit cijfer.
Numa Pompilius voegt twee maanden aan het jaar toe: januari en februari. De maand januari vernoemen de Romeinen naar de Romeinse god Janus. Deze god van het nieuwe begin heeft twee gezichten en kijkt twee richtingen uit.
Op de Romeinse kalender was december lange tijd de tiende maand. Daar komt dat decem vandaan. De Nederlandse namen van de maanden zijn vrijwel ongewijzigd overgenomen uit het Latijn.
Internationale Dag van de Bergen.
Januari heeft dagen. November heeft dagen. De twee maanden, die na elkaar komen en beide 31 dagen hebben, zijn en .
Antwoord: De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). De lengte van een maand is gebaseerd op de omlooptijd van de maan.
De naam voor de maand januari hebben we van de oude Romeinen overgenomen. Die hadden een god Janus, die speciaal op alle deuren en poorten lette. Daarom was hij ook de god van de overgangen, van een nieuw begin.
Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 45 v. Chr. de juliaanse kalender invoerde, vanaf die tijd was Nieuwjaar op 1 januari. De Romeinen offerden sindsdien op die dag aan de god Janus (waarnaar januari is genoemd) om hem mild te stemmen voor het aankomende jaar.