Struisvogel is rood vlees, en toch heeft het alle eigenschappen van gevogelte. Het is zeer mager.
Struisvogelvlees bezit geen ammoniak zouten en is zeer goed voor mensen die reuma of een allergie hebben. Ook is het vlees zeer rijk aan linolzuur en omega 3 vetzuren, die zeer ondersteunend zijn voor hart en bloedvaten. Verder zet het vlees geen vet aan, waardoor de lenigheid wordt verbeterd.
Struisvogelvlees is lekker en gezond. Het malse, rode vlees bevat minder cholesterol, minder vet & is rijk aan eiwitten. Qua smaak kan je het vergelijken met mager rundvlees: een zachte smaak, met een zoet accent.
Struisvogel smaakt een beetje naar ossenhaas: het heeft een grove structuur en is supermals. Wist je dat struisvogelvlees een mager stukje vlees is? Het is daarnaast ook rijk aan proteïnen en ijzer en het is cholesterolarm. Ondanks dat struisvogel weinig vet bevat, is het erg smaakvol.
Kruid het struisvogelvlees goed af met peper en zout, bak het langs alle zijden goed aan in boter. Zet het struisvogelgebraad in een oven van 160°C tot een kerntemperatuur van 55 a 60 graden is bereikt, laat het vlees nadien rusten.
Struisvogels kunt u kopen bij een fokker. Let op dat de dieren actief en alert zijn en schone veren hebben. U kunt een volwassen struisvogel kopen vanaf ongeveer enkele honderden euro's. Voor een bedrag vanaf ongeveer 160 euro koopt u genoeg struisvogelkorrels voor één struisvogel voor een jaar.
De struisvogel is de zwaarste loopvogel ter wereld. Ze wegen tussen de negentig en 150 kilo! Doordat ze zo zwaar zijn, is dit een van de redenen waarom struisvogels niet kunnen vliegen.
Weinig mensen zullen een heel struisvogelei eten, maar om de voedingswaarde te vergelijken met een portie van een kippenei, zal een struisvogelei portie ongeveer 83 calorieën bevatten.
15 minuten gaar worden.
Oorsprong. Struisvogels komen voor in het Zuid-Westen van Azië en in Afrika. Fossiele soorten zijn gevonden in Europa (Moldavië, Oekraïne, Griekenland, Rusland) en Zuidoost-Azië.
Bij LeJean is het namelijk mogelijk om dit heerlijke vlees te bestellen. Hoewel er is ook vlees beschikbaar is van struisvogels die in Nederland worden gehouden is ons vlees afkomstig van struisvogels in Zuid-Afrika.
Je kan een struisvogelei koken, maar je kan er ook een gigantische omelet mee maken. Struisvogeleieren zijn ideaal om onder andere te verwerken in een prachtig bloemstukje of om te gebruiken als decoratie.
22,9 gram. in 1 portie (100 gram)
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan eveneens geregeld op het menselijke menu.
De eieren zijn gemiddeld 1,5 kilogram zwaar en zijn het equivalent van zowat 25 kippeneieren. Met 1 struisvogelei heb je dus genoeg voor een stapel van bijna 70 pannenkoeken of je kan er ook een enorme omelet mee bakken.
Het lijf is bedekt met veren (geen donsveren). Het verenkleed van het mannetje is voor het grootste deel zwart, maar heeft witte vleugeleinden. De staart is in de regel wit tot grijs, maar een ondersoort heeft een kaneelbruine staart.
Een ei (60 g) levert ongeveer 90 kcal. Dat is nog geen 5% van de totaal aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag (gemiddeld zo'n 2000 kcal).
Net als alle vogels legt een struisvogel eieren. Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld. Wel 24 keer groter dan een kippenei!
Tijdens de ontlasting laat hij zijn staart ronddraaien om het goed te kunnen verspreiden. En de struisvogel is de enige vogel die poepen en piesen van elkaar scheidt. Toiletpotten zijn overigens al erg oud.
De Struisvogel is de snelste loopvogel ter wereld. Hij is sterk, beweegt soepel en heeft een groot uithoudingsvermogen.Hij is zeer opmerkzaam.De Struisvogel is verdraagzaam tegenover andere diersoorten en werkt goed samen in groep.
De Somalische struisvogel wordt bedreigd door het verdwijnen aan leefgebied, de jacht voor zijn vlees en het maken van medicijnen en de diefstal van de eieren. In Kenia worden de vogels zelfs op boerderijen gehouden voor hun vlees.
Een weetje een echte struisvogel stopt namelijk vooral zijn kop in het zand om wat te eten. Als er gevaar dreigt gaat deze vogel zo plat mogelijk liggen, ook de lange nek, zodat het net lijkt alsof hij zijn kop in het zand heeft. Hij probeert zo op te gaan in de omgeving en zich te beschermen.
Struisvogels kunnen niet vliegen, maar wel heel hard rennen. Met zijn lange poten kan hij zo'n 70 kilometer per uur rennen.