De uitzettingscoëfficiënt van aluminium bedraagt 28,8. 10-6/ºC, hetgeen bij een temperatuurverschil van 50 ºC een lineaire uitzetting van ± 1 mm per meter profiel betekent.
Ten opzichte van andere metalen zoals staal en RVS heeft aluminium een relatief hoge lineaire uitzetting. Zo zet aluminium bij een gelijk temperatuurverschil meer uit dan staal.
Staal heeft, enigszins afhankelijk van de legering, een uitzettingscoëfficiënt van 12 * 10⁻⁶ m/m/°K. Een stalen product van 1 m lang zal per °K dus 12 * 10⁻⁶ m (= 12 µm) in lengte toenemen. Bij een dalende temperatuur zal het materiaal krimpen (een negatieve lengteverandering betekent krimp).
Δl = α x l x Δt
De uitzettingscoëfficiënt geeft een verandering in één richting. In de praktijk zijn materialen driedimensionaal. Dit betekent dat het materiaal in drie richtingen uitzet. De kubieke uitzettingscoëfficiënt is ongeveer gelijk aan 3 x α.
Staal heeft een expansiecoëfficiënt van 0,012 mm/C° en PE een expansiecoëfficiënt van 0,200 mm/C°. Met andere woorden: een 10 meter lange stalen buis zal bij een temperatuurschommeling van 50 C° 0,6 mm uitzetten. Een 10 meter lange PE buis daarentegen zal 10 mm uitzetten.
Metalen, keramiek en andere materialen hebben unieke coëfficiënten voor thermische expansie en zetten niet uit en trekken niet in gelijke mate samen.
De uitzettingscoëfficiënt van aluminium bedraagt 28,8. 10-6/ºC, hetgeen bij een temperatuurverschil van 50 ºC een lineaire uitzetting van ± 1 mm per meter profiel betekent.
In formule is de soortelijke warmte c = ΔQ / (m * ΔT) en de eenheid is [J/kgK]. In formule is de warmte die toegevoerd moet worden Q = c * m * ΔT [Joule].
Hoe hoog de Eiffeltoren is, hangt onder andere van de temperatuur in de lucht af. Dat komt omdat het materiaal waarvan de Eiffeltoren gemaakt is (smeedijzer), uitzet als de temperatuur hoger wordt. Daardoor is de toren in de zomer een beetje hoger dan in de winter. Dat kan wel 15 centimeter schelen.
Nadelen van aluminium zijn:
Door meer gebruik te maken van aluminiumschroot worden de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Het lassen van aluminium vraagt meer vaardigheden van de lasser dan het lassen van staal.
In aanschaf is de aluminium materiaalprijs dus nog steeds duurder maar geen 3x meer. Als we aluminium vergelijken met RVS is RVS zo'n 2x duurder, per kg.
RVS is veel sterker dan aluminium en vervormd nauwelijks onder extreem gewicht of hitte. Dit materiaal is daarom vaak de basis voor keukenapparatuur, woningbouw en scheepsbouw.
Elk materiaal (staal, koper, PE, PVC, etc.)heeft zijn eigen specifieke uitzettingscoëfficiënt. Ondanks dat metalen leidingen onderhevig zijn aan thermische bewegingen, wordt algemeen erkend dat kunststof materialen meer uitzetten en krimpen dan metalen varianten.
Houdt rekening met een maximale uitzetting van slechts 1 mm per meter, dus maximaal 6 mm op 6 meter (uitzettingscoëfficiënt 0,026mm/m/ºC).
Uitzetting betonplaat berekenen
Voor beton is de thermische uitzettingscoëfficiënt afhankelijk van het gebruikte toeslagmateriaal: voor gewoon grindbeton: 12 x 10-6per °C; voor beton met harde kalksteen: 8 x 10-6per °C; voor beton met licht toeslagmateriaal: 7 tot 11 x 10-6per °C.
1 kWh = 3600.000 joule = 3600 kJ = 3,6 MJ.
Er zijn maar weinig specialisten te vinden die de techniek van aluminium lassen tot in de puntjes beheersen. Van alle te lassen materialen is aluminium toch wel één van de moeilijkste soorten metaal om te bewerken. Zo moet u lassen met wisselende stroomniveaus om het kwetsbare aluminium niet te beschadigen.
Als je een aluminium tuinset in jouw tuin hebt staan, hoef je je hier gelukkig geen zorgen om te maken. Het is namelijk een feit dat aluminium tegen allerlei weersomstandigheden ebstand is. Tegen regen, tegen kou, tegen harde windstoten en zelfs tegen vorst.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat een volwassen persoon 40 milligram aluminium per kilogram lichaamsgewicht per dag kan opnemen zonder al te grote risico's. Concreet betekent het dat iemand van 60 kilogram zo'n 2,4 gram mag binnenkrijgen.”
Over het algemeen is het van oktober t/m maart veel kouder en vochtiger. Een houten buitendeur neemt dit vocht op en hout zet uit als het vochtiger wordt, met een klemmende deur als gevolg.
Kunststof deur klemt door warmte
Hout krimpt juist bij warmte, doordat het vochtgehalte in deur afneemt. Houten deuren klemmen door toedoen van vocht juist vaak in de herfst. Kunstof en met name metaal zetten wel uit bij warmte, wat kan zorgen voor een klemmende deur.
De meeste materie zet uit wanneer het wordt verwarmd, en krimpt als het afkoelt. Voor water geldt dit alleen bij temperaturen tussen 4°C en 100°C (kookpunt). Tussen het vriespunt (0°C) en 4°C zet water uit, wanneer het wordt afgekoeld.