Knabbelspek is niet alleen hoog in gezonde vetten, maar ook hoog in eiwitten. Stel je bent op reis, dan kan dit een goede en makkelijke bron van eiwitten en vetten zijn, zonder dat je dan ergens hoeft te stoppen om te eten. Door de combinatie van eiwit en vet zal je je snel verzadigd voelen.
AH Knabbelspek bestellen | ah.nl.
Spekzwoerd of knabbelspek wordt gemaakt van varkensbuik, ook bekend als varkenshuid. Dit buitenste deel van het vlees dat aan het spek vastzit, kennen we als zwoerdcrackers, die in wezen stukjes gebakken en krokant vet zijn.
Knabbelspek is een heerlijke snack voor bij een feestje. Ze vormen een knapperige extraatje op een vleeswarenplankje.
Het knabbelspek past perfect in een koolhydraatarm dieet, het bevat amper koolhydraten!
Chicarrón of knabbelspek wordt gemaakt van buikspek of nog vaker van – jawel – varkenshuid. Wat wij ook wel kennen als varkenszwoerd: de buitenste, harde laag die aan het spek vastzit.
Zwoerd is de buitenste laag van het vlees. Het is in feite de huid van het varken. Het zwoerd kan zorgen voor een lekker knapperig korstje. Het dient dan op hoge temperatuur bereid te worden.
Knabbelbacon is gemaakt van de buitenste zwoerdlaag, een extra dun lapje. Als we die bakken in hun eigen vet, dan poft het dunne laagje zwoerd. En wordt knapperig als kroepoek. Bros en luchtig, pure proteïne.
Reacties. Door het grillen van (repen) varkenszwoerd. Of een heel (speen)varken ; de huid wordt dan heerlijke 'crackling' en de rest komt -met een groot gezelschap - ook wel op. Dat valt echter nog helemaal niet mee om zelf helemaal perfect te krijgen.
36 tortilla chips. Een portie van 9 chips bevat slechts 1,9 gr koolhydraten. De tortilla chips is koolhydraatarm, glutenvrij en keto proof!
Het zwoerd is de buitenste harde laag die aan het spek van een varken vastzit. Het is in feite de huid. Na het broeien of afbranden en schoonkrabben van de buitenkant wordt spekzwoerd veel gebruikt om de bodem van cocottes, braad- en stoofpannen te bekleden.
Rugspek of buikspek
Buikspek bevat meer vlees: het zogenaamde doorregen spek, in de volksmond bekend als 'mager' spek. Buikspek levert de meeste producten op, denk aan de speklappen, Zeeuws spek, katenspek, ontbijtspek, rookspek en zuurkoolspek.
Er zit 28,2 gram vet in 1 stukje (100 gram) speklap, waarvan 10,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Bij Valkslagerij kun je de buikspek zonder zwoerd bestellen vanaf €9,45.
Het Varkenszwoerd
Gebakken of geroosterd is het echter ook een delicatesse volgens velen.
Varkensbuik zonder zwoerd wordt ook wel buikspek zonder zwoerd of buikspek zonder vel genoemd. De engelse benaming is pork belly. Het is zoals de naam al doet vermoeden de buik van het varken, maar dan zonder het vel (zwoerd). Hierdoor kun je er super mooie soorten spek van maken.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Pancetta wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook een van de basisingrediënten van de klassieke carbonara.
Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Spek komt meestal van de rug of de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet, hiervan maken we spekblokjes of spekreepjes. Buikspek heeft minder vet en meer vlees. De verschillende bewerkingen van spek zijn ontstaan zodat het vlees langer bewaard bleef.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.