Charcot-voet (ontsteking in de botten) Charcot-voet (ontsteking in de botten) Een Charcot-voet kan ontstaan door een simpele blessure, zoals verstappen of zwikken. De voet wordt daarna warm, rood en dik en kan van vorm veranderen. Het is belangrijk dat een acute Charcot-voet snel wordt behandeld.
Een Charcot voet is een aandoening die de botten in de voet verzwakt die kan optreden bij mensen die aanzienlijke zenuwschade hebben (neuropathie). De botten zijn verzwakt genoeg om te breken, en met voortdurende belasting verandert de voet uiteindelijk vorm.
Een Charcot-voet kan spontaan ontstaan, of na een klein ongelukje (zwikken of ergens tegen aan stoten) waardoor een botbreuk(je) in de voet is ontstaan. Door zenuwschade aan de voet, veroorzaakt door diabetes, is uw voet gevoelloos.Hierdoor voelt u de botbreuk niet en loopt u gewoon door.
U kunt voetproblemen door diabetes hebben als u 1 of meer van deze klachten heeft: drukplekken of eeltplekken op uw voeten. een andere kleur (wit, blauw, rood) of een koude huid. warme of dikke voeten.
Behandeling van een ontstoken pees in uw voet
We raden u met een ontsteken pees altijd aan om uw enkel rust te geven. Als de pees niet belast wordt, geneest hij sneller. Met een brace, gips, tape of een prik met een ontstekingsremmer kunnen we uw pees helpen snel te genezen. Als dit niet helpt, kunnen we u opereren.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Symptomen bij peesontsteking voet
Symptomen van een ontsteking zijn pijn, zwelling, vocht en roodheid. Bij een peesontsteking merk je met name de pijn, op echobeelden kan er ook zwelling vastgesteld worden. Veel mensen omschrijven de pijn als een stekende of zeurende pijn rondom de binnen- of buitenkant van de enkel.
Droog de voeten goed af ook tussen de tenen. Knip de teennagels recht af, dit voorkomt ingroeien. Mensen met diabetes die geen- of verminderd gevoel hebben in hun voeten kunnen de nagels beter niet zelf knippen. Houd de huid soepel door te smeren met een voetcrème die geschikt is voor de diabetische huid.
Nooit op blote voeten of kousenvoeten lopen. Loop niet te lang achter elkaar. Als u last heeft van likdoorns en eeltplekken neem dan contact op met een podotherapeut of huisarts, mogelijk dat schoenaanpassingen nodig zijn. Als u iets bijzonders aan uw voeten ziet, neem dan contact op met uw arts.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie).Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten.
Neuropathie is een aandoening van de zenuwen die onder andere kan optreden bij mensen met diabetes mellitus. Neuropathie wordt vooral gekenmerkt door een verminderd gevoel in de voeten.
Probeer weer te gaan bewegen als de pijn minder wordt. Soms zijn pijnstillers of medicijnen tegen bacteriën nodig. De ontsteking gaat meestal vanzelf over. Maar het kan soms 4 of 5 maanden duren.
Naast de pijn en de stijfheid die artrose met zich meebrengt zijn er nog andere symptomen: Schurend en knarsend geluid bij beweging: Het kraakbeen in het gewricht van de voet zorgt ervoor dat de voet soepel kan bewegen. Wanneer dit kraakbeen verdwenen is, dan is een soepele beweging niet meer mogelijk.
HMSN is een erfelijke spierziekte; er is een afwijking in het DNA.
De voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes zijn: Slechte doorbloeding van de voet en tenen door de vaatvernauwing. Het snel ontstaan van huidbeschadigingen door afwijkingen van de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen) die geleidelijk optreden door verlies van weefsel in de voet.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Geen voetbad bij wondjes
Neem nooit langer dan vijf minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar. Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel na met schoon water. Bij wondjes mag u geen voetenbad nemen, want dan loopt u een hoger risico op infectie.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigen.Daardoor stroomt het bloed minder goed door uw benen en voeten. Ook hebt u vaak minder gevoel in uw voeten. Als u minder gevoel hebt in uw voeten, merkt u niet snel dat u een wondje hebt.
Klachten bij een diabetische voet
Daardoor wordt vaak laat opgemerkt dat er voetklachten zijn. Bij mensen met de ziekte diabetes mellitus (suikerziekte) genezen wondjes minder snel, soms pas na enkele maanden. Soms wil een wond helemaal niet genezen. Het is dan belangrijk om snel een goede diagnose te stellen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Schoenen die goed afwikkelen
Met een afrolschoen hoeft uw voet zelf minder te buigen tijdens het lopen en krijgt de pees meer rust. Bij schoenenwinkels die lid zijn van Podo Linéa of Footfit kunt u advies krijgen over dergelijke schoenen.
Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac, zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie in of rondom de pees vermindert. Ze werken dus niet alleen goed als pijnstiller, ze kunnen ook een helend effect hebben op de pees zelf.