De meest eenvoudige manier om urine op te vangen is door speciale kattenbakkorrels te gebruiken, zoals Katkor. Een kat doet namelijk niet graag een plasje in een lege bak. De korrels absorberen geen vocht en zijn daardoor geschikt om urine op te vangen voor urineonderzoek.
Als een kat geplast heeft kunt u met een pipet of met een spuitje de urine uit de bak opzuigen. Vaak gaat dit makkelijker als u de bak schuin houdt. De urine moet zo vers mogelijk zijn. Dus als u de urine heeft opgezogen is het verstandig om die zo snel mogelijk langs te brengen voor onderzoek.
Plas een beetje urine uit in het toilet. Plas hierna een deel in het potje. Plas het laatste deel weer uit in het toilet. Sluit het potje meteen af, schrijf naam en geboortedatum op het etiket.
Voor de meeste onderzoeken is een hoeveelheid van 5 ml voldoende. Meer is wenselijk. Probeer de urine zo vers mogelijk in te leveren. Na 12 uur is het monster al oud, na 24 uur helaas onbruikbaar.
Wanneer je de kat waar je de urine van wil opvangen opsluit, kan hij door de verandering van omgeving juist zijn urine gaan ophouden. In een vertrouwde omgeving leegt je kat sneller zijn blaas. Zorg uiteraard dat je kat even niet meer naar buiten kan.
Let op: uw kat moet minstens 4x per dag kunnen plassen. Soms kan dit alleen als de blaascatheter aanwezig blijft. Dit geeft een verhoogde kans op een blaasontsteking. Preventief antibiotica geven wordt echter afgeraden!
Verder over de kattenbak
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak.
Een blaasontsteking bij uw kat kunt u herkennen aan de volgende symptomen: Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen. Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen. Vaker plassen en kleinere plasjes.
Achtergrondinformatie: Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u vooraf de vagina of penis goed wast met voldoende water.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Het beste brengt u de urine binnen 2 uur na het plassen. Breng het in ieder geval binnen 24 uur en bewaar de urine in uw koelkast totdat u het wegbrengt.
Bij het opvangen van urine gaat u als volgt te werk:
Mannen: trek de voorhuid omhoog, maak de eikel schoon, houd de voorhuid omhoog bij het plassen. Plas een beetje urine in het toilet.
Een kweek van urine die niet ouder is dan 4 uur lijkt een juiste indicatie te geven van de aan- of afwezigheid van bacteriën. Als het inzetten van een urinekweek binnen 4 uur niet mogelijk is, geeft gekoeld bewaren van urine bij circa 4°C geen verandering van bacteriepopulaties.
Een medische aandoening kan de reden zijn dat je kat plast of sproeit in huis. Het kan bijvoorbeeld dat je kat een blaas- of nierprobleem heeft. Ook artrose kan een oorzaak zijn. Als plassen pijn doet, kan het dat je kat een ander plekje opzoekt om te plassen.
In veel gevallen heeft de kat last van blaasproblemen: blaasgruis of blaasontsteking. Maar er zijn ook andere medische aandoeningen, zoals diabetes, waardoor een kat niet meer op zijn bak wil. Zodra het medische probleem opgelost is zal de kat weer van de kattenbak gebruik maken.
De behandeling. Een idiopathische blaasontsteking gaat vaak binnen 5-10 dagen vanzelf over.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
het middelste gedeelte van de straal op te vangen en niet het begin (= midstream) bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren) een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat.
De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht. Wanneer dat niet lukt, kunt u de urine in de koelkast bewaren (maximaal 24 uur).
Behandeling blaasontsteking kat
Katten met idiopatische blaasontsteking (FIC) behandelen we vaak met pijnstillers. Andere medicijnen zijn bij de meeste katten niet nodig. Bij de meeste katten met FIC verdwijnen de klachten na 5-10 dagen spontaan, met of zonder medicijnen.
In tegenstelling tot bij de hond, wordt een blaasontsteking bij de kat zelden veroorzaakt door een bacteriën. Maar liefst 60 tot 70% van de katten met blaasontsteking gaat het om een vorm waarvan de oorzaak onbekend is en die vaak vanzelf overgaat.
Vanaf een leeftijd van ongeveer vier weken leren kittens van hun moeder gebruik te maken van de kattenbak. Dit leerproces kun je versnellen door meerdere kleine kattenbakken met een lage rand te plaatsen en de kittens hier regelmatig op te zetten.
Bekende symptomen van nierfalen bij katten zijn: Meer drinken en meer plassen. De nieren kunnen de urine minder goed concentreren, waardoor de kat veel gaat plassen en drinken. Minder eten en gewichts- en spierverlies.