Het is eigenlijk heel simpel, 802.11ac is de opvolger van 802.11n en de snelste WiFi standaard die er op dit moment beschikbaar is. De nieuwste standaard werkt uitsluitend op de 5GHz band, gebruikt 'Beamforming'-technologie en wordt ook wel aangeduid als Wireless-AC.
Hoger dan 150 Mbit/s
Als je echt snel internet wil dan heb je 150 Mbit/s nodig. Je kunt films streamen en downloaden in 4K resolutie en op meerdere apparaten tegelijkertijd gamen. Het downloaden van grote bestanden gaat ook moeiteloos. Deze internetsnelheid is ook geschikt voor studentenhuizen of gedeelde verbindingen.
De schaalverdeling van een kanaal loopt ongeveer van -90 tot -30 dBm (decibel milliwatt). Waarbij geldt: hoe hoger de parabool, des te sterker het signaal van je wifinetwerk. Tussen de -40 en -60 is goed, lager dan -70 is (te) slecht.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
Met 1 gigabit internet is de downloadsnelheid 1 gigabit per seconde. Oftewel: 1000 Mbit glasvezelinternet per seconde.
5G is met een maximale snelheid van 500 Mbit/s nu nog even snel als 4G. Sites laden daarmee supersnel op je telefoon. Ook verstuur en ontvang je via WhatsApp snel foto's en video's. In 2022 komt de 5G-frequentie beschikbaar die hogere snelheden mogelijk maakt.
200 Mbps: voor zwaardere internetgebruikers
Dit is een ruime snelheid die het makkelijker maakt om snel grote bestanden te downloaden, en om te gamen zonder vertraging. Vooral wanneer meerdere personen de verbinding gebruiken.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Met een landelijke maximale downloadsnelheid van 500 Mb/s, en plaatselijk zelfs 1GB, levert Ziggo momenteel het snelste internet van Nederland.
Wifi van je buren
Er is een grote kans dat de wifi van de buren de spelbreker is. Wanneer er te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door de overbevolking van de breedband.
Het grootste verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz bepaalt ook meteen welke frequentie je wanneer gebruikt. 2,4 GHz biedt internet voor een groter gebied, maar offert de hoge internetsnelheid op. Terwijl 5 GHz hogere snelheden biedt, maar zich beperkt tot een kleiner gebied.
Tot 100 Mbit/s: betrouwbare verbinding voor de standaard gebruiker. Met deze snelheid kun je tv-kijken op meerdere televisies en tegelijkertijd mailen, downloaden en via Netflix een filmpje streamen. Handig voor gezinnen met kleine kinderen, want gezamenlijk tv-kijken gaat met deze snelheid zonder problemen.
Snel – 75 tot 100 Mbit
Geschikte snelheid voor gezinnen die tegelijkertijd op internet zitten. Je kunt met meerdere apparaten zonder problemen internetten en video streamen.
De 3 belangrijkste verbeteringen bij 5G zijn een hogere snelheid, meer capaciteit en lagere latency. De downloadsnelheid van 5G zal tussen de 10 en 100 keer zo snel zijn als die van 4G.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde.
50 Mbit download speed
Dat kost 25 tot 30 Mbit/s als je een digitaal kanaal in Ultra-HD (4K) wilt bekijken. Voor HD-video is ten minste 8 Mbit/s en soms wel 12 Mbit/s vereist. Kijkt je partner op hetzelfde moment een YouTube-filmpje dan is daarvoor al snel 10 Mbit/s nodig.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
Een 4K-decoder of 4K-tv-ontvanger (als je via de tv-aanbieder kijkt). Voldoende internetsnelheid (minstens 25 Mbit/s per 4K-zender).
Internetaanbieders geven de snelheden van hun abonnementen altijd weer in Megabits per seconde (Mb/s). Een Megabit is 1.000 kilobit. Als u iets downloadt op uw computer wordt dit echter meestal weergegeven in kiloBytes per seconde (kByte/s). 1 kiloByte is gelijk aan 8 kilobit.
Glasvezel is als enige vaste netwerk snel en stabiel genoeg voor de hoge snelheid die via 5G draadloos leverbaar is. Leuk weetje: in Nederland kun je glasvezel nemen met een snelheid tot wel 1 Gbit/s. Dit is ook de snelheid die straks mogelijk is via 5G.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Als je kunt kiezen tussen beide netwerken dan kun je het beste gebruik maken van een 5GHz netwerk. Dit omdat veel minder apparaten hiermee werken, en er dus vele malen minder verstoring van het signaal plaatsvindt.