Salie wordt vooral in warme gerechten gebruikt, waarbij je eerst de blaadjes fijn moet snijden, zodat ze zo veel mogelijk smaak af geven. Je kunt de hele bladeren echter ook bakken in wat boter en op deze manier verwerken in gerechten.
Laat de Boel Lekker Doorwaaien
Witte salie branden in huis wordt al snel intens, omdat de geur lang kan blijven hangen. Gebruik dus niet al te grote hoeveelheden en zet zoveel mogelijk ramen en deuren open. Zo kan de rook bovendien het hele huis door waaien en alle vertrekken reinigen.
Salie kan ingezet worden tegen klachten van de luchtweg. Het is desinfecterend en ontstekingsremmend. Denk aan klachten als verkoudheid, amandelontsteking, keelontsteking, maar ook bloedend tandvlees en aften (als thee of als theewater om te gorgelen). Verder werkt salie ook kalmerend en versterkend.
Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree. De bloemen kunnen in de sla gebruikt worden. (Gedroogde) salie is ook wel onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.
De grijswitte blaadjes van de Salvia Apiana hebben volgens hen namelijk spirituele krachten. Met salie je huis reinigen zou ruimtes kunnen ontdoen van geesten en andere negatieve energie. Tijdens een ceremonie lieten de natives de salie daarom zachtjes smeulen onder begeleiding van zuiverende Mantra's.
Om negatieve energie uit huis te verwijderen, kun je een energetische schoonmaak houden, dit noemen ze ook wel 'space clearing'. Space clearing is je omgeving vrijmaken van negatieve energie en vullen met positieve energie. Zware energie eruit en positieve energie erin, zodat je omgeving weer prettig voelt.
Houd het liever bij één of twee kopjes. Je kunt het drinken van saliethee het beste zien als een kuur. Drink saliethee maximaal drie weken achtereen, bijvoorbeeld in stressvolle periodes of als je last hebt van een zere keel of verkoudheid. Salie bevat namelijk het stofje thujon.
Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt. Voor een lichtere thee verwijder je dat na vier minuten.
Alleen de Salvia officinalis is eetbaar als keukenkruid, de overige soorten zijn vooral voor de sier. Het blad is heerlijk in Italiaanse gerechten. Een makkelijk kruid dat eigenlijk behoorlijk winterhard is.
Saliethee mag je dagelijks maximaal twee keer drinken. Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken.
Wees er dus spaarzaam mee. Een eetlepel fijngesneden salie in een gerecht is vaak al voldoende. Salie geeft een warme, kruidige smaak af wat lekker combineert met sauzen, stampotten en stoofschotels.
Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.
Wanneer je een heel huis gaat reinigen, werk dan van verdieping naar verdieping, van boven naar beneden en in de richting van een open raam of deur. Zorg dat de rook echt overal terecht komt. Loop ermee langs de muren en in alle hoeken. Heb je een muurkast, zorg dan dat je die ook meeneemt in het ritueel.
Een douche of bad nemen, je reinigt niet alleen je lichaam maar ook je aura. Door het water over je heen te laten stromen spoelt ook je aura gedeeltelijk schoon. Wanneer je zout toevoegt en dit over je lichaam gaat, verdwijnen energetische sporen die je hebt opgedaan. Zout helpt om dieper te reinigen.
Zout staat erom bekend dat het bescherming biedt en een reinigende werking heeft. Ook zou het negativiteit en entiteiten (geesten) verdrijven en deze vervolgens ook buiten de deur houden. Sommige mensen vinden het fijn om ook rondom hun woning zout te strooien, zodat deze in een beschermende cirkel staat.
Saliethee heeft een geneeskrachtige werking op het lichaam. Salie bevat namelijk heel veel antioxidanten en is rijk aan vitamine A, K, B6 en calcium en ijzer. Een kop saliethee geeft dan ook een boost aan je lever en het lymfesysteem. Ook de luchtwegen zijn blij met saliethee.
Salie heeft vochtafdrijvende en antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het kruid de ontgifting in het lichaam bevordert, de spijsvertering stimuleert en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Twee tot drie koppen saliethee per dag kunnen je al helpen om af te vallen.
Er is een onderzoek gedaan naar het effect van salie op opvliegers bij 71 vrouwen na de overgang. De ene groep kreeg dagelijks een supplement met 280 mg salie voor 8 weken en de andere groep kreeg een placebo (nepmedicijn). De vrouwen die salie kregen hadden na 8 weken minder last van opvliegers dan de placebogroep.
Alles over salie branden
De salie werd gezien als heilig kruid, zou spirituele krachten hebben en ruimtes kunnen ontdoen van negatieve energie en geesten.
De blaadjes van de salie zijn langwerpig, spits, groengrijs tot zilvergrijs gekleurd. De geur van salie is sterk en doordringend.
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor aura's. Toch kunnen sommige mensen heel bewust een energieveld zien en voelen. Vaak wordt dit gedaan door hooggevoelige mensen, met een sterke intuïtie. Wat iemand precies waarneemt, hangt af van zijn of haar kwaliteiten en persoonlijke ontwikkeling.
Als je bewijs van de aanwezigheid van een geest wilt vastleggen, zorg er dan voor dat er altijd een geheugenkaartje in je camera zit en dat je batterij is opgeladen. Geesten zijn net als kaarsen, dus als je een kaars aansteekt die gaat flikkeren, kan dat betekenen dat er een geest in huis is.
Ze worden 'empaten' genoemd; mensen die gevoelig zijn voor (andermans) energie en een zeer sterke intuïtie hebben. Hun leven word daardoor eigenlijk constant beïnvloed door de gevoelens, wensen en gedachten van andere mensen. En dat is niet aan te leren, je 'bent' het of niet.