Soja isoflavonen kunnen helpen bij opvliegers en prikkelbare gevoelens. Dit kan een goede ondersteuning zijn voor vrouwen in de menopauze. Ze kunnen bijdragen aan het behoud van botmassa. Vooral bij vrouwen in de overgang en de jaren daarna.
Bijwerkingen? Bijwerkingen en geneesmiddelinteracties met rode klaver zijn zeldzaam. Rode klaver bevat isoflavonen die worden beschouwd als fyto-oestrogenen, dit zijn natuurlijke stoffen die een zwak oestrogeenachtig effect op het lichaam hebben.
Verreweg de bekendste fyto-oestrogenen zijn isoflavonen. Deze worden in peulvruchten (vooral in soja en lijnzaad, maar ook in rode klaver) aangetroffen. De drie belangrijkste isoflavonen zijn genisteïne, daïdzeïne en glyciteïne.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor geslachtskenmerken bij vrouwen, vergroting van borsten, baarmoeder en vagina, verbreding van de heupen, een hogere stem en vrouwelijke lichaamsvet. Oestrogeen wordt zowel door mannen als vrouwen geproduceerd en speelt bij beiden een belangrijke rol.
Sojaproducten gemaakt van de hele sojaboon (zoals Alpro-producten) bevatten ongeveer 3 mg isoflavonen per gram eiwit. Soja wordt beschouwd als de belangrijkste bron van isoflavonen in onze voeding.
Onderzoeken naar vrouwen die sojaproducten aten, laten zien dat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam niet beïnvloed wordt. Daarom worden sojaproducten als veilig gezien. De veiligheid van hoge hoeveelheden soja, en hoge hoeveelheden stoffen die lijken op oestrogeen, is nog niet aangetoond.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Oestrogeen beïnvloedt de productie van endorfinen. Endorfinen werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie. Oestrogeen beschermt je zenuwen tegen beschadiging.
Worstel je met stemmingswisselingen, gewichtstoename, een laag libido of enorm ongemak tijdens je menstruatie? Als dat zo is, dan kun je te maken hebben met een hormonale disbalans die we 'oestrogeendominantie' noemen.
Sommige studies tonen een stijging van het risico op hart- en vaatziekten. Oestrogenen, alleen of in gecombineerde therapie, verhogen de kans op klontervorming in de aders (embolie of trombose). Je houdt daarom het best altijd rekening met je aanleg of andere risicofactoren voor klontervorming.
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Tijdens de overgang neemt het oestrogeengehalte af. Rode klaver kan dan een goede aanvulling zijn om de botstructuur te ondersteunen door zowel de aanwezige fyto-oestrogenen als de vele mineralen die de rode klaver rijk is. Rode klaver bevat saponinen. Dat zijn een soort natuurlijke 'zeepstoffen'.
De rol van rode klaver in de overgang
Rode klaver wordt ingezet bij heel veel: stemmingswisselingen, huidveroudering, hoest, kramp, eczeem & psoriasis, hormonale klachten, stress, wondheling én de overgang. Het kruid wordt ingezet om allerlei klachten die samenhangen met de overgang te verzachten.
Klaver is in staat om via de rhizobium-bacterie stikstof uit de lucht om te zetten in voor de plant opneembare stikstof. Daarmee beïnvloedt het ook de stikstofbenutting van het bedrijf op een positieve manier. Het gras dat in de directe omgeving van klaver staat, kan daarvan profiteren.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Stresshormoon beïnvloedt de werking van de lever waardoor deze minder oestrogeen kan afbreken. Hierdoor komt er meer oestrogeen in ons lijf en bestaat er een grotere kans op disbalans oestrogeen/progesteron. De verhoogde oestrogeen verhoogt weer het transporteiwit die het schildklierhormoon moet transporteren.
Naast een somber gevoel kunnen ook angst en paniek ontstaan. Dit herken je aan pijn op de borst, ademtekort, duizeligheid, hartkloppingen en het gevoel de controle te verliezen en 'gek' te worden. Als je hier voor de overgang last van had, is de kans groter dat het zich tijdens de overgang weer voordoet.
In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten. Dit ziektebeeld noemen we depressie en overgang.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen.
Symptomen van te weinig oestrogeen zijn o.a. vermoeidheid, gewichtstoename, haarverlies, depressie, slapeloosheid, een droge huid, terugkerende blaasinfecties en vaginale droogheid. Van al die symptomen is vaginale droogheid wel het bekendste teken dat je een oestrogeentekort hebt.