Bij jongens is sprake van zwaar drankgebruik als zij minstens één keer per week zes of meer glazen alcohol drinken op een dag. Bij meisjes geldt het drinken van vier glazen alcohol op een dag als zwaar drankgebruik. Zwaar drankgebruik komt in 2020 voor bij ruim 22 procent van de 16- tot 20-jarige jongeren die drinken.
- Nederlandse leerlingen zijn wat ouder als ze beginnen met drinken dan hun Europese leeftijdsgenoten. Van de Nederlandse 15-16 jarige scholieren heeft 23% voor hun 14e jaar al eens gedronken, terwijl het ESPAD gemiddelde 33% is.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Onderzoek heeft uitgewezen dat op 15 jarige leeftijd al 50% van de jongeren regelmatig drinkt (NIPO), waarbij een op de tien 15-jarige wel 10 glazen alcohol in een weekend drinkt. Maar ook op jongere leeftijd wordt er al gedronken.
Gevaren van alcohol bij jongeren
Zo kan een glas alcohol zorgen voor roekeloos gedrag. Omdat jongeren sneller beslissingen maken zonder daarover na te denken. Maar ook op het gebied van gezondheid kunnen er problemen ontstaan. Bij veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigd raken.
De hersenen, het zenuwstelsel en de organen zijn kwetsbaarder voor de schadelijke inwerking van alcohol. De hersenen blijven in ontwikkeling tot ongeveer 23-24 jaar. Zeer veel drinken vanaf jonge leeftijd kan onherstelbare schade toebrengen. Als je nog niet volgroeid bent, dan is je lever kleiner.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Jongeren die op jonge leeftijd regelmatig drinken, halen slechtere cijfers op school. Schade aan het lichaam. Veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigen. Ook wordt de kans op kanker groter.
Minister Van Volksgezondheid De Block heeft nu de regels rond alcoholgebruik bij jongeren verduidelijkt: Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn. Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar.
overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
De wet van 10 december 2009 bepaalt dat geen alcohol mag verkocht worden aan jongeren onder de 16. Voor sterkedrank (wodka, jenever, mixdranken) moet je minstens 18 zijn. Wil een jongere alcohol kopen, moet hij of zij kunnen bewijzen 16 of 18 te zijn.
De gemiddelde leeftijd waarop kinderen beginnen met drinken is 13,2 jaar. Dus maak de regel voor die tijd duidelijk aan je kind.
Waar jongeren alcohol drinken
- het alcoholgebruik meestal plaats vindt bij anderen thuis (41%), in de discotheek of club (29%) en thuis (26%); - de locaties van alcoholgebruik veranderen naarmate jongeren ouder worden: op 12- en 13-jarige leeftijd drinken scholieren het meest bij anderen thuis (18%) of thuis (16%);
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden.
Drinkt u 5 glazen in ongeveer 2 uur (vrouwen 4 glazen alcohol in 2 uur), dan noemen we dat binge-drinken. Drinkt u in dat tempo door? Dan hebt u kans op wegrakingen, schade aan organen en bewusteloosheid. U kunt in coma raken door een alcoholvergiftiging.
Van de mannen in de leeftijd van 18–24 jaar is bijna 40 procent een zware drinker. Gemiddeld drinken de mannen in deze leeftijdsgroep bijna 14 glazen alcohol per week. Ruim 70 procent hiervan nuttigen zij in het weekend. Ook onder vrouwen vinden we de meeste zware drinkers in de leeftijdsgroep 18–24 jaar.
Die zeven landen zijn: België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Malta, Cyprus, en in het Verenigd Koninkrijk mag je alleen als je vergezeld gaat van een volwassene tijdens een etentje bier of wijn drinken.
Invloed op je lichaam
In de puberteit groeien je botten en spieren in een versneld tempo. Alcohol verstoort dit. Het verlaagt onder meer het groeihormoon. Dat betekent dat je door het drinken van te veel alcohol minder goed groeit.
Bier wordt door 42 procent van de jongens wekelijks gedronken en is daarmee veruit de meest populaire drank onder de jongens, op afstand gevolgd door mixdrankjes (11% wekelijks), sterke drank (9% wekelijks) en premixen (8% wekelijks).
Jongeren drinken 2 à 3 glazen frisdrank per dag
Jongeren drinken gemiddeld 2 à 3 glazen frisdrank per dag. Jongeren worden continu blootgesteld aan frisdrank: thuis, bij vrienden, op school, onderweg en in de supermarkt. Ze besteden gemiddeld tussen de 3 tot 4 euro per week aan frisdrank.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Bij alcoholgebruik komt bij jongeren meer dopamine vrij dan bij volwassenen waardoor ze sneller geneigd zijn om meer te drinken. Dit wordt versterkt door een grotere impulsiviteit en risicogedrag eigen aan de adolescentie.
Kies een goed moment uit om het drankprobleem te bespreken. Wacht een moment af wanneer uw zoon niet onder invloed is. Probeer niet te veroordelen (ook al bent u nog zo verontwaardigd, teleurgesteld, beledigd of boos). Maak duidelijk dat u bepaalde zichtbare en nadelige of vervelende gevolgen niet accepteert.
Jongeren. Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan wie jonger is dan zestien jaar. Met alcohol bedoelt men alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5% vol., onder andere bier, wijn,... Sterke drank mag men niet verkopen, schenken of aanbieden aan min-achttienjarigen.