Belastingen: bijvoorbeeld onroerende zaakbelasting (OZB), toeristenbelasting, forensenbelasting en parkeerbelasting. De opbrengst daarvan gaat naar de gemeente. De gemeente bepaalt zelf waarvoor ze de opbrengst gebruikt. Heffingen: dit zijn rechten, tarieven en leges.
Verschillende typen gemeentelijke belastingen
Voorbeelden van algemene belastingen zijn de onroerendezaakbelasting (OZB), de parkeerbelasting en de hondenbelasting. De heffingen heten ook wel rechten, tarieven of leges. De gemeente mag niet meer heffen dan de begrote kosten die gedekt worden met de heffing.
U kunt uw aanslag automatisch betalen in 12 maandelijkse termijnen. Het bedrag wordt dan iedere maand rond de 28e van uw rekening afgeschreven.
Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt gemiddeld 1.264 euro aan gemeente (740 euro), provincie (185 euro) en waterschap (339 euro). De duurste plek om te wonen is Bloemendaal (2.051 euro); de goedkoopste Gilze en Rijen (995 euro).
Als de WOZ-waarde van je eigen woning bijvoorbeeld 300.000 euro is, dan betaal je aan OZB dus bij deze gemeentelijke tarieven het volgende eigenarendeel: (300.000 / 100) x 0,1280 = 384 euro per jaar.
Als huiseigenaar moet u elk jaar Onroerendezaakbelasting (OZB) betalen aan uw gemeente. Hoeveel OZB u moet betalen hangt af van de WOZ-waarde van uw woning. Ook het OZB-tarief dat de gemeente hanteert heeft invloed op uw Onroerendezaakbelasting.
Huishoudens zijn in 2022 gemiddeld 2,1 procent meer kwijt aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Gemiddeld moeten ze 851 euro per jaar aan gemeentelijke belastingen aftikken, tegenover ruim 833 euro nu.
Per gezin en/of bedrijfsvestiging betaalt men jaarlijks een belasting op gezinnen en bedrijven. De belasting is verschuldigd voor wie ingeschreven is op 1 januari van het aanslagjaar. Voor bedrijven: wie actief is op 1 januari van het aanslagjaar.
Belastingen zijn een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente. Met die inkomsten investeert de gemeente in projecten en voorzieningen in de stad. Er zijn verschillende soorten belastingen. Zo zijn er algemene belastingen, die iedereen betaalt die in de gemeente woont of gevestigd is.
Belastingen: bijvoorbeeld onroerende zaakbelasting (OZB), toeristenbelasting, forensenbelasting en parkeerbelasting. De opbrengst daarvan gaat naar de gemeente. De gemeente bepaalt zelf waarvoor ze de opbrengst gebruikt. Heffingen: dit zijn rechten, tarieven en leges.
De gemeenteraad bepaalt de hoogte van de belastingen. Aan de meeste tarieven ligt de WOZ-waarde van jouw woning ten grondslag. De gemeente gebruikt een bepaald percentage van de WOZ-waarde voor het tarief van de gemeentelijke belasting. Gemeenten kunnen op grond van de Gemeentewet eigen belastingen heffen.
Als huurder van een zelfstandige wooneenheid ben je gebruiker van de woning. Dit betekent dat je bepaalde belastingen, zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing, zelf betaalt. Andere belastingen, zoals de OZB, betaalt de verhuurder. Sinds 2006 mag een verhuurder deze kosten ook niet meer doorberekenen aan een huurder.
Wie betaalt onroerende-zaakbelasting (OZB)?
Als u eigenaar van een woning, een ander gebouw of een stuk grond bent, betaalt u de eigenarenbelasting. Het Kadaster houdt precies bij wie de eigenaar is. De gegevens die gelden op 1 januari zijn bepalend voor het hele jaar.
De gebruiker van een woning (huurder of eigenaar) betaalt zuiveringsheffing en watersysteemheffing ingezetenen. Eigenaren van een woning (of een ander gebouw) betalen watersysteemheffing gebouwd. Grondeigenaren betalen watersysteemheffing ongebouwd.
Er zijn in België drie gemeenten waarin de gemeentebelasting 0% bedraagt, nl. Knokke-Heist, Koksijde en De Panne. U mag echter niet enkel kijken naar de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting.
De snelste manier om te zien of u belasting terugkrijgt, is door de aangifte in te vullen. U kunt de gegevens gebruiken die wij daarin vooraf invullen. Controleer alle gegevens en verbeter ze als dat nodig is. Vul uw aangifte verder helemaal in en u ziet meteen wat u terugkrijgt.
Gemeenten en provincies hebben eigen inkomsten en krijgen geld van de Rijksoverheid. De eigen inkomsten komen uit belastingen en bezittingen, zoals een gemeentelijk havenbedrijf. Via het gemeentefonds, provinciefonds en speciale uitkeringen krijgen gemeenten en provincies geld van de rijksoverheid.
We zijn vanaf eind oktober begonnen met het versturen van de aanslagen voor 2021. Veel klanten hebben hun aanslag dus al gekregen. Bent u eigenaar van een woning? Dan ontvangt u de aanslag voor 2021 vanaf mei 2022.
De duurste plek om te wonen is Bloemendaal (2.051 euro); de goedkoopste Gilze en Rijen (995 euro). Huurders betalen gemiddeld 812 euro, 2,7 procent meer dan vorig jaar Daarvan gaat 368 euro naar de gemeente, 185 euro naar de provincie en 259 euro naar het waterschap.
Dat zijn heffingen voor onder andere het gebruik van gemeentelijke bezittingen en voor gemeentelijke diensten. Denk aan bijvoorbeeld het rioolrecht en de bouwleges. De totale opbrengst van deze heffingen mag niet hoger zijn dan de totale kosten.
Over een eigen huis betaal je eigenwoningforfait (inkomstenbelasting), onroerendezaakbelasting (ozb), gemeentelijke belasting (riool- en afvalstoffenheffing), waterschapslasten en bij nieuwbouw een omgevingsvergunning (beter bekend als bouwvergunning).
Vooralsnog (dit kan altijd veranderen, natuurlijk) zal je afgeloste huis niet tot je vermogen gerekend worden. Over vermogen betaal je in Nederland vanaf een bepaald bedrag belasting. Dat is wel zo voor bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen, maar niet voor geld dat in je woning zit.
Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Maar het huis waarin u woont en uw auto tellen níét mee als vermogen.