Als een egel werkelijk in nood raakt, kunnen ze luid en doordringend gillen. Soms doet het geluid van jongen denken aan vogels, tijdens het spelen maken ze kwettergeluiden. Jongen in nood, als ze hun moeder bijvoorbeeld kwijt zijn, produceren een herhaald, kort gefluit.
Maar ook kunnen egels zelf geluid maken. Ze snuiven en knorren. Soms krijsen ze zelfs wat doet denken aan een kat.
Ze maken ook knorrende geluiden als ze 's nachts naar voedsel zoeken, vergelijkbaar met de geluiden die een varken of varken maakt. Egels maken verschillende geluiden, variërend van hoesten, piepen, knorren en piepen, van hoge tot lage tonen, en in de paartijd gniffelen ze als een stoomtrein!
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Naast horen, zien, ruiken, proeven en voelen hebben egels – net als sommige andere zoogdieren en reptielen – een zesde zintuig: het orgaan van Jacobson. Het ligt tussen hun gehemelte en de neusholte en dient om heel nauwkeurig nieuwe geuren te onderzoeken en leren herkennen.
Hiermee geven ze aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen. Dan blazen en puffen ze als een stoommachine. Als een egel werkelijk in nood raakt, kunnen ze luid en doordringend gillen.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
De dag brengen egels door verstopt in een nest van bladeren of op een andere donkere plek. In de winter houden ze een winterslaap. In ons land is dat van eind oktober tot eind maart of begin april. Sommige egels slapen het hele stuk door, terwijl andere egels in december af en toe de winterslaap onderbreken.
In de donkere uurtjes zal hij zijn voedsel bij elkaar proberen te zoeken. Hiervoor legt hij grote afstanden af, minstens een kilometer per nacht. De egel behoort tot de carnivoren, dit wil zeggen dat hij een vleeseter is. De egels die overdag gezien worden zijn meestal in nood.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'. Hoe hoger de aaibaarheidsfac-tor, des te meer is de mens bereid iets voor het dier te doen.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Het beste antwoord. Ik heb er vaak verbaasd van gestaan hoe goed egels kunnen klimmen, dus via de trap is geen enkel probleem voor het beestje.
De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit. De egel herken je aan zijn bruine wildkleur en zijn stekels.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
De egel als spiritueel dier
Ze zijn zachtaardig en tegelijkertijd beschermend voor zichzelf. Mensen met dit totemdier weten hoe ze verdediging en beschermende barrières moeten bouwen die negativiteit ontmoedigen. Ze hebben ook nauwe banden met Moeder Aarde en houden van planten en tuinieren.
Vochtig en calorierijk voedsel zoals hondenvoer of roerei zijn prima opties. Completeer de maaltijd met een bakje vers water. Zet nooit melk neer, want hier kunnen egels niet goed tegen! Zorg voor een tuin met veel begroeiing en beschutting.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.
Egels kunnen zwemmen, maar tegen steile kanten kunnen zij niet op klimmen.
Daarom heeft de egel slecht ontwikkelde ogen en oriënteert hij zich vooral met zijn reuk en zijn uitstekende gehoor. Overdag zult u hem zelden zien. In de natuur slaapt een egel in een snel gebouwd schuilplaatsje, onder een boomstronk, in een stapel bladeren of onder een struik.
Je kunt een egel wel een schoteltje of een (ondiep) kommetje water geven. Maar let wel: een egel is een beschermd dier, dus officieel mag je hem niet verstoren of voeren. Is de egel écht in nood, neem dan contact op met een egelopvang.
Breng de egel zo snel mogelijk naar de opvang of laat dit doen door de dierenambulance. Je kunt bij ons 24 uur per dag een egel komen brengen.
Een egel mag er best wel slim uitzien, het is één van de primitiefste zoogdieren. Hoewel egels te boek staan als insecteneters, zijn het eigenlijk alleseters. Bovenaan het menu staan insecten en hun larven -egels zijn verzot op nachtvlinders en hun rupsen- direct gevolgd door regenwormen.
Verwijder de stekels met een pincet. Week je voet in azijn of leg er een doek gedrenkt in azijn op. Zo los je de stekels op die je met een pincet niet hebt kunnen verwijderen. Stop vervolgens je voet gedurende 20 tot 40 minuten in heet water, zo warm als je aankunt.