Het meterdisplay geeft op de meter de verbruikte of teruggeleverde energie weer volgens de tabel op de achterzijde van deze handleiding. Het rode controlelampje knippert als er energie wordt verbruikt of wordt teruggeleverd. Als u meer energie verbruikt of teruglevert, gaat het lampje sneller knipperen.
Op de omvormer van de zonnepaneleninstallatie kun je uitlezen hoeveel energie je opwekt, maar veel mensen kunnen het ook aflezen vanaf een bijgeleverde mobiele app. Als je zonnepanelen hebt, zie je via je slimme meter en/of via de meegeleverde app precies hoeveel elektriciteit je teruglevert aan het net.
Als je een digitale elektriciteitsmeter hebt welke de meterstanden in het display niet vanzelf wisselt, kun je op de grote knop drukken op je meter.Deze is vaak blauw.Je kunt dan handmatig de standen van de verschillende telwerken bekijken. Een elektriciteitsmeter met 1 telwerk is het meest eenvoudig af te lezen.
Meestal betekent dit dat de spanning te hoog of te laag is op ons energienet. Op zonnige dagen wordt er bijvoorbeeld veel stroom opgewekt, maar te weinig verbruikt. Hierdoor kan de spanning op ons elektriciteitsnet te hoog worden. U merkt dit doordat uw omvormer zichzelf automatisch uitschakelt om veiligheidsredenen.
Waar zit het verschil dan in? Nou, het verschil zit 'm in het feit dat niet alle stroom die je zonnepanelen opgewekt hebben, de slimme meter in de meterkast bereiken. De stroom die je opwekt wordt door je omvormer eerst naar je eigen groepenkast geleid.
U kunt op de slimme meter dus niet aflezen wat u in totaal heeft geproduceerd met uw zonnestroomsysteem. De meter saldeert direct en houdt op een apart telwerk de extra opgewekte energie bij. Wanneer u de meterstanden doorgeeft aan uw energiemaatschappij dan moet u dus ook twee standen doorgeven te weten T2 en T4.
Als u twijfelt aan een juiste registratie van de slimme meter kunt u de meter eventueel laten onderzoeken. Dit wordt een meterijking genoemd. Let op! Hier zijn mogelijk hoge kosten aan verbonden.
De meest heldere manier om te weten of de zonnepanelen werken, is via de omvormer. Veel omvormers geven via een lichtje of een display aan dat ze werken, en hoeveel energie ze hebben geproduceerd.
Ja, dat kan.Zowel de gas- als de elektriciteitsmeter biedt de mogelijkheid om uw standen van het display af te lezen. Precies zoals bij de traditionele meter.
De opgewekte stroom gaat altijd eerst naar uw eigen apparaten die aan staan.Een deel wordt dus direct verbruikt.Wat niet direct wordt verbruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Hierdoor zal er dus altijd een verschil zijn tussen de nota van de energieleverancier en de data die op de app of omvormer te zien is.
Een slimme meter meet uw elektriciteitsverbruik en gasverbruik. De meter geeft de meetstanden 12 keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze meetstanden elke maand door aan de energieleverancier. Net als de stand aan het einde van het jaar.
Om de meterstanden van jouw meter door te kunnen geven, lees je de meterstand van telwerk I (T1, het linker of bovenste telwerk) en van telwerk II (T2, het rechter of onderste telwerk) af. De cijfers achter een eventuele komma hoef je niet te noteren.
Je kunt een verzoek indienen bij je netbeheerder om te zien of je kunt terugleveren. Soms kan dat alsnog, anders heb je altijd nog andere oplossingen om toch gebruik te maken van de voordelen van zakelijke zonnestroom. Op 2 manieren kan er dan toch worden overgestapt op zonne-energie.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
Dat komt door bovengenoemde factoren, zoals de ligging van je dak en het aantal zonuren. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per dag is. De instralingsfactor is in Nederland gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Een zonnepaneel van 395 Wp zal dus: 395 * 0,85 = 336 kWh opleveren.
Met een slimme meter krijg je niet alleen eens per twee maanden inzicht in jouw energieverbruik. Je kunt bij sommige energieleveranciers via hun website dagelijks je verbruiksgegevens inzien. En je kunt een energieverbruiksmanager aansluiten op jouw slimme meter en zien hoeveel energie je op dat moment verbruikt.
Met de ENGIE-app kun je snel en gemakkelijk je energieverbruik inzien. Onze app communiceert met jouw slimme meter, zodat jij eenvoudig je verbruik kunt uitlezen. De slimme meter wordt één keer per nacht uitgelezen en geeft het verbruik weer in grafieken per jaar, maand, week, dag of uur.
U kunt de slimme meter ook laten uitschakelen, zodat deze niet automatisch op afstand wordt uitgelezen. Dit kan een voordeel zijn wanneer u op een later moment wel gebruik wilt maken van het laten uitlezen van de slimme meter.
Met de gratis Omnik app Solar View kunt u eenvoudig uw PV gegevens checken. Als u de app voor uw eigen installatie wilt gebruiken, zult u zich eerst moeten registreren op de Omnik webportal. De app wordt ondersteund door Apple en Android.
Zonnepanelen moeten worden geregistreerd bij de netbeheerder. Dit aanmelden kan alleen gedaan worden door de zonnesysteem-eigenaar en helaas niet door de installateur of aannemer. Gelukkig is het aanmelden van zonnepanelen erg simpel aan de hand van dit stappenplan.
Met de gratis app zie je in één oogopslag hoeveel je zonnepanelen opbrengen. Per dag, per maand en per jaar. Vergelijk de ene periode met de andere, maak er een wedstrijd van met je buurman en deel je persoonlijke records.
Ook de Consumentenbond vindt de slimme meter betrouwbaar. "Als de meterstand niet klopt, is er meestal sprake van een defect", vertelt woordvoerder Joyce Donat. "Maar normaal gesproken geldt: wat hij meet, dat klopt gewoon."
Het gaat om zeker twee verschillende meters van Landis+Gyr, slimme meters met de codes 28100 en 28101, zo ontdekte MAX Meldpunt. Het programma sprak met gebruikers van die meters; zij zagen plotseling een veel hoger verbruik dan dat ze gewend waren.
Hoeveel de stand op de gasmeter afwijkt, hangt af van het verbruik. Als u weinig gas verbruikt, kan het om liefst 30 procent gaan.Als u veel gas verbruikt, zit er meestal ongeveer 1 procent verschil tussen de meterstand en uw daadwerkelijke verbruik.