Laat iemand in je omgeving toch merken dat hij of zij zich alleen voelt, neem dat gevoel dan serieus. Spreek het uit als je het herkent, of zeg simpelweg: 'dat lijkt me heel naar'. Ga in elk geval niet oordelen – aan een opmerking als 'Maar jij hebt toch heel veel vrienden? ' heeft niemand wat.
In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn. Op Eenzaam.nl vindt u een overzicht van sociale activiteiten. Heeft u een gesprek met uw huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? Vertel hier dan over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen.
De Luisterlijn: telefoon, chat en mail
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid.
Zij vertelde dat er drie soorten eenzaamheid zijn: existentiële, emotionele en sociale eenzaamheid.
SOS telefonische hulpdienst
Als je denkt aan suïcide, is het belangrijk om daar met iemand over te praten. Je kunt dag en nacht met iemand praten via de SOS telefoon van 113 (0800-0113) of gratis anoniem hulp krijgen via onze chat.
Blijft iemand met psychische klachten hulp weigeren? Neem dan zelf contact op met de huisarts of een andere hulpverlener. Deze kan zo nodig crisishulp regelen.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.
Alleen zijn vs eenzaamheid
Toch zijn het twee verschillende dingen. Zo kun je iemand zijn die veel alleen is, zonder dat je daar last van hebt of je er slecht door voelt. Alleen zijn is een fysieke staat waarbij er dus geen andere mensen om je heen zijn. Dit terwijl eenzaamheid meer een emotionele staat is.
Mensen met alexithymie hebben vaak naast de bovengenoemde symptomen te lijden van chronische dysforie of uitbarstingen van schreeuwen of woede. Bij het vragen naar gevoelens kunnen de meesten zich redelijk uiten, maar lijken verward bij vragen over details.
Je kunt interesse tonen (dat is fatsoenlijk) en je kunt geïnteresseerd zijn. Je kunt aandachtig luisteren (dat heb je op de training geleerd) of je luistert oprecht en met je hart naar het verhaal van iemand.
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet. Iemand kan ook verplicht worden om regelmatig naar een instelling terug te komen.
Een algemene definitie van crisis luidt: een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt. Het woord 'crisis' heeft meestal een negatieve lading. Crisis kan soms bij de crisisdienst horen.
Meestal is het heel zwaar om te zien dat iemand in de put zit maar geen hulp wil accepteren, zelfs niet van zijn of haar partner. Als je hebt gezocht op depressieve partner wil geen hulp omdat je bang bent dat je partner mogelijk aan zelfdoding denkt, kun je baat hebben bij een gesprek met 113.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen. Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Hulp is 24 uur per dag mogelijk. De huisarts belt zo nodig de crisisdienst die u komt helpen. U kunt ook een telefonische hulplijn bellen, bijvoorbeeld 113 of gratis 0800 0113 als u aan zelfdoding denkt.