Muizen kunnen springen. Soms zelfs tot 26 centimeter hoog. Zo springen ze misschien wel vanaf de grond op een tafel of op een aanrecht. Dat is geen leuk nieuws, zeker als je daarna ook uitwerpselen en aangevreten voedsel op het keukenblok of in je keukenkastjes vindt.
Leefwijze en voedsel
Op rustige plaatsen en waar voedselschaarste is, zijn ze soms ook overdag actief. De huismuis kan zeer goed knagen, klimmen, springen en zwemmen.
Een volwassen bosmuis wordt tussen de 7,5 cm en 10 cm groot. De staart van de muis is ongeveer even lang als zijn lichaam. Bosmuizen graven en klimmen veel. Dankzij hun lange achterpoten zijn het bovendien uitstekende springers die per keer tot wel 65 cm hoog en 80 cm ver kunnen springen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Kan een muis over je heen rennen als je slaapt? Veel mesen zijn bang dat muizen 's nachts in bed zullen komen als je ligt te slapen. Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt. Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Muizen verjagen met ultrasoon geluid werkt goed wanneer het zich binnen het gehoorveld van ongedierte, zoals muizen en ratten, begeeft. Het geluid zorgt voor een stressgevoel bij dieren, waardoor ze snel weg willen uit het bereik van het geluidssignaal.
Je kunt muizen verjagen door een paar druppels chloor te verspreiden op plekken waar muizen aanwezig zijn. Ze zullen deze plek dan snel verlaten. Het is aan te raden om chloor als bestrijdingsmiddel alleen in te zetten in ruimtes waar je zelf niet vaak komt, zoals de zolder, kelder of berging.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Muizen kunnen niet door beton heen knagen, tenzij het brokkelt en oud is.
Ook een kleine kier onder je deur is al voldoende voor de muis om jouw huis binnen te dringen. Om muizen te voorkomen kan je deze gaten en kieren dus het beste dicht stoppen.
Lopen muizen over je heen als je slaapt? Muizen lopen alleen over je heen als je in een ruimte slaapt waar ook al echt véél muizen zitten. Zo lig je misschien wel in een kelder, of op zolder. Zeker in krappe ruimtes kunnen de muizen geen kant op en moeten ze wel over je heen lopen om van A naar B te komen.
Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.
Muizen zijn heel slim. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen. Routes naar je keukenkastjes weten ze feilloos te vinden.
Kan een muis uit een emmer klimmen? Muizen kunnen enorm goed klimmen. Op ruwe oppervlaktes zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Omdat de binnenkant van een emmer erg glad is kunnen ze niet makkelijk via de rand van de emmer omhoog klauteren.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Levenscyclus van de muis
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Gezondheidsrisico's van muizen
En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken. Ze worden er zelf niet ziek van, maar kunnen het virus wel bij zich dragen. Ze kunnen soortgenoten en ook mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel.
Net als veel andere dieren hebben ook muizen een hekel aan bepaalde geuren. Zo houdt dit ongedierte bijvoorbeeld niet van munt en eucalyptus. Met behulp van een oliegeurhouder en een waxinelichtje verspreidt de geur zich in een ruimte. De muizen kiezen in dat geval snel het hazenpad.