14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Het beste laat u uw kind in het weekend vanaf een jaar of 12 eerst een half uurtje later naar bed gaan. Pas vanaf een jaar of 15 kan uw kind echt één uur later naar bed. Het is erg belangrijk uw kind niet te laat naar bed te laten gaan.
4 tot 6 jaar: tussen 19.00 en 19.30 uur. 7 tot 8 jaar: tussen 19.45 en 20.00 uur. 9 tot 10 jaar: tussen 20.00 en 20.30 uur. 11 tot 12 jaar: tussen 20.30 en 21.00 uur.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar vijf uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
De meeste van jullie blijven in de zomervakantie zo'n anderhalf uur langer op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jeugdjournaal onder kinderen tussen 10 en 13 jaar. Normaal gaan de meeste kinderen van die leeftijd tussen 20:00 uur en 21:00 uur 's avonds naar bed. In de vakantie is dat tussen 21.30 uur en 22.30 uur.
In principe houden wij tijdens een vakantie dezelfde tijden aan als thuis. Rond zeven uur is bedtijd. De kinderen zijn namelijk ook weer rond hetzelfde tijdstip wakker, ook als ze later naar bed gaan.
Behandeling. Slaaptekort en vermoeidheid vergroten de kans dat iemand gaat slaapwandelen. Een regelmatig slaappatroon en ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen om het slaapwandelen te beperken. Daarnaast is het aan te raden dat de slaapwandelaar geen alcohol of drugs gebruikt.
Breng je kinderen in kleine stapjes eerder naar bed, en vergeet ook het ochtendritueel niet te verschuiven. ,,Als een kind 's ochtends eerder ontbijt en beweegt, dan kan het 's avonds ook weer makkelijker in slaap komen.” Het einde van de vakantie is ook een mooi moment voor goede voornemens.
In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.
Waarom zitten pubers graag de hele dag op hun kamer? Voor je puber is zijn kamer de plek waar hij alleen kan zijn. Daar heeft hij privacy om zijn emoties en gedachten te ordenen, ruzies te overdenken, plannen te maken of gewoon ongestoord te dagdromen.
Veel ouders kiezen ervoor hun kind(eren) vanaf ongeveer 9 jaar een huissleutel mee te geven naar school. Ze kunnen op die leeftijd alleen naar huis lopen en kunnen altijd naar binnen; ook als je er als ouder even niet bent.
Het loslaten van je pubers door hem op te geven is geen optie. Wat werkelijk helpt is je puber uit te dagen de volwassen band aan te gaan vanuit een andere manier leiding geven aan het proces van volwassen worden. Jij hebt de taak eerst vertrouwen te geven en je kind mag bewijzen dat hij het aankan.
Vroeg slapen kan heel gezond zijn. Vroeg slapen zorgt voor voldoende slaap en een uitgerust gevoel in de ochtend. Echter hoeft vroeg slapen niet altijd even positief uit te pakken. Te veel slapen kan namelijk negatieve effecten hebben en het verstoren van uw slaapritme ook.
Een ochtendhumeur ontstaat eigenlijk door een verstoring van je hormonen. Een paar uur voor je wakker wordt, maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Maar als je een ochtendhumeur hebt, maakt je lichaam daar niet genoeg van aan. Hierdoor kun je een slecht humeur krijgen.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht.