Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
Hierbij dienen de gedragsregels voor het meenemen van aasvisjes te worden nageleefd. * Voor aasvis groter dan 15 cm geldt een maximum van 10 stuks.
In juli 2019 was er al meer illegale vis in beslag genomen dan in het hele jaar 2018, het blijkt dus dat steeds meer vissers denken hun vakantie te kunnen betalen door het verkopen vd vis en daarmee zich niet aan de regels hielden van 2019, maximaal 20kg visfilet per persoon.
In navolging van Sportvisserij Fryslân geldt voor snoekbaars sinds 1 januari 2018 in Groningen en Drenthe een lengteslot van 70 cm. Dit houdt in dat wanneer je in onze regio een snoekbaars vangt van 70 cm of meer, je deze vis onmiddellijk in het zelfde water moet terugzetten.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin.
Is snoekbaars gezond? Snoekbaars is een magere vis, die in tegenstelling tot vette vis, een stuk minder gezonde omega-3 vetten bevat. Desondanks blijft een magere vis erg gezond en is het een prima afwisseling als je regelmatig vette vis eet.
In maart wordt snoekbaars bij een zachte winter en dito voorjaar zeer actief in voorbereiding op de paai. Shads doen het nu zeker, met wat wind, driftend en heffend. Na de gesloten tijd wordt het eind mei en kunnen we terug aan de slag. De maand die nu volgt is dikwijls de beste vang maand.
Vissers die op snoekbaars vissen, op baars op groot water, of op roofblei, kiezen daarentegen liever een lijn van 10/00 – 12/00 dik. Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Heb eens een recept gelezen voor roofblei. Vis opensnijden,schoonmaken,kruiden en verpakken in een krant. Daarna stoven, krant openvouwen,vis eruit en de krant opeten. Slamat makan!
Er is een meeneembeperking van maximaal vijf stuks vissen, deze beperking geldt evengoed voor paling, dus men mag maximaal 5 palingen meenemen.
Overtreding van de Visserijwet en/of verenigingsvergunning maakt de vispas ongeldig.” Veel vissers beseffen dit niet, maar dat betekent dus dat je in zo'n geval een bekeuring krijgt voor het vissen zonder vispas (€ 150,-), je schriftelijke toestemming vervalt namelijk.
vissen met een levende aasvis € 410,- (was 400,-) ondermaatse vis voorhanden € 150,- vis voorhanden waarvoor een gesloten tijd van kracht is. € 150,-
Gebruikelijk is dat de toestemming voor sportvissers bepaalt dat met maximaal 2 hengels mag worden gevist. Deze voorwaarde geldt in elk geval voor houders van de VISpas en de JeugdVISpas.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Het is ook niet onbelangrijk om weten dat grote snoekbaars in de winter soms veel ondieper ligt. Zeker wanneer na een vorstperiode de zon terug begint te schijnen. Snoekbaarzen die niet actief zijn zoeken ook graag de luwte van de rietkragen of de oever op. Hier liggen ze rustig stijf tegen de kant vlak op de bodem.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
Snoekbaars vissen kant techniek
Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars. Ten tweede zal je shads met de juiste staart moeten kiezen.
Ruim 40% van de vissers noemt dode visjes en stukjes vis als het beste aas voor het snoekbaars vissen. Een dood visje is hierbij favoriet en scoort nauwelijks lager dan de nummer 1 aassoort shads en andere softbaits. Hieruit kunnen we opmaken dat snoekbaars kennelijk vaak de voorkeur geeft aan natuurlijk aas.
In Nederland eten we vrij weinig vis. Gemiddeld staat er 1 keer per 2 weken vis op het menu. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.