Het beste koop je ratten bij een rattery waar wel goed naar erfelijke factoren wordt gekeken, waar verantwoord gefokt wordt (niet teveel nestjes achter elkaar bij 1 moeder) en de dieren in huiselijke kring opgroeien. Ook in de opvang komen regelmatig leuke tamme ratten terecht waarvan het karakter inmiddels bekend is.
De prijs voor een rat varieert van 3 euro tot 15 euro. Voor een geschikte kooi en toebehoren betaal je minimaal 75 euro. Maandelijks moet je rekenen op 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Wanneer het dier ziek wordt kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen.
Ratten zijn sociale dieren die gewend zijn in groepjes te leven. Als huisdier moet de rat daarom altijd met tenminste een maatje zijn en uiteraard moet het verblijf groot genoeg zijn voor beide ratten. Koop daarom een kooi van ten minste 80 x 50 x 80 centimeter (breedte x diepte x hoogte) voor twee ratten.
Ratten zijn ondernemende dieren, die van spelen en klimmen houden. Koop daarom een kooi van ten minste 100 x 50 x 70 centimeter (breedte x diepte x hoogte) voor twee ratten. Natuurlijk geldt: hoe groter, hoe beter. Een hogere kooi met verdiepingen zodat de ratten kunnen klimmen en verkennen is ideaal.
Tamme ratten moeten dagelijks verzorgd worden. Wanneer je veel voer geeft en ze hebben een waterfles, dan kan het een dag zonder verzorging.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Je kunt je ratten een bad geven, dat is vooral aangeraden bij oudere ratten die niet meer in goede conditie zijn en zich minder goed kunnen wassen, ze hebben als je ze wast minder kans op huidaandoeningen zoals mijt. Gebruik voor het wassen geen zeep en droog de rat achteraf goed af zodat ze niet ziek worden.
Normaal gesproken vallen ratten geen mensen aan. Ze blijven juist het liefst bij mensen uit de buurt. Dat klinkt tegenstrijdig, want ze leven graag dicht op de mens. Maar dat komt omdat er in panden genoeg voedsel en schuilplaatsen te vinden zijn.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Ratten zijn van nature erge nieuwsgierige dieren. Een rat die als huisdier wordt gehouden zal vrijwel nooit agressief zijn. Toch heeft een rat veel aandacht nodig dus moet hij regelmatig opgepakt worden. Doe je dat niet, dan zal het diertje steeds schuwer en ongelukkiger worden en zich op den duur niet meer laten zien.
Re: ratje plast telkens
En het is vast geen plassen maar druppelen/markeren wat ze doen. Ze willen gewoon dat alle andere dieren weten dat jij van hun bent. Kans is groot dat het dan mannetjes zijn als je je er echt aan irriteert kan je ze altijd nog laten castreren daar wordt het vaak ook minder van.
Ratten houd je zindelijk door op een plek in de kooi te laten plassen en poepen. Creëer op een apart hoekje in de kooi een andere bodembedekking dan wat er in de rest van de kooi ligt. Kattenbakkorrels (geen zaagsel, hooi of stro, ze kunnen daar long problemen van krijgen) zijn een prima optie.
Doe je hand in de kooi en laat ze rustig snuffelen en naar je toe komen, ga ze niet forceren. Bied ze bijvoorbeeld iets lekkers aan; daardoor zal het al verleiderlijk worden om naar je toe te komen. Probeer ze af en toe een aai over de kop te geven, zodat ze er aan wennen om aangeraakt te worden.
Sommige dieren, zoals dwerghamsters, gerbils en muisachtigen zijn erg snel en dus niet heel geschikt voor kinderen. Om te knuffelen en te spelen zijn goudhamsters, (tamme) ratten en cavia's een betere keuze. Neem de kinderen gerust mee naar onze knaagdierenafdeling.
Door de kooi tenminste één keer per week schoon te maken, voorkom je sterke luchtjes van de urine van de ratten. Dit is erg belangrijk, want het is niet alleen voor jezelf en je bezoek vervelend als de kooi sterk ruikt; sterke ammoniakdampen van de urine zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid van je ratten.
Staan ze beneden in de huiskamer, dan zullen ze vooral 's morgens vroeg en na 15.00 uur tot leven komen, omdat dan de meeste mensen aanwezig zijn. Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden.
Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. Met een speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol kun je gaten in gevels en vloeren dichten.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Piepen. In principe maken ratten weinig geluid. Maar tijdens ruzies of spelen kan een rat piepen. Vaak is dit ook aanstellerij, ze willen dan laten merken dat ze iets niet leuk vinden, bijvoorbeeld wanneer je ze aanraakt als ze een snoepje aan het eten zijn.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Maar wist je ook dat ratten ons ziek kunnen maken? Zij kunnen de bacterie Leptospirose bij zich dragen. Deze bacterie kan de ziekte van Weil veroorzaken. Ratten verspreiden de ziekte door hun urine in grond, riool en in openbaar water achter te laten.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Voer zoveel als op de verpakking staat en zorg dat de ratten hun bak dagelijks leeg eten. Te veel voeren leidt ertoe dat de rat kieskeurig gaat eten en niet alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten.
Ratten voelen zich het fijnst bij een temperatuur tussen 15 en 21 graden. Ze houden niet van extreme warmte, een temperatuur van 25 graden of meer kan zelfs gevaarlijk voor ze zijn (vooral oudere ratjes of ratjes met gezondheidsproblemen hebben het bij deze hoge temperaturen zwaar).