Verwarm in een pannetje met dikke bodem 200 g suiker, 125 ml water en 70 g glucosestroop op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Zet een suikerthermometer in de pan en breng aan de kook. Laat de siroop 45- 50 minuten door koken tot een temperatuur van 149 graden is bereikt (stadium van harde kraak).
De Zure Matten® worden geproduceerd door middel van een extrusie techniek. Dit is een vormgevingstechniek waarbij de snoepmassa door een soort mal geperst wordt. De mal heeft dus de vorm van een mat (of een veter).
De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.
Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!
Een zuurtje is een snoepje van harde suiker, met meestal vruchtensmaak. Een zuurtje behoeft niet per se zuur te smaken, maar bevat wel zuren. Een Zure mat is een snoepgoed met een zure smaak.
Zure matten
Volgens tandartsen zijn dit echt de grootste boosdoeners qua gaatjes, aangezien ze zowel zuur als plakkerig zijn. Het zuur kan het glazuur verzwakken of zelfs afbreken, waardoor je tanden vatbaarder worden voor gaatjes.
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
Zuurtjes bestaan voor het grootste gedeelte uit suiker. Daarbij gaat water en glucose (dat is een soort druivensuiker, je lichaam zet deze stom om in koolhydraten). Alle ingrediënten worden bij elkaar in een grote 'pan' door elkaar geroerd. Dan gaat de pan op het vuur en wordt het goedje gekookt.
Afmetingen: de totale lengte van de mat is ongeveer 50 cm.
Kunstmatige zoetstoffen
Suikervrij snoep is nog steeds snoep. Het bevat misschien niet dezelfde hoeveelheid aan suikers, maar veel suikervrije snoepjes hebben hetzelfde aantal calorieën, koolhydraten en vet als de gewone versie. Daarnaast zijn de toegevoegde stofjes niet bepaald goed voor je gezondheid.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Suiker kan gaatjes (ook wel cariës genoemd) in het gebit veroorzaken. Dit omdat suiker door bacteriën in de mond worden omgezet in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op. Het tandglazuur kan zich hiervan zelf herstellen, maar heeft daar wel wat tijd voor nodig.
Suikervrij is schadelijk voor gebit
Consumenten gaan steeds bewuster om met de keuze voor (fris)dranken, snoep of gebak. Helaas blijkt kiezen voor suikervrij niet per se het gezondere alternatief, ook niet voor het gebit.
Het zuurst van allemaal is cola met 2,5, wat bijna net zo zuur is als azijn. Omdat er vaak ook veel suiker in de meeste dranken zit, proeven wij niet hoe zuur deze zijn.
Winegums, fruitgums, gomballen en andere snoepjes met 'gom' zijn bijna net zo populair. Pepermunt, pastilles en andere mintsnoepjes staan op de vierde plek. Daarna komen snoepjes voor de keel, kauwbonbons, toffees en caramels en zuurtjes.
Kleverig snoep met suiker
In deze categorie denk je aan toffees en nougat. Toffee staat bol van de suiker en blijft aan je tanden kleven. Hierdoor kan suiker extra lang op je gebit blijven zitten. Toffee kleeft ook nog eens tussen je tanden en is lastig te verwijderen.
Door het zuur wordt de buitenste laag van je tanden en kiezen zacht. Als je daarna gaat poetsen kan deze laag snel beschadigen.
Het snoepje met de minste calorieën is kauwgom. Als je aan het afvallen bent, kan je dus het beste kauwgom kopen als je wilt snoepen. Deze calorieën zijn gebasseerd op 'normale' kauwgom, maar je hebt natuurlijk ook suikervrije die veel minder calorieën bevatten.
Een zuur is een verbinding die een proton H+-ion af kan staan. H+-ionen worden ook wel protonen genoemd en daarom worden zuren ook wel protondonoren genoemd. Er zal in de molecuulformule van een zuur altijd een proton voorkomen. Voorbeelden van zuren zijn HCl, H2SO4, HSO4-, HCOOH en H2O.
De Zure Matten ® worden geproduceerd door middel van een extrusie techniek. Dit is een vormgevingstechniek waarbij de snoepmassa door een soort mal geperst wordt. De mal heeft dus de vorm van een mat (of een veter).
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).