Het zorgt ervoor dat de laklaag goed hecht aan het hout.Daarnaast vormt het een beschermlaag tegen houttannine, let op dit laatste geldt wel alleen voor terpentine houdende grondverf en niet voor watergedragen. Deze stof zorgt ervoor dat de laklaag verkleurt. Met een grote grondverf heb je daar dus geen last meer van.
Op onbehandeld hout gebruik je altijd grondverf. Onbehandeld hout heeft namelijk een zuigende werking. Hierdoor wordt verf snel in het hout gezogen. Dat zorgt ten eerste voor een minder mooi resultaat en ten tweede kost het je veel meer verf, omdat de lak niet goed hecht op onbehandeld hout.
Als hout al geschilderd is, kan er vaak worden volstaan met schuren en het aanbrengen van de nieuwe verf. Soms is de staat van het hout echter dusdanig slecht, dat er grondverf nodig is. De oneffenheden in het hout zorgen ervoor dat een lak- of verflaag niet direct zorgt een mooi glad resultaat geeft.
Je stelt je de vraag: “Heb ik altijd een primer nodig bij het verven?” Wij van BP Decor beantwoorden deze vraag in negentig procent van de gevallen volmondig met een overtuigde: “Ja”. Waarom? Omdat je er met een primer voor zorgt dat alle kleine mankementen, gleufjes, gaatjes en putjes in je muren onzichtbaar worden.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
In de meeste gevallen is 1 laag primer of grondverf aanbrengen voldoende. Je werkt de grondlaag vervolgens af met minimaal 2 lagen lak. Het is belangrijk om tussen de lagen door te wachten totdat de eerste laag goed droog is voordat de volgende laag geschilderd kan worden.
Grondverf voor hout
Heb je een watergedragen grondverf nodig, bijvoorbeeld omdat je binnen gaat schilderen? Kies dan voor Rubbol BL Primer, die je gebruikt op naaldhout, loofhout en houtrijke objecten. Ook voor deze watergedragen acrylaat geldt: een goede vulling en zeer goed waterdampdoorlatend.
Watergedragen grondverf droogt doorgaans sneller dan terpentinebasis grondverf en heeft meestal ongeveer 3 uur nodig om volledig te drogen. Terpentinebasis grondverf daarentegen kan gemiddeld tot wel 12 uur duren voordat het helemaal droog is.
Voorstrijk op hout kan wel, maar hier gebruik je sneller een hechtprimer die zorgt dat de verf beter op het hout blijft zitten.
Welke middelen geschikt voor hout ontvetten
Het beste kun je het hout ontvetten met wasbenzine of terpentine. Hardhout is geschikt om met St. Marc of water en ammoniak te ontvetten. Teakhout laat zich moeilijk ontvetten, omdat het een vettige houtsoort is.
Als je vergeet te schuren na grondverf, kan de laklaag die je daarna aanbrengt onvoldoende hechten. En dan kan het zomaar zo zijn dat de verf loslaat en gaat schilferen. Zonde van je tijd, moeite en materiaal en zo kan je weer helemaal opnieuw beginnen. Zorg er dus voor dat je na grondverf licht opschuurt.
Niet alleen op hout is schuren na grondverf een goed idee. Zo kun je ook schuren na een primer op metaal te hebben aangebracht. Zo wordt het metaal opgeruwd en kan de volgende verflaag zich beter hechten.
Grondverf is gewoon beter voor alles!
Want ook op andere ondergronden zoals metaal of kunststof zorgt grondverf voor een betere hechting én geeft primer een extra bescherming, bijvoorbeeld tegen roest en uv-licht. Is het een beetje duidelijk zo? Moraal van het verhaal is: grondverf moet gewoon.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Als wij alleen al naar de prijs kijken van action verf dan is het onmogelijk om hier een goede kwaliteit van te leveren. Als wij kijken naar de basis grondstoffen, pigmenten en de verpakking dan raden wij verf en muurverf van de Action af.
Veel doe-het-zelvers gaan ervan uit dat dit dezelfde soort verf is. En dat is ook zo, primer is eigenlijk de Engelse term voor grondverf. Verder zit er geen verschil in primer of grondverf en kunnen beide dus prima gebruikt worden.
Primer is een product dat wordt gebruikt om een hechtingslaag te creëren tussen de ondergrond en de vloerafwerkingslaag, terwijl voorstrijk een product is dat wordt gebruikt om de zuigkracht van de ondergrond te verminderen, wat resulteert in betere hechting van de aangebrachte laag.
Hoeveel lagen primer aanbrengen? Met een goede primer en de juiste verftechnieken is één laag meestal voldoende. Het kan echter nooit kwaad om de ondergrond een tweede laag primer te geven. Je verf zal beter hechten en je eindigt met een mooier eindresultaat.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Grondverf op een bestaande verflaag aanbrengen
Gaat het hierbij om een dekkende grondverf over een blanke lak, dan kun je beter de oude verflaag verwijderen en de grondverf op een kale ondergrond aanbrengen. Bij een oude verflaag in een slechte conditie kun je sowieso beter eerst deze laag verwijderen.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan. Breng je geen primer aan, dan moet je soms wel 4 lagen verf schilderen voordat de muur helemaal gedekt staat omdat de verf te hard wordt 'ingezogen'.
De primer breng je pas aan nadat je je dagcrème hebt aangebracht. Een dun laagje primer is al voldoende. Dit doe je afhankelijk van het soort primer met een kabuki kwast of gewoon met je vingers. De primer verspreid je over je gehele gezicht, inclusief rondom je ogen.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuurt u de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou u voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.