De sint kwam met een privéjet, de Goedheiligman 1, was te zien in een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal op NPO 3. Voor veel kinderen en ouders een opluchting, maar het feit dat Sinterklaas voor het vliegtuig koos, leidt ook tot commentaar.
Ozosnel moet in topvorm zijn als hij in Nederland aankomt en daardoor moet hij gezond eten en drinken. Wat voor de meeste kinderen belangrijk is dat is dat er genoeg plaats is voor alle pakjes, pepernoten en chocoladeletters.
Doordat het niet meer mogelijk was om met de stoomboot naar Nederland te komen, moest Sinterklaas iets anders verzinnen. Om toch op tijd voor de intocht te zijn werd het vliegtuig genomen. Sinterklaas zelf was de piloot en het hele ruim lag vol met zakken cadeautjes. Maar ook was er plaats voor het paard van de Sint.
Het vliegtuig, dat nog maar elf jaar oud is, wordt door het bedrijf AELS ontmanteld op het luchthaventerrein. Vrijwel alle onderdelen worden vervolgens doorverkocht en/of hergebruikt. Ook vrijdag landde er een Boeing 737 op 'Twente'. Daarmee staat de teller van het aantal ontmantelde vliegtuigen inmiddels op zeven.
Waar komt Sinterklaas vandaan? Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije.
Dit jaar wordt het paard van Sinterklaas 9 jaar oud. Het duurt namelijk ongeveer 6 jaar voordat het skelet van een paard helemaal volgroeid is en bereden mag worden. Als dit eerder gebeurt dan kan een paard last van zijn rug krijgen.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
De historische figuur die model zou hebben gestaan voor de Nederlandse Sinterklaas werd volgens de overlevering ongeveer 270 na Christus geboren in de havenplaats Patara in de Griekse provincie Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije).
Sint Nicolaas in andere landen
In andere landen waar het Sinterklaasfeest gevierd wordt heet Sint Nicolaas en zijn helper vaak anders. Soms ziet de helper er zelfs heel anders uit, soms zelfs griezelig! Oostenrijk kent men het feest van Nicolo.
De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Gorinchem. Op zaterdag 18 november 2023 zal de Goedheiligman in gezelschap van de Pieten voet aan wal zetten in deze historische vestingstad. De NTR doet traditiegetrouw vanaf 12.00 uur op NPO Zapp (NPO 3) verslag.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Hoe is het huidige sinterklaasfeest ontstaan? De viering van Sinterklaas zoals we die nu kennen is gebaseerd op een prentenboekje dat de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman in 1850 maakte.
Sint Piter is de Friese broer van Sinterklaas. Het feest wordt alleen gevierd in Grou. Het is een lokale traditie, ontstaan ergens in de 19e eeuw rond het verhaal dat Sinterklaas het dorp Grou was vergeten.
In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
Vanaf 1964 werden voor de landelijke intocht wisselende boten gebruikt, zoals in 1978 van de stoomboot: Hr.Ms. Zeefakkel A903. In 1985 werd het stoomschip de Hydrograaf in dienst genomen. Deze Hydrograaf werd tot 2022 jaarlijks gebruikt als Pakjesboot 12, vanaf dat jaar veranderde zijn naam in De Stoomboot.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Volgens Pijbes stamt de kleding, baret, fluwelen jasje en de kraag, nog van voor de slavernij en is de afgebeelde man een knecht. "De eerste Zwarte Piet was een ridder.
De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
In Nederland kennen we Sint Nicolaas als kindervriend uit Spanje, maar Nicolaas van Myra was eigenlijk een Turkse bisschop. Hij stond bekend als een vrijgevige geestelijke, die allerlei wonderen verrichtte. Vanwege zijn goede dagen werd hij heilig verklaard.
De herkomst van de Sint is volgens de huidige traditie niet langer Klein-Azië, maar Spanje. Nochtans is Sint-Nicolaas geboren in Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde.
Het kinderfeest zoals wij dat in Nederland en België kennen, vindt zijn oorsprong in Nicolaas van Myra, een bisschop uit Myra die in de vierde eeuw na Christus leefde.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
Ook over zijn ouders weten we het een en ander. Zo zou zijn vader Epiphanius heten en zijn moeder zou Nonna of Giovanna heten. Nicolaas was erg gelovig en dit was dan ook terug te zien in zijn leven.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.