Generatie Alpha zijn mensen (lees: kinderen) geboren tussen 2010 en 2025. De meeste kinderen die onderdeel uitmaken van deze groep hebben millennials als ouders. In Nederland zijn er momenteel 3 miljoen millennials; wereldwijd zijn dat er meer dan 2 miljard.
Zo kennen we de 'Baby Boomers' (ruwweg 1945-1960), 'Generation X' (±1961 -1980), 'Millennials' of 'Generation Y' (±1981-1995) en 'Generation Z' (±1996-2010). De nieuwste generatie wordt 'Generation Alpha' genoemd en is geboren na 2010 (wellicht zal dit gaan tot 2025).
7.2. Welke kenmerken heeft deze generatie? De voorspelling is dat Generatie Alpha zich kenmerkt als de meest opgeleide generatie tot nu toe. Ze worden naar verwachting sneller volwassen, maar stellen trouwen, het krijgen van kinderen en een carrière het liefst nog even uit.
In een periode van 125 jaar komen er zeven generaties voorbij: G.I. Generation (1901-1927), Silent Generation (1927-1945), Baby Boomers (1946-1964), Generation X (1965-1980), Millennials (1981-1997), Generation Z (1998-2010) en Generation Alpha (2011-2025).
De generatie Alpha (ook wel genoemd: Gen A , Google Kids, Generation Glasses , Global Gen) is en wordt geboren tussen 2016 en 2030. De nieuwste generatie die nog letterlijk in de kinderschoenen loopt.
Je kan niet zonder deze millennials, die door het Britse tijdschrift The Economist al 'de slimste generatie' ooit is genoemd.
Generatie Z communiceert net zo snel en makkelijk met iemand aan de andere kant van de wereld als met de buurman. Ze kunnen wat sneller verveeld zijn, dus als werkgever/collega moet je ze blijven uitdagen.
1940-1955: Babyboomers. 1955-1970: Generatie X. 1970-1985: Praktische generatie/Patatgeneratie. 1980-1994: Generatie Y/Millennials.
De laatste generatie: Alpha
Alpha-koters zijn screenagers: ze kennen geen leven zonder internet, smartphones en tablets (de eerste iPad kwam uit in 2010). Deze generatie zal waarschijnlijk beter opgeleid zijn dan ooit en ze zullen sneller dan ooit technologische ontwikkelingen bedenken en meemaken.
Personen van Generatie Z worden ook wel – schertsend, en minder logisch – Zoomer genoemd. Zoomer is een porte-manteauwoord van Generatie Z en boomer. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor babyboomers die een levendige, actieve leefstijl hadden. Zij waren 'zooming'.
Generatie Alpha zijn mensen (lees: kinderen) geboren tussen 2010 en 2025. De meeste kinderen die onderdeel uitmaken van deze groep hebben millennials als ouders.
Waarom wordt deze generatie Generation Alpha genoemd? Sociaal onderzoeker Mark McCrindle plugde de naam nadat het tijdsslot van de voorgaande generatie 'Z' bijna voorbij was. In de laatste generaties werd het Griekse alfabet aangehouden. Zo heette Millennials eigenlijk ook generatie X.
Als je tussen 1980 en 1995 bent geboren, ben je een millennial. Dan heb je vast wel eens gehoord dat je lui en verwend bent en niet kunt omgaan met tegenslagen.
Het schijnt dat generatie Z een gemiddelde aandachtsspanne heeft van 8 seconden (maar liefst 4 seconden minder dan de vorige generatie, de millennials). Korte video's doen het daarom ook erg goed op social media, denk aan TikTok, Reels en YouTube Shorts.
Veel managers van nu zijn van de patatgeneratie. Deze term werd ooit geïntroduceerd in de jaren '80 door voetbaltrainer Leo Beenhakker. Hij vond dat de jonge generatie lui en verwend was en te veel in snackbars rondhing. Veel mensen uit deze generatie staan nu aan het roer van een bedrijf of organisatie.
Gen Z-ers identificeren zich vooral met inclusiviteit, raciale rechtvaardigheid en duurzaamheid. Meer en meer jongeren laten van zich horen en eisen dat merken dat ook doen. Je ziet dat steeds meer merken vanuit deze thema's campagnes voeren en proberen van daaruit een purpose-driven merk te zijn.
Millennials worden dankzij vererving van de babyboomers, de rijkste generatie Nederlanders ooit, zelf steeds vermogender.
Generatie Y
Ook wel millennials genoemd. Young professionals tussen de 25 en 34 jaar. Opgegroeid in een vrij beschermde omgeving met veel economische welvaart, maar wakker geschud door de economische crisis (kredietcrisis) van 2007-2011. Sterk gericht op carrière maken en materialisme.
De grootte van een generatie in aantallen geclusterde geboortecohorten komt overeen met de duur van een levensfase. Die bedraagt ongeveer vijftien jaar. Om de vijftien jaar betreden alle generaties een volgende levensfase. Dat is het begin van een generatiewisseling en cultuurverandering.
In de demografie worden voor Generatie X de geboortejaren 1955-1970 aangehouden. Tussen de generaties X en Y (1970-1980) zit dan een tussengeneratie die de pragmatische generatie wordt genoemd.
De patatgeneratie is geboren tussen 1970 en 1985.Ze zijn vooral de kinderen van de protestgeneratie. Ze kregen de ruimte om zelf keuzes te maken. Omdat ze van hun ouders niet veel “moesten”, zorgde dat voor weinig discipline en werklust bij jongeren.
De babyboomers zijn de oudste werkende generatie. Zij zijn ongeveer geboren tussen 1946 en 1964. Zij zijn opgegroeid in een wereld van stijgende welvaart.
Kenmerken van Generatie Y
De Generatie Y is geboren in een digitale wereld. De millennials weten als geen ander hiermee om te gaan. Social media en het internet kennen nog weinig geheimen. Informatie en ontspanning zoeken en vinden ze snel.
Dat Generatie Z veel last heeft van psychische problemen, ligt volgens Ahlers en Scheepers ook aan een te beschermde opvoeding door zogenoemde curlingouders: ouders die net als in de curlingsport alle obstakels voor hun kind wegpoetsen.