Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig wat dus leidt tot een lagere CO2-uitstoot (1,1 ton/m3). Ook heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur.
Hout is duurzaam
onuitputtelijke grondstofbron. Hout uit duurzaam beheerde bossen kun je grofweg indelen in twee soorten: hout geschikt voor mooie planken, voor de bouw en hout te dun of niet mooi genoeg om te gebruiken. Van het hout dat niet gebruikt wordt gaat het merendeel naar papierfabricage.
Bos waar geen nieuw bos voor in de plaats komt, kan bovendien geen CO2 meer opnemen: houtkap versterkt zo de klimaatverandering. Verder is het nadelig als 'echte' natuur moet wijken voor productiebossen. Dan komt er kwalitatief minder bos in de plaats van oer bossen.
Hout kan op verschillende manieren gebruikt worden en is daarom vaak geschikt voor elke soort woning! Prijs: Hout is goedkoper dan staal en het kan gemakkelijk op maat worden gemaakt.
Gelukkig is staal een van de duurzaamste materialen die je in de bouw kunt gebruiken. De milieuvoordelen, maar ook de voordelen op lange termijn zorgen ervoor dat staal onze toekomst is. Tata Steel heeft een aantal punten opgelijst die laten zien waarom staal duurzaam is. Staal is een uniek duurzaam product.
De productie van staal is vervuilend en dat daarbij veel CO2 en andere broeikasgassen vrijkomen. In 2021 werd er wereldwijd ruim 1,9 miljard ton staal gemaakt. Een historisch hoogtepunt in de mondiale output. Elke ton geproduceerd staal resulteert in gemiddeld genomen zo'n 1,9 ton CO2-uitstoot.
Een van de meest duurzame en recyclebare materialen is natuursteen. Het winnen van diverse natuursteen soorten gaat namelijk eenvoudig zonder dat dit een grote impact op het milieu heeft. Natuursteen wordt namelijk zo gebruikt als dat het in de natuur gevonden wordt.
Hout is echter wel duurder dan bijvoorbeeld staal of beton, en dus is houtskeletbouw niet per definitie goedkoper.
Nadelen van constructiestaal
Algemene kosten. Staal is zeer energie-intensief en natuurlijk duurder om te produceren. Staalconstructies zijn mogelijk duurder om te bouwen dan andere soorten constructies.
De sterkte en stijfheid ben je heel snel kwijt. Beide eigenschappen spelen een voorname rol in elke constructiesterkte. Hout is, in relatieve zin, wel sterker dan staal als je kijkt naar de sterkte-gewichtsverhouding. Anders gezegd, hout heeft een grote sterkte bij een relatief laag eigen gewicht.
Een van de belangrijkste oorzaken van milieu- en gezondheidsschade is een onvolledige verbranding. Hierbij krijgt hout te weinig zuurstof voor de verbranding en ontstaan gassen en stoffen die niet volledig zijn geoxideerd (verbrand). Koolmonoxide en fijnstof bijvoorbeeld.
Hout omzetten naar groene elektriciteit en warmte is een duurzame keuze, maar enkel wanneer het hout niet meer als grondstof voor producten kan worden ingezet.
Hout is goed voor het milieu
Als een boom groeit wordt CO2 vastgelegd. Als het hout daarna wordt gebruikt in bijvoorbeeld kozijnen, blijft het CO2 vastgelegd. Voor de productie van hout is bovendien geen grote hoeveelheid energie nodig. Een houten gevelelement is dus 100% klimaatproof.
De duurzaamheidsklasse van hout varieert van één tot vijf.Klasse één is het zeer duurzaam en klasse vijf is niet duurzaam. Bij duurzaamheidsklasse één heeft het hout een levensduur van 25 jaar en langer. Bij duurzaamheidsklasse vijf is dat minder dan 5 jaar.
Fossiele brandstoffen
De productie van staal kun je vergelijken met de productie van plastic. De materialen op zichzelf zijn al schadelijk: maar tijdens verhitte en verwerking ervan komen deze schadelijke stoffen vrij. Het ijzer wordt omgesmolten in een oven, waarbij hete temperaturen nodig zijn.
Staal is duurzaam. Slijtvast, 100% recyclebaar en leent zich perfect voor een snelle bouw.
Met staal is het veel gemakkelijker om een gebouw uit te breiden of bestaande constructies te veranderen dan met andere bouwmaterialen zoals hout of beton. Staal is relatief licht. Maar bovenal is het vooral zeer belastbaar en robuust.
Maar hoewel er veel meer kilo's materiaal nodig zijn, is beton volgens de huidige rekenmethoden tóch duurzamer. Dat komt vooral door de negatieve milieueffecten van staal. Die zijn een factor 12 hoger.”
Wie duurzaam wil bouwen komt al snel uit bij houtskeletbouw (HSB). Hout kent namelijk een aantal specifieke kenmerken die het tot een duurzaam product maken. Bomen nemen Co2 op en hout is daarmee een opslag van Co2. Hout is recyclebaar en groeit bovendien weer.
De houtprijs zal in 2022 doorstijgen. Hout is op dit moment extreem schaars. De achterstand in de beschikbaarheid van hout die in 2021 is ontstaan, de Russische exportbeperkingen en nu ook de ingrijpende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de eerder genoemde EU sancties creëren een uitzonderlijke situatie.
Het houtmateriaal is immers van nature energiezuinig en verlaagt de uitstoot van CO2 tijdens productie en transport. Bovendien heeft hout een unieke celstructuur met isolerende eigenschappen. Wel is voor houtbouw natuurlijk bomenkap nodig, hoewel dat volgens experts niet tot ontbossing hoeft te leiden.
Metaal is pas duurzaam als het gerecycled wordt. Zo gaan aluminium, staal, koper of ijzer heel lang mee.
Ook transport is minder een issue, omdat lokaal recyclen vaak mogelijk is. Metaal is bovendien zeer goed recyclebaar. Mede door de hoge recyclebaarheid wordt met name aluminium als duurzaam bouwmateriaal beschouwd.