Geef uw spieren warmte, bijvoorbeeld met een warm kompres, een warmtepleister of -zalf of een warm bad. Dat geeft vaak verlichting. Ontlast uw pijnlijke spieren zodat ze tot rust kunnen komen. Ga bijvoorbeeld op tijd zitten als u pijn in de benen en de rug heeft en blijf niet te lang staan.
Rust is belangrijk voor herstel van overbelasting. Verder moet je bij het sporten goed letten op wat je lichaam aan kan. Een goede trainingopbouw is belangrijk. Bij acute overbelastingverschijnselen kun je koelen met koud water of ijs, een drukverband aanleggen en het betreffende lichaamsdeel hoog leggen.
Wat te doen bij overbelasting
Rust: Tijdens rust hersteld het lichaam en kunnen eventuele ontstekingsfactoren hun werk doen en vervolgens verdwijnen. Dat is meestal na 3-5 dagen. Vaak is dat relatieve rust. Het is niet zo dat je in bed moet liggen de hele dag.
Probeer regelmatig te bewegen zonder dat je spieren overbelast raken. Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren tijd voor herstel te geven. Een spiergroep heeft ongeveer 48 tot 72 uur nodig om te herstellen.
Overspannen en ziekmelden op werk
Een werknemer met stressklachten mag zich gewoon ziekmelden. Deze reden hoeft hij of zij daarbij trouwens niet te geven. Als werkgever mag je wel vragen hoe lang hij of zij afwezig denkt te zijn en of je medewerker ook echt thuis zit (en niet toevallig stiekem op de Bahama's).
Mensen herstellen meestal wel goed van een burn-out. Maar niet iedereen herstelt even snel. Bij een actieve aanpak is de kans groot dat u uw normale bezigheden geleidelijk weer kunt oppakken. Meestal lukt dit binnen enkele maanden.
Prikkelbaarheid, sneller geïrriteerd raken. Lusteloosheid, nergens zin in hebben. Emotioneler zijn: sneller huilen om dingen of sneller in paniek raken. Futloos zijn, weinig energie hebben om iets te doen.
Een overbelasting geeft symptomen zoals stijfheid en pijn van de overbelaste spieren of gewrichten. Andere symptomen zijn vager, zoals hoofdpijn, pijn bij bepaalde bewegingen of uitstralende pijn op een andere plek. Omdat deze klachten niet altijd even duidelijk zijn, is het soms moeilijk om de diagnose te stellen.
Tijdens de training worden de spieren licht beschadigd en direct na de training begint het herstel van de spieren. De spier heeft een minimale hersteltijd van 48 uur nodig, train je de desbetreffende spier opnieuw binnen die 48 uur, dan loop je grote kans op overtraining.
Een herstelperiode van ongeveer zes weken is vaak voldoende om te herstellen en weer in balans te komen. De meeste medewerkers kunnen binnen een aantal maanden hun werk weer volledig hervatten. Je kunt je hierbij laten adviseren door de huisarts of bedrijfsarts.
Plan op tijd een gesprek
Voel je dat het niet meer gaat, wacht dan niet tot je emmer overloopt en je vol emoties het kantoor van je leidinggevende moet binnenstuiven om aan te kondigen dat je op bent. Plan liever op tijd een gesprek in. Zo kun je jouw boodschap op een kalme maar duidelijke manier overbrengen.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
Uw huisarts of de praktijkondersteuner (poh-ggz) begeleidt u bij uw herstel. U komt één keer in de 2 tot 4 weken op het spreekuur. U kijkt samen welke problemen u kunt oplossen. U kijkt ook naar de manier waarop u met spanning (stress) omgaat.
Als je een burn out hebt ben je arbeidsongeschikt. Jouw werkgever is wettelijk verplicht om tijdens de eerste twee ziektejaren jouw salaris door te betalen. Ook geldt er een opzegverbod tijdens ziekte. Dat betekent in dit geval dat je niet mag worden ontslagen omdat je een burn out hebt.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Overbelasting (constructie), een grotere belasting dan de normale spanning, breukvastheid of prestatievermogen toelaat. Het betreft een situatie waarbij de draaglast groter is dan draagkracht.
Deze klachten zijn er niet plotseling, maar ontstaan geleidelijk. Overbelasting ontstaat bijvoorbeeld wanneer je op een onjuiste manier traint of langdurig een verkeerde houding aan neemt tijdens het werk. Het is vervelend wanneer je trainingen en of andere activiteiten moet afbreken vanwege deze klachten.
Trainen met spierpijn is niet slecht. Het kan vanwege de pijn wel wat vervelend aanvoelen. De kleine beschadigingen in de spieren kunnen geen kwaad tijdens het trainen. Je loopt echter wel het risico dat je door de pijn niet goed kan bewegen.