Lijm en kit hoeven niet bij het klein chemisch afval. Gooi het bij voorkeur in een gesloten verpakking bij het restafval.
Klein chemisch afval, kortweg kca genoemd, bestaat hoofdzakelijk uit producten die giftig, brandgevaarlijk of op een andere manier schadelijk zijn. Lever deze stoffen dus apart in. Denk hierbij aan batterijen, accu's, verf, lijm, bestrijdingsmiddelen en olieproducten zoals bijvoorbeeld motorolie.
Chemisch afval, ook wel gevaarlijk afval genoemd, is afval waar chemicaliën inzitten die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Veel chemisch afval is brandgevaarlijk en/of giftig. Het is daarom niet de bedoeling dat dit afval gezamenlijk met andere afvalstromen wordt ingezameld.
Spoel nagellak vooral niet door de gootsteen. Inleveren als klein chemisch afval (kca) is niet nodig. Het ingezamelde glas gaat naar een fabriek die alles wat geen glas is, zoals deksels, kurken en etiketten, eruit haalt.
Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf.
Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.
Zowel lege spuitbussen als spuitbussen met een restant horen bij het restafval, omdat ze nog restjes drijfgas kunnen bevatten. Het kan zijn dat je gemeente heeft bepaald dat lege spuitbussen bij de gescheiden inzameling van plastic- en metalen verpakkingen mogen.
Weggooien van verzorgingsproducten
Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Let op: Het kaarsvet verbrandt bij het omsmelten van de glasscherven. Als de glazen pot geen verpakkingsglas is, dan hoort het in de vuilnisbak." Als het dus niet in glas zit, maar in het overblijfsel van een waxinelichtje, of als het gewoon kaarsvet van een losse kaars is dan moet het bij het restafval.
Make-up (foundation, gezichtspoeder, oogschaduw...)
Opgelet: bestaat een product uit verschillende materialen, bijvoorbeeld een plastic dopje met een glazen pipet, dan zou je de twee in principe van elkaar moeten scheiden en apart moeten weggooien. Lukt dat niet, dan hoort het geheel bij het restafval.
Klein chemisch afval (kca) kunt u inleveren bij een gemeentedepot, chemokar of kca-depot. En meestal ook bij winkels die producten verkopen die tot kca behoren. Ongebruikte medicijnen kunt u bij de meeste apotheken inleveren.
Chemisch afval afkomstig van laboratoriumanalysen en huishoudelijk gebruik wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt en is meestal schadelijk voor de gezondheid. Daarentegen wordt industrieel chemisch afval in grote hoeveelheden geproduceerd, terwijl de giftigheid varieert van inert en onschadelijk tot dodelijk giftig.
Verfblikken, schoonmaakproducten en medicijnen
Spoel restjes verf, terpentine, chloor en gootsteenontstopper niet door het riool maar dek ze af, en neem ze mee naar de milieustraat. Daar kun je ook terecht met je oude of overtollige medicijnen. Deze kun je trouwens ook vaak bij de apotheek inleveren.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Je kunt oude cassettebanden, geluidsbanden en videobanden weggooien bij het restafval. Dozen/hoezen van cassettebandjes of videobanden kunnen van plastic of papier zijn. De plastic hoezen mogen niet bij de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval.
Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom - bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Maak de glazen flessen, flacons en bokalen helemaal leeg. Gooi doorzichtig wit glas in de witte glasbol en doorzichtig gekleurd glas in de gekleurde glasbol. Laat geen ander afval achter in de buurt van de glasbol. Sluikstorten is strafbaar en u riskeert een zware geldboete (tot wel € 350).
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het restafval in het huisvuil. De vuilnisdienst van de gemeente haalt dat bij je op en levert het af bij de afvalverwerker. Die sorteert het afval om het daarna zo zuiver mogelijk verder te kunnen verwerken of verkopen.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de zak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.