Onderzoek naar uw persoonlijkheid en hoe u met problemen, emoties en moeilijke situaties omgaat. Soms kiezen we ook voor meer uitgebreid neuropsychologisch onderzoek (bijvoorbeeld aanvullende tests op cognitieve klachten, zoals concentratie- en geheugenproblemen)
Een diagnostisch onderzoek is een manier om: erachter te komen wat er precies aan de hand is;te onderzoeken waar de problemen vandaan komen;een goed onderbouwd advies te kunnen geven over eventuele behandeling en/of begeleiding.
Het onderzoek duurt ongeveer 2½ uur. Een persoonlijkheidsonderzoek maakt duidelijk wat de invloed is van jouw karakter en je leefomgeving op je klachten.
Meestal is de onderzoeker iemand anders dan de behandelaar. Soms wordt gevraagd of je vooraf enkele vragenlijsten invult. Tijdens het kennismakingsgesprek bepreek je waarom je een psychodiagnostisch onderzoek aanvraagt.
Het diagnostisch proces heeft als doel om een adequaat beleidsplan voor de patiënt te kunnen maken, waarin ook de psychosociale gevolgen van een ziekte voor de individuele patiënt worden meegenomen. Daarnaast draagt het diagnostisch proces bij aan het vormen van een prognose voor de patiënt.
Het is een professionele activiteit die steunt op drie elementen: theorievorming over de problemen/klachten en problematische gedragingen, operationalisa- tie en meting daarvan, en toepassing van relevante diagnostische methoden.
Diagnostiek is kort gezegd het verzamelen en interpreteren van informatie over een patiënt met het doel vast te stellen welke (benoembare) problemen bij een patiënt aanwezig zijn.
Diagnostisch of klinisch onderzoek
Wanneer een kind naar de huisarts of het ziekenhuis gaat vanwege gezondheidsklachten, wordt er onderzoek gedaan om te kijken wat er aan de hand is. Dit heet diagnostisch onderzoek of klinisch onderzoek. Het doel hiervan is om het kind beter te maken.
Door het stellen van een tijdige en accurate diagnose wordt in elk geval uitgesloten dat er onderliggend een ander ziektebeeld is dat kan worden behandeld. Soms kan in een beginnend stadium medicatie voorgeschreven worden die het ziekteproces tijdelijk vertragen.
In een diagnostisch verslag staat de diagnose vermeld met het specifieke beeld en de actuele ernst: licht, matig of ernstig.
Gemiddeld duurt het op dit moment nog altijd drie jaar voordat iemand met een hulpvraag in verband met autisme de diagnose krijgt – bij volwassenen duurt dit zelfs gemiddeld acht jaar. Een goed diagnostisch traject neemt volgens de Zorgstandaard Autisme ongeveer twaalf tot veertien uur in beslag.
Wat is een diagnostisch interview? Een vraaggesprek, gevoerd in het kader van de diagnostiek binnen een hulpverleningsrelatie die in de somatische en geestelijke gezondheidszorg gebruikelijk is.
Diagnosen worden in het dagelijks leven door iedereen gesteld (zal wel een griepje zijn), maar in een meer formele context - vooral als er juridische, financiële of andere gevolgen aan verbonden zijn - is diagnostiek voorbehouden aan gekwalificeerde personen die zich beroepsmatig met gezondheidszorg bezighouden, vooral ...
Diagnostiek is het op een systematische wijze verzamelen en op een zinvolle manier ordenen, wegen en interpreteren van informatie over de psychische klachten of ontwikkelingsstagnatie van een patiënt.
Er zijn een aantal verschillen tussen prenatale screening en diagnostiek: Uit de screening blijkt alleen of er een verhoogd risico is.Met prenatale diagnostiek wordt met meer zekerheid vastgesteld of het kind een aangeboren afwijking heeft. Houd er wel rekening mee dat de onderzoeken nooit 100% uitsluitsel geven.
Diagnostiek geeft inzicht in het ontstaan en het beloop van de klachten, hoe deze een rol spelen in het leven van de patiënt en wat het effect van de klachten is op functioneren en welbevinden van de patiënt.
Door vragen te stellen over de diagnose, onderzoeken en behandelingen, weet u beter wat u 'mankeert' en wat er aan gedaan kan worden. Wat 'mankeert' u precies volgens uw arts? (Wat is de diagnose?). Vraag eventueel of de arts de diagnose voor u op kan schrijven, zeker als het om een moeilijk medisch woord gaat.
Psychiatrische diagnostiek is een verzamelnaam voor de verschillende technieken en handelingen die gebruikt worden om een psychiatrische aandoening te identificeren. Psychiatrische diagnostiek behelst onder meer: Beschrijving en classificatie van klachten. Het uitsluiten of aantonen van andere aandoeningen.
De diagnose wordt meestal gesteld door een psychiater of een gz-psycholoog. Dit gebeurt aan de hand van een aantal gedragskenmerken. Er bestaat geen biomarker voor autisme.
Een diagnostische gesprek betekent: mondelinge communicatie tussen tenminste twee personen om een oorzaak te vinden van een gevolg aan de hand van optredende verschijnselen.
Als het drukke, impulsieve gedrag of de concentratieproblemen van je kind het dagelijks leven erg verstoren, kun je laten onderzoeken of het om ADHD gaat. Met een diagnose kan je kind verschillende behandelingen krijgen.
Een diagnose is de vaststelling van een aandoening door een arts op een bepaald moment. Deze vaststelling wordt gedaan op basis van 'diagnostiek' aan de hand van objectieve en subjectieve bevindingen. Na verloop van tijd kan het zijn dat de diagnose wordt bijgesteld.
Met behulp van vragenlijsten brengen we onder andere psychische klachten, probleemoplossende vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken of de manier van omgaan met andere mensen in kaart. Na het onderzoek worden de resultaten uitgewerkt in een psychologisch rapport.