Op de meeste flesjes van Franse biermerken (ja, dat bestaat echt en zelfs heel veel verschillende) staat vermeld dat je ze gewoon in de glasbak moet gooien als ze leeg zijn. In veel gevallen zijn dat exact dezelfde modellen flessen als waarvoor er in België wel met statiegeld gewerkt wordt.
Wat nog achterblijft is de gescheiden inzameling van plastic flessen voor eenmalig gebruik. Frankrijk heeft de richtlijn wel omgezet, maar geen statiegeldsysteem ingevoerd.
Met dit besluit loopt Frankrijk voor op nieuwe Europese wetgeving die – als deze wordt aangenomen – vanaf juni 2019 geleidelijk van kracht wordt. Statiegeld op plastic flessen bestaat overigens (nog) niet in Frankrijk, wel wordt plastic al 15 jaar gescheiden van het huisafval.
In Frankrijk is afval scheiden très serieux. Glas natuurlijk in de glasbak. Die hier, niet gelogen, significant groter is dan in Nederland. Sterker nog, er staan er meestal een stuk of vijf naast elkaar.
De container met het gele deksel is voor afval wat gerecycled kan worden. Het gaat om plastic, papier, blik etc. Alles dient apart verpakt te worden in doorzichtige plastic zakken. Gooi geen zaken door elkaar of ondoorzichtige zakken in de container, want de vuilniswagen laat de container dan gewoon staan.
Binnen Europa wordt dit systeem onder andere toegepast in Duitsland en de Scandinavische landen. In Australië hebben anno 2021 bijna alle staten en territoria een statiegeldsysteem ingevoerd. Tasmanië is van plan statiegeld in te voeren vanaf 2022 en Victoria als laatste vanaf 2023.
In Spanje bestaat geen statiegeld, iets dat nooit is ingevoerd en iets dat er, als het aan de drank- en flessen fabrikanten en recyclebedrijven ligt, ook nooit zal komen.
Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars.
Er komt ook statiegeld op 'valse' sapflessen, blijkt uit een uitspraak van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het betreft flessen sap waaraan water of suiker is toegevoegd, zo bleek eerder uit onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux. Dat gebeurde om de statiegeldplicht te omzeilen.
Na oplevering van bovenstaande studies in 2015 nam de Vlaamse regering geen besluit over het al dan niet invoeren van statiegeld. In het Vlaamse Uitvoeringsplan Afval (2016) legde de Vlaamse regering vast dat het zwerfvuil tegen 2022 met 20% in gewicht moet zijn verminderd.
Statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes zal vanaf 1 januari 2022 verplicht zijn. Met ingang van 1 januari 2022 wordt het verplichte statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes in Duitsland aanzienlijk uitgebreid.
Voortaan is het voor Belgen niet meer mogelijk om statiegeld te innen in Nederlandse supermarkten voor hun wegwerpflessen uit ons land. Tot voor kort kregen Belgen over de grens nog 25 cent per plastic fles. Pech voor de Belgen die dicht bij Nederland wonen.
Statiegeld wordt er sporadisch geheven, alleen in een paar grote steden wordt vuoto a rendere, statiegeld, gefaciliteerd. In Noord-Europa wordt op 7 van de 10 flessen statiegeld geheven; in Italië op circa 9% van de flessen.
U kunt uw statiegeldflessen inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.
Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren." Supermarkten die de nieuwe emballagemachines van het Apeldoornse bedrijf hebben, zijn volgens Noppers klaar voor de toekomst. Want vanaf 31 december 2022 komt er ook statiegeld op blikjes.
Dubbel goed nieuws! ♻️ Vanaf vandaag zit er €0,15 statiegeld op kleine flesjes frisdrank en water. Je herkent deze flesjes aan het speciale statiegeldlogo. ♻️ Vanaf vandaag kun je alle plastic statiegeldflessen inleveren bij jouw Lidl.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Wat is de Triman? De Triman is een recycling logo dat verplicht is op iedere verpakking van producten die verkocht worden in Frankrijk.
Koploper in de Verenigde Staten is Michigan, waar al dertig jaar geleden een verplicht statiegeld van 10 dollarcent werd ingevoerd op flessen en blikjes. In 1986 werd hier door het Department of Transportation geconstateerd dat het zwerfafval van drankverpakkingen sindsdien met 80% was afgenomen.
Wist je dat er ook in Griekenland op sommige glazen bier- en wijnflessen statiegeld zit? Een ander systeem dan in Nederland, maar wel met inzet van TOMRA automaten. In deze mooie supermarkt in Athene is er ook één van ons te vinden. En zo moet het ook in dit Corrupte Land!