Als de meterstanden niet kloppen, kan het zijn dat we je standen hebben geschat. Dit doen we als we geen bruikbare meterstanden hadden. Op de jaarafrekening of eindafrekening zie je dan bij de begin- en/of eindstanden 'geschatte standen' staan. Is er een klein verschil met je werkelijke standen, hoef je niets te doen.
Denkt u dat een meterstand niet klopt, neem dan contact op met uw energieleverancier. Uw meterstand controleren is niet alleen nuttig, maar voortaan ook verplicht.
Wilt u de meterstanden aflezen, maar kunt u deze door de foutmeldingen in het display niet lezen? Bel dan met het Nationaal Storingsnummer op: 0800 9009.
Oude meter registreerde mogelijk te weinig
En bij de slimme meter krijg je wel weer de juiste cijfers. Daar kan een verschil in zitten", zegt Donat. Ook kan het voorkomen dat stoorsignalen - veroorzaakt door andere apparatuur - de meting beïnvloeden.
Hebt u een verkeerde meterstand doorgegeven? Geen probleem. Geef de juiste meterstand binnen een maand alsnog door via de klantenservice. Dan verrekenen we uw jaarafrekening.
Je hebt de meterstanden niet op tijd doorgegeven aan het energiebedrijf. Gebeurt dit dan neemt men een gemiddeld verbruik. Dat kan dus afwijken van de werkelijke standen. Er is een fout gemaakt, waardoor de cijfers niet meer kloppen.
Hoe geef je de meterstand door? Je meterstand moet je elk jaar doorgeven aan je watermaatschappij: dit kan via een speciaal invulformulier dat de watermaatschappij je toestuurt, via de website van je watermaatschappij, of via de telefoon.
Als u twijfelt aan een juiste registratie van de slimme meter kunt u de meter eventueel laten onderzoeken. Dit noemen we een meterijking. Het komt zelden voor dat een meter een technisch defect heeft. In vrijwel alle gevallen is een verandering in het verbruiksgedrag de oorzaak van een hoger verbruik.
“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk.
uw situatie of leefstijl, zoals vaker en langer douchen, een verbouwing of meer thuiswerken. het gebruik van uw apparaten. U deed bijvoorbeeld de airco vaak aan door een lange warme periode. Of u zette in de winter vaker de verwarming aan omdat u vaker thuis was.
Met een energieverbruiksmanager krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Je kunt iedere dag (of zelfs elk moment) zien wat je gas- en stroomverbruik is. Op Energieverbruiksmanagers.nl kun je producten vergelijken en ontdekken welke bij jou past.
Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een te hoog stroom en/of gasverbruik. Denkt u daarbij aan verouderde apparatuur met een laag energielabel. Ook apparatuur zoals een wasdroger en electrische kacheltjes verbruiken veel stroom. U kunt nagaan of u spaarlampen en ledverlichting gebruikt.
Sluipverbruik meten
Hoe kom je erachter welke apparaat stroom verbruikt in de stand-by modus? Dat kun je eenvoudig meten met een energiemeter. Steek de meter in het stopcontact bij het apparaat waarvan je het verbruik wilt meten en je ziet op het display direct hoeveel watt het apparaat op dat moment verbruikt.
Ongeveer 80 procent van het gasverbruik gaat naar de verwarming. De overige 20 procent gaat naar warm water, hier valt warm douchen en ook koken en afwassen onder. Weet wel dat de verschillen tussen het gasverbruik per huishoudens groot zijn.
Hoe kan ik de digitale meter omzeilen?” Sinds het Grondwettelijk Hof de terugdraaiende teller heeft afgeschaft, proberen mensen de digitale meter zo lang mogelijk uit hun huis te houden. Wel, goed nieuws: binnenkort ga je waarschijnlijk minder moeite moeten doen.
Ja, dat kan. Zowel de gas- als de elektriciteitsmeter biedt de mogelijkheid om uw standen van het display af te lezen. Precies zoals bij de traditionele meter.
U mag de slimme meter weigeren. U kunt de slimme meter ook laten uitschakelen, zodat deze niet automatisch op afstand wordt uitgelezen. Dit kan een voordeel zijn wanneer u op een later moment wel gebruik wilt maken van het laten uitlezen van de slimme meter.
De elektricien of installateur kan de meterkast ook keuren. Hij moet voldoen aan de NEN1010: dat zijn de eisen voor een elektrische installatie. Wanneer de kast voldoet aan de eisen, is de kans op een meterkastbrand erg klein. Toch heb je zelf ook een aandeel in hoe brandveilig je de meterkast houdt, vertelt Eijkemans.
Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.
U betaalt niets voor uw slimme meter als u wacht tot u aan de beurt bent. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties is de slimme meter ook gratis. Vraagt u eerder om een slimme meter? Dan betaalt u maximaal 72,60 euro.
Watermeter stuk of verdwenen? De watermeter kan echt wel tegen een stootje. Toch kan een watermeter soms stukgaan en moet hij daarom vervangen worden. Als dit gebeurt, neem dan contact op met onze storingsdienst via 0800 0359 (gratis).
Ze rekende uit dat een Vlaming gemiddeld 4,3 euro betaalt voor 1 kubieke meter (of 1.000 liter) water, inclusief btw. Een liter leidingwater kost dus iets minder dan een halve eurocent. Of zo'n halve euro per dag als we ons aan dat dagelijkse gemiddelde van 100 liter leidingwater houden.
Uw waterverbruik staat op uw jaarafrekening. De jaarafrekening krijgt u na het doorgeven van uw meterstand. U vindt de jaarafrekening bij uw rekeningen op Mijn Waternet.