Om zwembadwater te ontsmetten, worden meestal geconcentreerde oplossingen van natriumhypochloriet (synoniemen: 'vloeibare chloor', bleekwater, javel) gebruikt of tabletten of korrels op basis van dichloroisocyanuraat (synoniemen: troclosene, 'chloortabletten' of 'chloorkorrels').
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Natuurlijke manier van desinfecteren: met zout water in je zwembad desinfecteer je je zwembadwater met natuurlijke chloor in plaats van chemische chloor. Dat is goed voor je gezondheid én het milieu. Minder onderhoud: een zoutwater zwembad onderhoud is beperkter dan bij een klassiek chloor zwembad.
Ongeacht de gemeten waardes raden we u aan om in ieder geval wekelijks een kleine hoeveelheid chloor toe te voegen aan uw zwembad. Hoeveel dit is is afhankelijk van de watercapaciteit en het soort zwembad.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Bij groen water is een chloorshock aan te bevelen. Deze shock bereikt men door het chloorgehalte naar zo'n 10 ppm (mg/l) te brengen. Chloorshock (natrium hypochloriet) voor grote zwembaden: Vloeibaar chloor wordt vaak gebruikt voor het shocken van grotere zwembaden.
Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3), de ozon reageert met het (vrije) chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het zwembadwater.
Zwembad net gevuld? Als u net uw zwembad gevuld heeft, raden we u aan om direct een chloorshock toe te passen. Dit is een hoge startdosering van ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram (= 4,5 mg/l actief chloor) per 1.000 liter water. Dit is belangrijk om te zorgen dat het water direct goed gedesinfecteerd wordt.
Een chloor shock is eigenlijk niets ander dan een extra flinke dosis chloor, weliswaar in granulaat vorm. Normaal voeg je bijvoorbeeld één chloortablet van 200 gram per skimmer maar een chloorshock bevat een veel grotere hoeveelheid chloor dan zo'n tablet. Denk hierbij aan 4 gram granulaat per 1000 liter water.
Als je het totale volume van je zwembad weet, is het een berekenen van de hoeveelheid chloor een fluitje van een cent: hanteer slechts 0,013 gram chloor per 100 liter (aantal liter van je zwembad /100 * 0,013.)
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en doorgaans verpakt in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Aangelengd, 2 delen javel, 8 delen water, helpt het ook al. Waar er ook moet op gelet worden, is dat de oplossing enkel op de stenen wordt gebruikt en dan nog zo weinig mogelijk, juist genoeg om de stenen nat te maken.
Als het chloorgehalte te laag wordt, is het zeer belangrijk om dit te corrigeren. Chloor werkt namelijk desinfecterend, waardoor algen en bacteriën vrij spel hebben als er niet genoeg chloor in het zwembad zit. U kunt een te lage chloorwaarde corrigeren door nieuw chloor toe te voegen.
In de meeste gevallen zal de zwembadpomp minimaal 8 uur per dag moeten draaien om het zwembad 4 keer per dag volledig te filteren. Zelf raden we aan om de zandfilterpomp of filterpomp tijdens de warmste uren van de dag aan te zetten.
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Hoevaak chloor in het zwembad? Chloorshock (granulaat) voegt u alleen toe wanneer het zwembadwater een boost nodig heeft. Dit kan zijn wanneer het zwembad net met water is gevuld of er bijvoorbeeld net een onweersbui is geweest. Dit onttrekt chloor uit het water, dus het toedienen van chloor is dan vereist.
Een eenmalige dosering is geen optie. Vlokmiddel moet eerst goed mengen en daarna met de minuscule deeltjes in het zwemwater een vlok vormen en dat heeft tijd nodig: minimaal 10 seconden vóórdat het gefilterd wordt.
Om de hoeveelheid gebonden chloor te verlagen is het belangrijk om de hoeveelheid vrij chloor te verhogen. Verhoog de hoeveelheid vrij chloor tot wel 10 maal meer dan de hoeveelheid gebonden chloor. Om dit snel en makkelijk voor elkaar te krijgen kun je gebruik maken van zogenaamde chloorshock.
Beestjes zoals muggenlarven kunnen niet in chloor leven waardoor ze automatisch doodgaan en zich niet kunnen verspreiden door het hele zwembad. Via een chloorshock kunnen ze ook worden gedood.
Na toevoeging van chloorshock mag je niet onmiddellijk zwemmen, en moet je 4 uur wachten vooraleer het chloorniveau te opnieuw te controleren. Indien het chloorgehalte constant te laag is, moet er meer gefiltreerd worden (tabletten lossen te traag op) , of er dienen sneller tabletten in de skimmers te worden gelegd.
Dan kan je de hoeveelheid chloor gemakkelijk berekenen door 0,013 gram chloor per 100 liter water te rekenen (aantal liter van je zwembad / 100 x 0,013).