Variaties voor tarwebrood zijn beschuit, ontbijtkoek en roggebrood. Het brood kan worden belegd met boter of margarine, kaas, vleeswaren (bijvoorbeeld ossenworst, hoofdkaas en filet americain) of ander broodbeleg zoals jam, pindakaas, chocoladevlokken of hagelslag.
Boterhammen
Boterhammen, met welk beleg dan ook, zijn zelfs het fundament van de Nederlandse eetcultuur. In de gemiddelde Nederlandse kantine of school wemelt het tussen de middag van de gesmeerde, dubbele boterhammen, doormidden gesneden en netjes opgestapeld in de lunchdoos.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Een ontbijt in Nederland bestaat grotendeels uit brood (boterhammen) met beleg. Nederlanders kennen een aantal typisch Nederlandse gewoontes om brood te beleggen zoals hagelslag, pindakaas en muisjes. Ook zuivel met graanproducten zoals cruesli en muesli zijn populaire vormen van ontbijt.
Typisch Nederlands snoep zoals Haagse hopjes, kaneelstokjes, boterwafeltjes of zuurstokken, wat ons betreft een geweldig Nederlands (zakelijk) cadeau.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.
Nederlanders eten geen warme lunch, warm eten doen ze bij het avondeten om ongeveer zes uur 's avonds. De typische avondmaaltijd bestaat uit aardappels (in verschillende varianten), groenten en een stukje vlees (zie de foto van stamppot hieronder). Een ander typisch Nederlands gerecht is de Hollandse Pannenkoek. .
Poffertjes
Hoewel we allemaal denken dat poffertjes uit Nederland komen, komen ze oorspronkelijk uit Frankrijk. Het zijn zoete, dikke, ronde, kleine pannenkoekjes en ze worden in een speciale poffertjespan gemaakt. Erg lekker met boter, poedersuiker en een beetje stroop.
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
De bekende bloemkool, broccoli, of rode kool zijn groente die het op de Hollandse open akkers goed doen, en in het voorjaar gepoot worden zodat ze in (begin) zomer tot aan einde van de herfst aan toe gegeten kunnen worden.
Sinds de Spanjaarden chocolade in het begin van de 17e eeuw introduceerden in Nederland is het niet meer weg te denken en komt het in tal van variaties voor in het Nederlandse chocolade assortiment.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen. Echter eten ze daar in vergelijking met Nederlanders aanzienlijk minder drop. Zo populair als het in Nederland is, is het dus nergens.
Bij volwassenen wordt kaas het meest gegeten als broodbeleg, vooral door de vrouwen (32%, mannen 27%). Bij de mannen wordt kaas gevolgd door vleeswaren (23%), terwijl bij vrouwen jam/honing/stroop (18%) op de tweede plaats komt.
Lunch en diner
De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.