Verstel het bandje niet te strak, het mag niet pijnlijk zijn. Daarnaast kun je het bandje het best halverwege je achterhoofd plaatsen. Veel zwemmers hebben dat vrij laag zitten, waardoor je zwembril niet op de juiste manier op je hoofd zit. Ook hierbij geldt: zet je bril tijdens de training niet steeds op en af.
Wanneer je voor het eerst gaat zwemmen met een nieuwe zwembril zet je deze zo los mogelijk op je hoofd. Vervolgens ga je zwemmen en zul je merken dat deze, bijvoorbeeld met het afzetten van de kant, een beetje lekt. Zet de zwembril dan een klein beetje strakker, zodat deze niet meer lekt bij het afzetten.
Dat beslaan komt natuurlijk doordat waterdamp van het warme gezicht condenseert op het koude glas of kunststof van de duikbril. De bril wordt dan ondoorzichtig. Dit komt doordat zich minuscule waterdruppels vormen die het licht verstrooien: de lichtstralen gaan alle kanten op en dan zie je nauwelijks meer iets.
Hiervoor zijn speciale middeltjes te krijgen. Maar als je die niet hebt of bent vergeten kan het ook heel simpel en ouderwets, door te spugen in de duikbril! Het speeksel wrijf je dan uit over het glas en dit ontvet de duikbril.
Hoe lang gaat een zwembril mee? De levensduur van een zwembril is een beetje afhankelijk van hoe je ermee omgaat en hoe vaak je hem gebruikt. Als je de bril na het zwemmen goed afspoelt en veilig opbergt in een hoesje of tasje is de levensduur langer.
Zwemmen met je bril of lenzen? Je kunt zwemmen met bril of lenzen, aldus Arjan van den Beukel. Chloorwater tast echter het montuur van een bril aan. Het is dus zonde om met een nieuwe bril te gaan zwemmen.
Kleur van de glazen
Als je vaak buiten zwemt, is een zwembril met donker gekleurde lenzen erg fijn. Je hebt dan minder last van fel licht en weerspiegelingen door het water. Zwem je in de schemering buiten, kies dan juist voor heldere glazen zodat je je omgeving goed kunt zien.
De grootte van de zwembril
Bij de juiste maat zal de zwembril blijven plakken (minimaal 3 seconden) op het hoofd, als de bril niet blijft zitten is de maat of het pasmodel van de bril niet geschikt. Op het moment dat de bril mooi aansluit (blijft plakken) zal de zwembril niet gaan lekken omdat deze vacuüm afsluit.
Kies voor een comfortabele zwembril die goed past. Als je buiten gaat zwemmen kun je het best een zwembril met UV-bescherming kopen. Kies een zwembril van polycarbonaat, deze gaan langer mee en kunnen tegen een stootje. Als je voor een dubbele hoofdband kiest, kun je meer stabiliteit hebben bij grote snelheden.
Met de snorkel kun je met je hoofd onder water ademen. Het is eigenlijk een pijpje waardoor je lucht inademt, met een goed mondstuk dat je in de je mond kunt houden. Je kunt gewoon rustig doorademen zolang je aan het wateroppervlak bent. Maak je een hoekduik, dan eerst flink inademen en duiken maar!
De badmuts kan verschillende doelen dienen: Bescherming van het hoofdhaar. Voorkomen van vervuiling van het water in een zwembad: oudere zwembadfilters raken gemakkelijk verstopt door afgevallen haren. In sommige zwembaden is het dragen van een badmuts daarom verplicht.
De schredesprong doe je zo: Je gaat op de rand van de steiger staan. Met je ene hand houdt je de duikbril en snorkel (of ademautomaat) goed vast, dan kun je die niet kwijtraken als het water in springt. Met perslucht blaas je voldoende lucht in je trimvest om goed te kunnen drijven.
Het is beter om niet te douchen terwijl u uw contactlenzen draagt. Kraanwater, inclusief douchewater, kan vol zitten met niet zo vriendelijke organismen. Uw lenzen zijn in principe kleine sponsjes en kunnen water absorberen die bacteriën en schimmels bevatten.
Je mag tijdens het zwemmen contactlenzen dragen. Alleen kun je de lenzen onder water verliezen en dan vind je ze meestal niet terug. Vooral zachte contactlenzen lopen het risico om in zwemwater besmet te raken met virussen, bacteriën of amoeben. Vooral besmetting door amoeben komt vaak voor.
Kun je zwemmen met lenzen? Nee, zwemmen met lenzen is geen goed idee. In water zitten veel micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, (micro)algen, gisten en virussen. Zelfs in chloor- en zoutwater zwembaden.
De beste keus voor open water zwemmen is de Zoggs Predator Flex met gepolariseerde glazen De zwembrillen uit de Zoggs Predator serie zijn allemaal zeer geschikt voor het open water zwemmen. Gepolariseerde glazen bieden dan ook nog eens extra bescherming tegen zonlicht. Een terechte winnaar dus.
Een goede duikbril heeft veiligheidsglas (tempered glass), een siliconen gelaatsstuk (het zachte rubber dat tegen je hoofd aandrukt en dat rond je neus zit), een neusstuk (om je oren te kunnen klaren) en een zachte flexibele hoofdband. Verder let je op de stevigheid van het frame en de gespen.
Wat kosten glazen op sterkte? De prijzen van glazen op sterkte kunnen behoorlijk variëren. De goedkoopste glazen op sterkte beginnen bij €35,- en deze prijs kan oplopen tot €220,- per glas.
Snorkel materialen
Na iedere duik moet je het masker uitspoelen met schoon water. Je beoogd hiermee vooral eventueel zout, zand en chloorresten te verwijderen. Als het masker in gemaakt van transparant siliconen, houd het dan ver van gekleurd plastic, anders kan het verkleuren.
Bij een snorkelmasker is het mond- en neusgedeelte afgesloten en heb je aparte ruimtes voor het in- en uitademen. Als je uitademt, adem je de lucht niet via het ventiel naar buiten, maar via de zijkanalen door een pijp naar buiten. Hierdoor wordt voorkomen dat je je eigen lucht weer inademt.