Een koopovereenkomst is de overeenkomst waarbij de verkoper zich verbindt een zaak te geven aan de koper om daarvoor een prijs in geld te betalen. De overeenkomst kan zowel mondeling als schriftelijk worden gesloten.
Een koopovereenkomst, met een ouderwetse term ook wel aangeduid als een overeenkomst van koop en verkoop, is een overeenkomst, waarbij de verkoper zich verbindt een zaak te geven en koper zich verbindt daarvoor een koopprijs te betalen.
Een koopovereenkomst is een overeenkomst waarbij de verkoper zich verbindt een zaak te geven aan de koper tegen betaling van een koopprijs. Er zijn verschillende koopovereenkomsten denkbaar, bijvoorbeeld voor roerende zaken (een laptop) en onroerende zaken (bijvoorbeeld een woning).
Een (voorlopig) koopcontract is het contract dat je sluit voor de koop van een nieuw huis. Het gaat vooraf aan de overdracht bij de notaris en er zijn meestal ontbindende voorwaarden in opgenomen. Een voorlopig koopcontract wordt ook wel een koopovereenkomst of koopakte genoemd.
Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.
De wet bepaalt (in artikel 217 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek) dat een overeenkomst tot stand komt door aanbod en aanvaarding tussen twee of meerdere partijen. Het aanbod en de aanvaarding bestaan beide uit een wil en een verklaring. Partijen laten aan elkaar blijken dat ze iets van elkaar verwachten.
In principe is een factuur zonder overeenkomst opstellen niet mogelijk. Een overeenkomst vormt namelijk de basis van een factuur. Een factuur stelt u op omdat jullie overeenkwamen dat u producten zou leveren of diensten zou verrichten. Zonder zo'n overeenstemming hebt u eigenlijk niks om te factureren.
Bij een koopcontract heeft u ook verplichtingen. Is het contract eenmaal gesloten, dan zitten beide partijen eraan vast. Bij ontvangst van het product moet u dan de koopprijs betalen. Behalve als u anders heeft afgesproken.
Er is pas sprake van een rechtsgeldige koopovereenkomst als zowel de verkoper als de koper de opgestelde koopovereenkomst hebben ondertekend. Dankzij het schriftelijkheidsvereiste is het voor partijen duidelijk of en wanneer een koop tot stand is gekomen.
De koopakte is de overeenkomst van de verkoper met de koper van een huis bij het sluiten van de koop. Een koopakte en akte van levering zijn dus niet hetzelfde, maar in beide akten staat bijna altijd dezelfde inhoud. Daarom wordt de ingeschreven akte van levering soms koopakte genoemd.
De notaris controleert o.a. het koopcontract, zodat onjuistheden zo snel mogelijk opgelost kunnen worden, daarnaast onderzoekt hij uw achtergrond en de achtergrond van de verkoper. Ook kijkt hij of er beslag op het huis ligt. In de leveringsakte staat o.a. wie het huis koopt en met welke verdeling.
Het Burgerlijk Wetboek bepaalt in artikel 2 lid 1 van Boek 7 dat een koopovereenkomst met betrekking tot een woning of een onderdeel daarvan schriftelijk moet worden aangegaan wanneer de koper een particulier is.
Wanneer u de koopovereenkomst heeft in laten schrijven en bent u zeker van de levering. Ook bij een faillissement van de verkoper heeft u de garantie dat de koop doorgaat, hiertegen bent u namelijk ook beschermd via voornoemde inschrijving.
Na het tekenen van het koopcontract heb je als koper drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is bedoeld om jou te beschermen. Zeker op een krappe woningmarkt, waar je soms snel moet schakelen. De verkoper heeft geen bedenktijd en zit na het tekenen van de koopovereenkomst aan de verkoop vast.
De verkoper is de eerste die zijn handtekening zet. Als laatste zet de koper zijn handtekening onder het contract en is de koop op dat moment rond. De makelaar stuurt dit contract naar de notaris, zodat er een akte van levering opgesteld kan worden.
Nadat jij en de verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend, heb je nog 3 dagen bedenktijd. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen, zon- en feestdagen zijn altijd uitgezonderd. Tijdens deze periode kan je de koop nog ongedaan maken, daarvoor heb je geen wettelijke reden nodig.
Bij de koopovereenkomst is de verkoper de kenmerkende prestant. Het recht van het land van de verkoper is dan van toepassing. Heeft de overeenkomst betrekking op onroerend goed, dan is het recht van het land waar het onroerend goed is gelegen van toepassing.
Als de koper van je woning als consument koopt, dan geldt het schriftelijkheidsvereiste. De koop moet op papier, in een koopovereenkomst, worden vastgelegd en dit contract moet door koper en verkoper worden ondertekend.
Ontbinden van een koopovereenkomst
Als je een koopovereenkomst sluit en de wederpartij komt deze niet na, dan heb je het recht de koopovereenkomst te ontbinden. Maar er moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Voorwaarde is dat de tekortkoming van de wederpartij de ontbinding moet kunnen rechtvaardigen.
Een koopovereenkomst wordt ook wel voorlopig koopcontract of koopakte genoemd. De term voorlopig koopcontract wordt vaak gebruikt, maar is eigenlijk niet juist. Het contract is namelijk niet voorlopig, maar bindend zodra de wettelijke bedenktijd voorbij is.
U kunt een handtekening zetten onder een schriftelijke koopovereenkomst. Maar dit is meestal niet verplicht. Ook zonder handtekening kunt u eraan vastzitten.Alleen heeft de verkoper dan minder bewijs.
Als er onroerend goed wordt verkocht, dan betaalt de koper de notaris. In veel gevallen is het ook zo dat de koper de notaris mag uitkiezen, al zijn er wel uitzonderingen op deze regel. Als je het eens bent over het aanstellen van de notaris, dan is er verder geen probleem.
Wettelijk gezien rust er geen verplichting op u als particulier om facturen waarmee u het niet eens bent, te protesteren. Als particulier wordt u niet geacht een factuur te hebben aanvaard, wanneer u deze niet tijdig heeft geprotesteerd.
De makelaar gaat met de koper en de verkoper naar de notaris op de koopovereenkomst op te stellen. De notaris heeft een goed overzicht over alle eventuele juridische problemen die met de koop en de verkoop samenhangen. Op deze manier worden deze problemen al voordat de koopovereenkomst wordt getekend ondervangen.