Aandelen: een hoger rendement dan op (staats- of bedrijfs)obligaties, hoog risico. Je kunt maximaal je inleg verliezen. Ingewikkelde beleggingsproducten zoals opties en turbo's: kans op hoge winst, heel hoog risico. Bij bepaalde constructies kun je zelfs meer verliezen dan de inleg.
De meest risicovolle en tevens ondoorzichtige producten zijn bijvoorbeeld cryptovaluta en meme stocks, aandelen die enorme koerssprongen kunnen laten zien doordat de aan- en verkopen mede gestuurd worden door berichtgeving op sociale media die massa's kleine beleggers in beweging kunnen zetten.
Beleggingsrisico's verminderen. Je kunt de risico's van beleggen verkleinen. Zo is het verstandig je geld te spreiden over verschillende soorten beleggingen. Obligaties bijvoorbeeld, geven over het algemeen minder risico dan aandelen.
Bij de keuze voor een beleggingsbank spelen gebruiksgemak, lage kosten en veiligheid een grote rol. Een voordeel van beleggen bij uw eigen bank is dat u al een lopende rekening heeft waardoor het vrij eenvoudig is om een beleggingsrekening te openen.
ETF-risico 1 – Marktrisico's. Als met behulp van een ETF belegd wordt in aandelen, grondstoffen of andere goederen die in waarde schommelen, spreken we van marktrisico's. De waarde van een ETF is afhankelijk van de waarde van de onderliggende effecten.
Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.
Tijdens of in aanloop naar een recessie of economische crisis zullen de meeste beleggers een oogje op de zogenaamde defensieve aandelen houden. Defensieve aandelen zijn de aandelen van bedrijven die in tijden van economische neergang overleven of bloeien.
Kredietrisico is het risico dat de onderneming of staat waarin je belegt niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen of zelfs failliet gaat. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen rente kan worden betaald, dat je inleg niet wordt terugbetaald of dat je beleggingen niets meer waard zijn.
Het rendement op je spaargeld wordt gerealiseerd door de geboden spaarrente, maar ook de inflatie (geldontwaarding) en de vermogensrendementsheffing (belasting op vermogen) spelen mee. Het hoogste rendement op je spaargeld krijg je dus door deze drie elementen tegen elkaar af te zetten.
Je kunt maximaal je inleg verliezen. Ingewikkelde beleggingsproducten zoals opties en turbo's: kans op hoge winst, heel hoog risico. Bij bepaalde constructies kun je zelfs meer verliezen dan de inleg. Je moet dan bijbetalen.
Door je geld te beleggen kun je ervoor zorgen dat jouw geld meer waard wordt. Let er wel op dat je alleen kunt beleggen met het geld dat je op korte termijn kunt missen. Het kan namelijk zijn dat de belegging weinig of helemaal niets oplevert. Als je met jouw spaargeld wilt beleggen heb je een buffer nodig.
Wie over enig vermogen beschikt, komt voor de keuze te staan waar dat vermogen dan in te beleggen. Beleggen in onroerend goed, dus een huis of appartement kopen en verhuren, is een heel goed idee. Het rendement op vastgoed in de afgelopen jaren is stabiel.
Mocht de beurs net onderuit gaan als jij het nodig hebt, dan moet je je aandelen met verlies verkopen. Dat is doodzonde, want zoals gezegd krabbelen de beurzen doorgaans op termijn weer op. Zolang je de aandelen nog in bezit hebt, is het slechts een papieren verlies en heb je nog een kans om weer boven water te komen.
In principe zijn er drie stappen voor het goed voorbereiden op een financiële crisis: zorg voor een manier om geld te verdienen (maak geld), leer geld te behouden door sparen (hou geld) en leer hoe je geld voor je laat werken (investeer geld).
Een defensief aandeel is een aandeel waarvan de koersevolutie weinig gevoelig is voor de economische ontwikkelingen. Als het slecht gaat met de conjunctuur houden de koersen van defensieve aandelen normaal gezien beter stand dan die van cyclische aandelen.
De voordelen van ETF beleggen
Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.
Wanneer je 500 euro eenmalig investeert dan kun je op de lange termijn al duizenden euro's rendement hebben. Bij 500 euro per maand is dit honderdduizenden euro's. Het is echter wel belangrijk om te letten op je spreiding wanneer je gaat beleggen. Dit kun je makkelijk doen door te beleggen in ETF's of indexfondsen.
Beleggers kunnen geld verdienen wanneer de koers (= waarde of prijs) van een belegging stijgt of daalt. De koers van beleggingen wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer meer mensen een belegging (willen) kopen dan verkopen, stijgt de koers, en andersom.