Werkloosheidsuitkeringen aanvragen (of opnieuw aanvragen) op basis van arbeidsbewijzen. Ontslaguitkering aanvragen (ontslagen arbeiders). De ontslagcompensatievergoeding aanvragen (ontslagen arbeiders).
Met het formulier C4 (werkloosheidsattest), dat spontaan aan de ontslagen werknemer wordt bezorgd op de laatste werkdag, kan de werknemer werkloosheidsuitkeringen aanvragen. Bij het ontslag van een werknemer, moet de werkgever dus oprecht de exacte reden voor de werkloosheid op het C4-formulier vermelden.
wanneer de werkgever bij ontslag weigert een formulier C4 af te leveren, kan de controleur dat zelf opmaken. De controleur kan bovendien een proces-verbaal opmaken indien de werkgever weigert een verplicht document op te maken, te overhandigen of aan te vullen.
Regel. De werkgever moet voor de werknemer een formulier C4 invullen. Op basis hiervan kan de werknemer werkloosheidsuitkeringen aanvragen.
De ingevulde C4 moet door de werkgever aan de ontslagen werknemer worden overhandigd. De werknemer brengt de ingevulde C4 naar het uitbetalingsinstelling, dat het de vakbond of het HVW (hulpkas voor wie niet aangesloten is bij een vakbond) kan zijn. De vakbond/HVW stuurt op zijn beurt de C4 door naar de RVA.
60% van hun laatst verdiende loon, begrensd tot de hoogste loongrens; van de zevende tot twaalfde maand werkloosheid: 60% van hun laatst verdiende loon, begrensd tot de middelste loongrens.
Je werkgever is verplicht je het bekende C4 formulier te overhandigen. Hierop staat de datum én de reden van je ontslag. Deze documenten heb je nodig om je als werkzoekende in te schrijven: C4.
Een 'goede' C4 is dus enkel een waarbij de werkgever tot ontslag met een opzegtermijn of -vergoeding overgegaan is en waarbij de werknemer geen schuld heeft aan dat ontslag. Zowel de werknemer als de werkgever hadden zich hierin dus vergist.
Documenten die je werkgever je moet bezorgen
De afrekening van de laatste betalingen. De individuele rekening van het lopende jaar (binnen de 2 maanden na het einde van het trimester waarin de arbeidsovereenkomst beëindigd werd). Het werkloosheidsattest (C 4) De belastingsfiche 281.10.
Je bent in twee situaties verplicht om je in te schrijven bij VDAB als werkzoekende. Als je pas van school komt of pas afgestudeerd bent en in Vlaanderen woont. Zo start je beroepsinschakelingstijd van 1 jaar. Heb je na je beroepsinschakelingstijd geen werk, dan kom je in aanmerking voor een inschakelingsuitkering.
Opzegtermijn met vast contract
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.
U heeft 3 maanden of langer recht op een WW-uitkering. Hoe lang uw WW-uitkering precies duurt, hangt af van uw totale arbeidsverleden en het moment waarop u werkloos bent geworden. De maximale duur van de WW-uitkering is 24 maanden.
Bij een vast of tijdelijk contract moet uw werkgever een van deze redenen geven om u te mogen ontslaan: Er is een dringende reden voor ontslag. U steelt bijvoorbeeld van uw werkgever, brengt anderen in gevaar, maakt bedrijfsgeheimen bekend of u weigert werk. Het gaat financieel slecht met het bedrijf.
Ook de werkgever kan ontslag geven
Ook je werkgever kan het medisch ontslag door overmacht inroepen. De werkgever kan dit vragen vanaf de vierde maand afwezigheid door ziekte.
Arbeidsbewijzen voorleggen. De werkgever indien er onderbrekingen waren tijdens de tewerkstelling in een nog niet-aanvaard RSZ-kwartaal. Van zodra de werkgever in het bezit is van de noodzakelijke loon-en arbeidstijdsgegevens.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
de individuele rekening van het lopende jaar (binnen 2 maanden na het einde van het trimester gedurende dewelke de arbeidsovereenkomst beëindigd werd) ; het werkloosheidsattest (C 4) ; de belastingsfiche 281.10 ; het vakantieattest (enkel voor bedienden)
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Schrijf u zo snel mogelijk in bij de VDAB als werkzoekende.
Die duurt 12 maanden. Als u na die 12 maanden nog niet aan het werk bent, dan kunt u een inschakelingsuitkering (ook 'wachtuitkering' of 'wachtgeld' genoemd) krijgen.
Dit om je beroepsinschakelingstijd van start te laten gaan en zo recht te hebben op een inschakelingsuitkering. Als je niet ingeschreven bent als werkzoekende heb je geen recht op een inschakelingsuitkering. Hoe sneller je bovendien bent ingeschreven, hoe sneller je aanspraak kunt maken op een inschakelingsuitkering.